Emlak Haberleri

3 katı geçmeyen geleneksel Taş Yığma Yapılar imar teşviki kapsamında!

09 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Değişikliği ile, 3 katı geçmeyen geleneksel Taş Yığma Yapılar imar teşviki kapsamına alındı.

3 katı geçmeyen geleneksel Taş Yığma Yapılar imar teşviki kapsamına alındı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 09 Ekim 2021 tarih ve 31623 sayılı Resmi Gazete‘de, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımladı. Yapılan imar mevzuatı değişikliği ile, 3 katı geçmeyen geleneksel Taş Yığma Yapılar imar teşviki kapsamına alındı.

Amaç yöresel ve yatay mimariyi desteklemek ve yaygınlaştırmak

İnşaat Mühendisi Gülcan Ay, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Değişikliğini yorumladı. Nitekim Ay’a göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu imar düzenlemesindeki amacı, yöresel ve yatay mimarinin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması. İnş. Müh. Gülcan AY konu ile ilgili şunları söyledi; “Yapılan düzenlemeyle geleneksel Anadolu mimarisinin örneklerini yansıtan kesme taş yığma yapılar daha fazla uygulama imkanı bulacak. Buna göre, yatay mimari esasıyla 3 katı geçmeyen geleneksel taş yığma yapılar imar teşvikinden yararlanabilecek. Bu yapıların; duvarlarının genişliği 25 santimetreyi geçen kısımları, taban alanı ve inşaat emsalinden muaf tutulacak. Maalesef taş yığma yapılar, taşıyıcı sistemleri gereği 60-90 santimetre arasında genişliklerde duvarlara sahip olmakta. Dolayısıyla uygulamada çok fazla tercih edilmiyorlardı. Ancak bu düzenleme sayesinde kesme taş yığma yapıların yaygınlaştırılması sağlanacak.”

Taş Yığma Yapılarda “Balkon, Taşlık ve Sofa” Emsal Sınırlamalarından Muaf 

Buna göre kesme taş yığma yapılardaki şu birimler parselin toplam emsalinin yüzde 30’u içinde kalmak kaydıyla emsal sınırlamalarından muaf olacak;

  • balkonlar
  • bina girişinde yer alan taşlık ve sofa.

Aynı şekilde yapılan imar yönetmeliği değişikliği ile şunlar hedefleniyor;

  • doğayla, yöresel dokuyla uyumlu,
  • insan yaşamını merkezine alan,
  • afetlere karşı dayanıklı yapıların teşvik edilmesi,
  • kesme taş yığma yapıların kentsel dokuya uygun olarak yaşatılması.

Yığma Bina İşleri Genel Teknik Şartnamesi yayımlandı

Hatırlaycağınız üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 11 Eylül 2021 tarihli ve 31595 sayılı Resmi Gazete’de 8. Yığma Bina İşleri Genel Teknik Şartnamesi‘ni yayımlamış ve yürürlüğe koymuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik metni

MADDE 1 – 3/7/2017 tarihli ve 30113 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 20 nci maddesinin sekizinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“j) Taşıyıcı sistemi kesme taş yığma bina olarak tasarlanan zemin dahil 3 katı geçmeyen geleneksel mimari öğeler barındıran binalarda, taşıyıcı yığma taş dış duvarların tasarım gereği genişliği 25 cm’den fazla olan kısımları,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“m) Taşıyıcı sistemi kesme taş yığma bina olarak tasarlanan zemin dâhil 3 katı geçmeyen geleneksel mimari öğeler barındıran binalarda, tasarım gereği taşıyıcı yığma taş iç duvarların genişliği 12.50 cm’den fazla olan kısımları, taşıyıcı yığma taş dış duvarların genişliği 25 cm’den fazla olan kısımları, bu yapıların statik tasarım gereği düşey taşıyıcılar da bulunabilen ve bağımsız bölüm net alanının %20’sini geçmeyen balkonları, bu yapıların geleneksel mimari öğesi olan; bahçe ile irtibatı olup gerektiğinde basamak ile çıkılan, binanın girişi ile beraber ya da çıkma veya balkon altında yer alabilen, düşey taşıyıcılar ile desteklenen üst örtüye sahip olabilen taşlık, dış sofa veya eyvan alanları,”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“d) Konut bölgelerinde; geleneksel mimari öğeler barındıran ve taşıyıcı sistemi kesme taş yığma bina olarak tasarlanan zemin dâhil 3 katı geçmeyen binalarda zemin ve normal katlarda 4.50 metre,”

MADDE 4 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.

İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.

Göl Manzaralı Müstakil Ev 2020 | Hobi Bahçesi | Müstakil Bahçeli Ev Sakarya

Kaynak; https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/10/20211009-3.htm

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

Bu yazı, insaport.com internet sayfasında da tarafımdan paylaşılmıştır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. ALİ İKSAN TURHAN dedi ki:

    MUĞLA MİLASTAN YAZDIM BEN İKİ KATLI YIĞMA TAŞ EV YAPMAK İSTİYORUM BUNU KİREÇ TAŞI İLE YAPMAK İSTİYORUM KÖYDE İMARLI ARSAM VAR MİMAR VE İNŞAT MÜHENDİSLERİ BELEDİYE RUHSAT VERMEZ DİYORLAR BEN DEBREME DAYANIKLI DOĞAL TAŞ EVİNİ ÇOK SEVİYORUM LÜTFEN BANA YARDIMCI OLUN SİZİ GUGULDA ARIYARAK BULDUM BEN KÖYLÜ BİR VATANDAŞIM ARSAMI DEVLET VERDİ ÜSTÜNDE ŞERH VAR YIL SONUNA KADAR BİNAYI YAPARSAM RUSAT VERİLİYOR ŞERH KALKIYOR SAYIN YETKİLİ SİZİ NASIL ULAŞABİLİRİM LÜTFEN MAİL ADRESİMDEN BENİ ULAŞIN GEÇ KALMADAN ÇÜNKÜ 10 AY İÇİNDE BİNAYI BİTİREM GEREKİR SİZİ YUTUPTANA ÜYE OLACAĞIM SAYGILARIMLA NOT YÜKLEME YAPANİLİRSEM YAPILMIŞ BİR BİNA VAR BU EV GİBİ ÜKİ KATLI BİNA YAPMAK İSTİYORUM

BİR YORUM YAZ