Emlak Haberleri

Türkiye İMSAD Mart 2024 Sektör Raporu açıklandı!

Türkiye İMSAD Mart 2024 Sektör Raporu açıklandı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği İMSAD Mart 2024 Sektör Raporu açıklandı. İMSAD’a göre İnşaat sektörü 2024 yılında yüzde 5,0 büyüme sağlayabilir.

İMSAD Mart 2024 Sektör Raporu açıklandı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği İMSAD Mart 2024 Sektör Raporu açıklandı. Yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen Türkiye İnşaat ve Yapı Sektörü Raporu sonuçlarına göre 2024 yılı ocak ayında inşaat malzemesi sanayi üretimi bir önceki yılın ocak ayına göre yüzde 3,3 yükselmiştir.

Türkiye İMSAD Mart 2024 Aylık Sektör Raporu açıklandı

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun Mart 2024 sonuçlarına göre, inşaat sektörü 2023 yılında yüzde 7,8 büyümüş ve böylece 2017 yılında sonra ilk kez yıllık büyüme gerçekleşmişti. Bu yüksek büyümede deprem bölgesi faaliyetleri ile kentsel dönüşüm inşaatları (tekil binaların yıkılıp yeniden yapılması ağırlıklı) etkili olmuştu. 2024 yılında ise inşaat sektörü ekonomide uygulanan sıkılaşma politikalarına rağmen yüzde 5 büyüme sağlayabilecektir. Yerel seçimler öncesi tüm belediyelerde öncelikli vaatler olarak kentsel dönüşüm faaliyetleri, güçlendirme ile deprem ve afetlere hazırlıklar öne çıkmıştır. Yerel seçimler geride kalmıştır ve belediyeler için fiili olarak vaatlerin yerine getirilmesi süreci başlamıştır. Belediyeler kaynakları el verdiği ölçüde kentsel dönüşüm işlerini artıracaktır.

Yine merkezi hükümetin de kentsel dönüşüm için yeni programları uygulanmaya başlayacaktır. Bu çerçevede hızlanması beklenen kentsel dönüşüm faaliyetleri 2024 yılında inşat sektöründe 1,5 puan büyüme katkısı sağlayabilecektir. Deprem bölgesinde 2024 yılı mart ayı sonuna kadar 78 bin konut (daire) inşaatı tamamlanmıştır. 2024 yıl sonuna kadar ilave olarak 122 bin adet daha konut (daire) inşaatının tamamlanması hedeflenmiştir. Ayrıca yine deprem bölgesinde konut dışı binalar, kamu binaları ve sosyal donatılar inşaatları da sürmektedir. Deprem bölgesindeki bu faaliyetler 2024 yılında inşaat sektörü büyümesine 1,5 puan katkı sağlayacaktır. 2024 yılı bütçesinde kamu yatırımlarında büyüme sınırlanmıştır. Buna rağmen devam eden işler ve yeni başlayacak öncelikli projeler ile kamu inşaat faaliyetleri de inşaat sektörü büyümesine 2024 yılında 1,0 puan katkı verecektir. 2024 yılında özel sektörün konut ve konut dışı inşaat faaliyetleri ise sıkılaşma politikaları ve yüksek faizler/maliyetler nedeniyle sınırlı bir büyüme göstereceği tahmin edilmektedir.

İnşaat Sektöründe Yüksek İstihdam

İnşaat sektöründe istihdam seviyesi sektördeki gelişmeler ve işler için önemli bir gösterge olmaktadır. Nitekim inşaat sektöründe istihdam seviyesi 2022 yılında ve özellikle 2023 yılında önemli bir artış göstermiştir. 2023 yılının ikinci yarısında istihdam 1,78 milyon kişiye kadar yükselmiştir. 2023 son çeyrekte yüksek seviyesini koruyan istihdam mevsimsellik ile 2024 ocak ayında azalmıştır. Ancak 2024 ocak ayında istihdam seviyesi 2023 ve 2022 ocak ayları istihdam seviyesinin çok üzerindedir. Bu istihdam verilerine bağlı olarak inşaat sektöründe büyümenin yeni yılda da devam ettiği görülmektedir.

Şekil.2 İnşaat Sektöründe İstihdam

İnşaat Sektörü Güven Endeksi Mart Ayında 1,6 Puan Azaldı

İnşaat sektörü güven endeksi 2024 yılına artış ile başlamış, ocak ve şubat aylarında önemli ölçüde yükselmişti. Güven endeksi mart ayında ise sınırlı ölçüde gerilemiştir. Yerel seçimler öncesi uygulanan ekonomi programına güvenin azalması ve döviz kurlarındaki artışlar ile mart ayında inşaat sektörü güveni de olumsuz etkilenmiştir. Mart ayında güven endeksi 1,6 puan azalmıştır. Yerel seçimler öncesi inşaat işlerinde belirli bir duraklama da ortaya çıkmıştır.

Şekil.3– İnşaat Sektörü Güven Endeksi (2010=100)

Mevcut İnşaat İşleri Seviyesi Mart Ayında 7,9 Puanla Sert Geriledi

Mevcut inşaat işleri seviyesi yeni yılın başında önemli bir sıçrama göstermiş, şubat ayında gerilemişti. Ancak mevcut inşaat işleri seviyesi mart ayında ise bir önceki aya göre 7,9 puan azalarak sert düşüş göstermiştir. Mevcut işler seviyesi 2022 şubat seviyesine gerilemiştir. Yerel seçimler öncesi mart ayında seçimler sonrasına ilişkin artan endişeler nedeniyle mevcut işlerde sert bir fren yaşanmıştır. Deprem bölgesi ve kentsel dönüşüm faaliyetleri ise işleri desteklemiştir.

Şekil.4 – Son Üç Ay İnşaat Faaliyetleri Endeksi (2010=100)

2024 Şubat Ayında Konut Satışları Yüzde 17,3 Arttı

2024 yılı şubat ayı konut satışları verisine göre 93.902 adet konut satışı gerçekleşmiştir. Konut satışları yeni yıla düşüş ile başladıktan sonra şubat ayında yükselmiştir. 2024 şubat ayında konut satışları bir önceki yılın şubat ayına göre yüzde 17,3 artmıştır. Geçen yıl şubat ayında deprem felaketi ile düşen konut satışları baz etkisi yaratmıştır. 2024 Ocak-Şubat döneminde ise konut satışları geçen yılın ilk iki ayına göre yüzde 2,0 azalarak 174.210 adet olmuştur. 2024 yılında yüksek faiz oranları konut satışlarını sınırlayacaktır.

Tablo.1- Aylık Konut Satışları

Konut Kredisi Faiz Oranları Yıllık Yüzde 43’e Ulaştı

2023 haziran ayından itibaren uygulanan sıkı para politikası çerçevesinde tüm faiz oranlarında artış yaşanmaktadır. Konut kredisi faiz oranları da yılık yüzde 43 seviyesine ulaşmıştır. Bununla birlikte konut kredisi faiz oranları TC. Merkez Bankası politika faizi ile ihtiyaç ve diğer bireysel kredi faiz oranlarının önemli ölçüde altında kalmaktadır. Bankalar uzun vadeli konut kredilerinde daha sınırlı faiz artışları yapmaya devam etmektedirler.

Şekil.8 Konut Kredi Faiz Oranları Yıllık Yüzde

İnşaat Maliyetleri Yüksek Ücret Artışlarıyla Yeniden Yükseliyor

İnşaat maliyetleri yeni yıla artış ile başlamıştır. Özellikle ücretlerde yapılan yüksek artışlar nedeniyle işçilik maliyetlerinde sıçrama yaşanmıştır. İnşaat maliyetleri 2024 yılı ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 15,7, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,87 yükselmiştir. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 5,13, işçilik endeksi yüzde 41,95 yükselmiştir. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 53,29, işçilik endeksi yüzde 103,46 artış göstermiştir.

Tablo.3 İnşaat Maliyetleri Artışı Yıllık Yüzde

İnşaat Malzemesi Sanayi Üretimi 2024 Ocak Ayında Yüzde 3,3 Yükseldi

2023 yılında inşaat malzemesi sanayi üretimi 2022 yılına göre yüzde 5,7 artmıştı. 2023 yılında birçok unsur inşaat malzemesi sanayi üretimini etkilemişti. Bunların başında inşaat sektörünün 2017 yılından bu yana 2023 yılında ilk kez yüzde 7,8 büyümesi gelmektedir. İnşaat malzemesi sanayine yurtiçinden gerçekleşmiştir. önemi bir talep İnşaat malzemesi sanayi 2024 yılına da üretim artışı ile başlamıştır. 2024 yılı ocak ayında inşaat malzemesi sanayi üretimi bir önceki yılın ocak ayına göre yüzde 3,3 yükselmiştir.

