Son dönemde daireler küçüldü. Zira boşanmalar arttı, gelir azaldı.

Sosyoekonomik değişimler konut taleplerine de yansıdı. Nitekim son dönemde daireler küçüldü. Bunun başlıca sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Son dönemde daireler küçüldü. Zira boşanmalar arttı, gelir azaldı
Sosyoekonomik değişimler konut taleplerine de yansıdı. Nitekim son dönemde daireler küçüldü. Bunun başlıca sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- artan enflasyon sebebiyle alım gücünün azalması,
- yükselen fiyatlar sebebiyle konut almanın zorlaşması,
- boşanmalar yüzünden daha küçük metrekarelere taşınmaların artması.
Bu sebeple evlerde kişi sayısı 4’ten 3’e düşerken, metrekareler de 18 yılda 31 metrekare azalışla 96’ya indi. Uzmanlara göre küçülme devam eder.
BU ALANI SİZE AYIRDIK
Firmanızın veya Projenizin Doğru Hedef Kitlesine tanıtımına katkı sağlamak isteriz.
Ayrıntılı bilgi ve işbirliği için info@emlakmedya.com‘dan bize ulaşabilirsiniz.

Dünya’dan Hamide Hangül’ün haberine göre, Türkiye’de sosyoekonomik değişimler konut projelerinde de etkisini gösterdi. Nitekim konut metrekareleri son 18 yılda 31 metrekare düştü. Hangül’e göre daireler şu sebeplerle küçüldü;
- alım gücünün azalması,
- boşanmaların artmasıyla daha küçük metrekarelerde tek kişilik dairelere taşınmaların artması ve
- üniversite öğrencilerinin daha küçük evlere olan talebi
Hanelerde ortalama kişi sayısı 4 kişiden 3’e düşerken, daire büyüklükleri de 127’den 96 metrekareye geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında 173 bin 342 olan boşanmalar, 2024’te 187 bin 343’e çıktı. Boşanma hızı 2,03’ten 2,19’a yükseldi. İstanbul Gayrimenkul Değerleme (İGD) çalışmasına göre ise 2021 yılında ortalama 112,4 metrekare olan daire büyüklükleri, 2023 yılında 97,8 metrekareye, 2024 yılında ise 96,4’e geriledi. Böylelikle son 4 yılda daireler ortalama 16 metrekare küçüldü.
Apartmanda küçüldü müstakilde büyüdü
Yapı ruhsatı alınan konutlarda apartman daireleri son 18 yılda yaklaşık 31 metrekare küçülmesine karşın, müstakil evlerde 43 metrekare arttı. Böylelikle 169’dan 212 metrekareye çıktı. Özellikle son yıllarda konuta erişimin zorlaşmasıyla tüketicilerin arsadan ev sahipliğine yönelmesi, müstakil yapılara talebi artırdı. Sektör temsilcileri daire metrekarelerinin daha da küçülebileceği öngörüsünde bulundu. Zira gelir dağılımındaki bozulma, yükselen maliyetler ve hanelerde artık daha az kişilerin yaşamaya başlaması bunda başlıca etmen olarak öne çıkıyor.
“Gelir dağılımındaki bozulmaya işaret ediyor”
İstanbul Gayrimenkul Değerleme Kurucu Ortak Ahmet Büyükduman, ortalama hane halkı büyüklüğü 4’ten 3 kişiye gerilerken, ortalama daire büyüklüğünün de 125’ten 95 metrekarelere düştüğüne işaret ederek, “Ancak son üç yılda daire büyüklüğündeki değişimi hane halkının küçülmesiyle açıklamak pek mümkün değil. Çünkü konuta erişimin güçleşmesi, geliştiricileri daha küçük konut üretimine yönlendirmiş görünüyor. Ayrıca daireler küçülürken, müstakil konutların büyüklüklerinin artması da gelir dağılımındaki bozulmayı ima ediyor” değerlendirmesi yaptı. Türkiye’de hanelerin yüzde 18’inin tek kişilik hanelerden oluştuğuna işaret eden Büyükduman, “Ruhsat alınan dairelerin ortalama büyüklüğü 114 metrekareydi, hızlı bir şekilde düşüşle 96’ya geriledi. Son 5-6 yılda da 10 metrekare düştü” dedi.
“Sosyolojik ve shrinkflasyon etkisi var”
Söz konusu düşüşü iki nedene bağladığını söyleyen Büyükduman, bu nedenleri şöyle açıkladı;
- Biri sosyolojik süreç. Türkiye’de hane halkı büyüklüğü küçülüyor. Ortalama hane halkı 3,1 kişi. Bu 10 yıl önce 4,1’di. Şimdi 3,1, yavaş yavaş aşağı inecek gibi görünüyor. Avrupa’da ise ortalama hane halkı büyüklüğü 1,8.
- İkinci nedeni de shrinkflasyonla açıklayabiliriz. Enflasyonist ortamda fiyat artırmak istemezsiniz, ancak maliyet de artıyorsa porsiyonu küçültüyorsunuz. Başka bir ifadeyle, diyelim ki 120 metrekare bir daire 6 milyona mal oluyor. Bunu 6 milyona satmakta zorlanırsanız ne yaparsınız 100 metrekareye düşürüp 5 milyona ya da 80’e düşürüp 4 milyona satarsınız.
Büyükduman’a göre tüketicilerin fiyattan dolayı daha düşük dairelere çıkması, müteahhitlerin de pazar koşullarıyla daha küçük daire tiplerine yönelmesi sebebiyle daireler küçüldü. Nitekim küçülmenin devam etmesi bekleniyor.
“Müteahhitlerin talebi de daha küçük daire yönünde”
Mimar Dr. Ahmet Erkutoğlu, eskiden 3 + 1’in altında daire inşa edilmediğini, ancak son yıllarda bu durum değişmeye başladığını söyledi. Erkutoğlu, şöyle devam etti; Bugün büyük bir konut projesinin;
- yüzde 30’u 1 + 1,
- yüzde 40’ı 2 + 1,
- yüzde 25’i 3 + 1,
- yüzde 5’i de 4 + 1 ve üzerindeki dairelerden oluşuyor.
Müteahhitlerden de bu yönde talepler geliyor. Çünkü küçük daire daha kolay satılıyor. Ekonomik şartlarla alım gücünün zayıflaması, üniversite öğrencilerinin talepleri ve boşanmaların artmaya başlamasıyla tek başına yaşam tercih ediliyor. Bu da 1 + 1 ve 2 + 1 dairelere talebi artırıyor. Tabi fiyat farkları da söz konusu;
- 1+ 1 bir daire ortalama 5-6 milyon TL,
- 2 +1 bir daire 9-10 milyon TL,
- 3+ 1 daire 14-15 milyon TL arasında oluyor.
Ancak bölgesine göre fiyatlar farklılık gösteriyor.”
Faiz düştüğünde konut fiyatları neden yükselir?