Bununla birlikte 2024 yılının ilk ayında alt sektörler itibariyle farklı üretim gelişmeleri yaşanmıştır. 2024 ocak ayında 10 alt sektörde üretim geçen yılın ocak ayına göre artarken, 12 alt sektörde üretim azalmıştır Az sayıda alt sektörde yüksek üretim artışları olmuştur. İnşaat camları üretimi yüzde 22,9, demir çelik çubuk ve profil üretimi yüzde 20,2, demir ve çelikten inşaat ürünleri üretimi yüzde 13,9 ve ısıtma ve soğutma donanımları üretimi yüzde 10,9 artmıştır. Çimento üretiminde artış ise yüzde 1,2’de kalmıştır. 2024 yılı ocak ayında daha çok sayıda alt sektörde üretim düşüş göstermiştir. Seramik ürünlerinde yüksek üretim düşüşü yeni yılda da sürmektedir. Ocak ayında seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 26,4 ve seramik sağlık gereçleri üretimi yüzde 23,8 azalmıştır. Tuğla ve kiremit ürünleri üretimi yüzde 8,6, demir çelikten radyatör üretimi yüzde 8,5 ve birleştirilmiş parke ve yer döşemeleri üretimi yüzde 8,3 azalmıştır. 2023 yılında alt sektörlerde farklı üretim eğilimleri ortaya çıkmıştı. 2024 yılında da benzer eğilimin devam edeceği görülmektedir.

Tablo.4– Sanayi Üretimi Büyüme

İMSAD Mart 2024 Sektör Raporu – Türkiye İMSAD Hakkında

Kuruluşundan bu yana geçen 39 yılda, Türk inşaat sanayisini gerek yurt içinde gerekse yurt dışında temsil eden bir sivil toplum örgütü olan Türkiye İMSAD, 84 sanayici firma, 55 sektör derneği ve 4 üniversite üyesiyle, pazarda 32 binden fazla noktaya etkin bir şekilde ulaşmaktadır. Sürdürülebilir büyüme için yurt içinde ve yurt dışında iş birlikleri geliştiren Türkiye İMSAD, iç pazardaki gelişmeleri yakından izlemekte ve ihracatta ulaşılan başarının artarak sürdürülebilmesi için, dış pazarları yakından takip etmektedir.

Türkiye İMSAD, inşaat sektörünün çok önemli grupları olan 35 farklı alt sektörü temsil etmektedir. 2011 yılında Brüksel, 2015 yılında ise Kamerun temsilciliğini kuran, sektörel projeler yürüten, raporlar yayınlayan Türkiye İMSAD, Avrupa Komisyonu’nun fonladığı birçok projeye de liderlik etmektedir. 2018 yılından bu yana buildingSMART Türkiye şubesine ev sahipliği yapmaktadır.

AVRUPA BİRLİĞİ BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YENİ KURALLARI

13 Mart tarihli Avrupa Parlamentosu genel kurul oturumunda, binalarda enerji performansı kurallarını değiştiren yasa kabul edilmiştir. Yeni kurallara göre, yapıların enerji tüketimi ve sera gazı emisyonları daha yüksek oranlarda ve daha erken azaltılacaktır. Yenilenen yasa özellikle her üye ülkedeki en kötü performansa sahip binalar için yenileme oranını artırmaktadır. Aynı zamanda daha iyi hava kalitesini, binalar için enerji sistemlerinin dijitalleştirilmesini ve sürdürülebilir hareketlilik için altyapının yaygınlaştırılmasını da destekleyecektir. Mevcut bina stoğu, coğrafya ve iklim gibi faktörler açısından AB ülkeleri arasındaki farklılıkların farkında olan yasa, hükümetlerin kendi ulusal bağlamlarına en uygun yenileme önlemlerine karar vermelerine olanak tanımaktadır. Güncellenen yasa, diğer AB araçlarını tamamlayarak ve savunmasız tüketicileri destekleyerek enerji yoksulluğuyla mücadele edecek ve inşaat sektöründeki yatırımlara daha hedefli finansman sağlanmasını kolaylaştıracaktır. AB’nin inşaat sektörü, AB’nin katma değerinin yaklaşık yüzde 9’unu oluşturmaktadır ve 5,3 milyon firmada yaklaşık 25 milyon kişiye istihdam sağlamaktadır. AB inşaat şirketlerinin yüzde 99’unu ve sektördeki istihdamın yüzde 90’ını oluşturdukları için özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) artan yenileme pazarından yararlanacaktır. AB binalarının yüzde 85’i 2000 yılından önce inşa edilmiştir ve bunların yüzde 75’inin enerji performansı zayıftır.

Bu nedenle binaların enerji verimliliğine göre hareket etmek, enerji tasarrufu sağlamanın ve 2050 yılına kadar sıfır emisyonlu ve tamamen karbondan arındırılmış bir bina stokuna ulaşmanın anahtarı olarak görülmektedir. AB’de tüketilen enerjinin yüzde 40’ı binalarda kullanılmaktadır. AB’nin enerjiyle ilgili sera gazı emisyonlarının üçte biri binalardan kaynaklanmaktadır. AB’de konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 80’i ısıtma, soğutma ve sıcak su içindir. Yeni yasa hedefleri ile en kötü performansa sahip binaların daha hızlı yenilenmesi sağlanacaktır. Üye ülkelerin 2030’a kadar en kötü performansa sahip konut dışı yapıların yüzde 16’sını, 2033’e kadar da yüzde 26’sını restore etmesi gerekecektir. AB ülkelerinde yeni kamu binalarının 2028 yılı, bütün diğer yeni binaların da 2030 yılı itibarıyla sıfır emisyonlu olması gerekecektir. Konutlarda kullanılan enerjinin 2030 yılına kadar en az yüzde 16, 2035 yılına kadar da en az yüzde 20 oranında azaltılmasını sağlayacak tedbirler alınması şart olacaktır. Teknik ve ekonomik olarak uygun olan binalara güneş enerji paneli yerleştirilmesi hızlandırılacaktır. Fosil yakıtlı ısınma sistemleri ve kazanlar aşamalı olarak kullanımdan kaldırılacaktır. Üye ülkeler, ısıtma ve soğutmada fosil yakıtları 2040 yılına kadar aşamalı olarak ortadan kaldırmak amacıyla tedbirler alacaktır. Fosil yakıtlı sistemlere sübvansiyon verilmesi 2025 itibarıyla yasaklanacaktır. Tarihi binalar ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan yapılar bu kurallardan muaf olacaktır.

Nisan 2024 kira zam oranları belli oldu

TÜİK Mart 2024 TÜFE verilerine göre, 12 aylık ortalama TÜFE artış oranı yüzde 57,50 olarak açıkladı. Bu artış oranı aynı zamanda, konutlarda ve işyerlerinde Nisan 2024 kira zam oranı olarak baz alınmaktadır. Zira mevzuata göre kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanıyor. Dolayısı ile evini veya iş yerini kiraya veren gayrimenkul sahipleri, bu oranın üzerinde bir kira artışı yapamıyor.

sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü 2024 Mart raporu

BETAM, sahibinden.com’un ilan verileriyle hazırladığı sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü 2024 Mart ayı raporunu paylaştı. Buna göre Türkiye’de reel fiyatlar düşmeye devam ediyor.

Türkiye genelinde ve üç büyük ilde Ocak 2024’ten Şubat 2024’e cari satılık konut fiyatlarında artışın aylık enflasyondan daha düşük olması sonucu enflasyondan arındırılmış (reel) satış fiyatları hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde azalmıştır. Reel fiyatlardaki düşüş sekiz aydır devam etmektedir.

Konut satışlarındaki düşüş sürüyor mu?

TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde son 3 ay Konut Satışları şöyle seyretti;

TÜİK konut satış grafiğine baktığımızda görüyoruz ki, konut satışları Şubat ayında artmış. Peki konut satışlarındaki bu artış devam edebilecek mi?

Kaynak; https://imsad.org/Uploads/Files/Turkiye_IMSAD_Aylik_Sektor_Raporu_MART2024.pdf

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