Uzmanlar, faiz düştüğünde konut fiyatlarının artışı ile ilgili gerekçelere açıklık getirdi. Uzmanlara göre bu durumun kaynağında farklı nedenler bulunuyor. Peki, banka faizlerindeki düşüşle ev fiyatlarında yükseliş, getiri hesaplarına hangi şekilde yansıyor?
TÜİK, İnşaat Üretim Endeksi 2025 Ocak raporunu açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İnşaat Üretim Endeksi 2025 Ocak raporunu açıkladı. Buna göre inşaat üretimi yıllık yüzde 15,5 arttı.
2025 Şubat Konut Satışları 112 bin 818 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2025 Şubat Konut Satışı İstatistiklerine göre, 2025 Şubat konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,1 artarak 112 bin 818 oldu. Aynı şekilde Türkiye genelinde 2024 Ocak ayında 112 bin 173 adet konut, 2024 yılı Şubat ayında ise 93 bin 202 konut satılmıştı. Dolayısıyla TÜİK verilerine göre, Şubat ayında konut satışları bir önceki aya göre hemen hemen aynı kaldı.
2024 Yılı Dördüncü Çeyrek Yapı İzin İstatistikleri verilerine göre son 3 ayda Yapı Ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 16,7 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 Yılı Dördüncü Çeyrek Yapı İzin İstatistikleri verilerini yayınladı. Buna göre, Ekim-Aralık 2024 arası Yapı Ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 16,7 azaldı. Bu da konut fiyatlarının ve ev kiralarının yakın gelecekte artacağını ortaya koyuyor.
Kaynak; Boşanmalar arttı, gelir azaldı, daireler küçüldü
Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP