Emlak Haberleri

Türkiye İMSAD Şubat 2024 Sektör Raporu açıklandı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği İMSAD Şubat 2024 Sektör Raporu açıklandı. İMSAD’a göre inşaat malzemesi sanayi üretimi 2023 yılında yüzde 5,7 arttı.

İMSAD Şubat 2024 Sektör Raporu açıklandı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği İMSAD Şubat 2024 Sektör Raporu açıklandı. Yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen Türkiye İnşaat ve Yapı Sektörü Raporu sonuçlarına göre inşaat malzemesi sanayi üretimi 2023 yılında yüzde 5,7 arttı.

Türkiye İMSAD Şubat 2024 Aylık Sektör Raporu açıklandı

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun Şubat 2024 sonuçlarına göre, Rapora göre inşaat sektörü 2023 yılının son çeyreğinde yüzde 10,8 büyürken, yılı yüzde 7,8’lik büyüme ile kapattı. 2023 yılının son çeyreğinde yüzde 7,4 artan inşaat malzemesi sanayi üretimi ise yıl genelinde yüzde 5,7 büyüme gösterdi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun Şubat 2024 sonuçları açıklandı. İnşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisine yönelik sonuçların değerlendirildiği rapora göre; 2023 yılı dördüncü çeyreğinde inşaat sektörünün yüzde 10,8’lik büyüme sonrası yılı yüzde 7,8’lik artışla kapadığı belirtildi. Deprem sonrası sürecin yarattığı özel koşullar ile yerel seçimler öncesi hızlanan kentsel dönüşüm ve alt yapı faaliyetlerinin büyümede etkili olduğuna dikkat çekildi.

İnşaat sektörü 5 yıl sonra büyüme kaydetti

Türkiye İMSAD raporuna göre inşaat sektörünün büyüme verileri;

  • ilk çeyrekte yüzde 4,5’ten yüzde 5,3’e,
  • ikinci çeyrekte yüzde 6,2’den yüzde 7,2’ye,
  • üçüncü çeyrekte ise yüzde 8,1’den yüzde 7,8’e güncellendi.

Dördüncü çeyrekte 10,8 artış gösteren ve 2017 yılındaki 9,0’lık büyümenin ardından 5 yıl boyunca küçülme eğilimi yaşayan sektör, 2023 yılını büyüme ile tamamladı. Rapora göre inşaat sektörünün yıl içindeki toplam büyümesi yüzde 7,8 ile genel ekonominin üzerinde oldu. Bu rakam ile sektör 5 yıllık daralmasının yüzde 35’ini telafi etti. Öte yandan gayrimenkul sektöründe ise yavaşlama gözlemlendi.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 5,7 arttı

Rapora göre inşaat malzemesi sanayi üretiminde bir önceki yıla göre toplamda yüzde 5,7’lik bir artış kaydedildiği belirtildi. Geçen yılın ilk çeyreğinde deprem afetinin etkisine bağlı olarak yavaşlayan inşaat malzemesi sanayisi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2’lik büyüme gösterdi. 2023 yılının ikinci çeyreğinde ise seçim sürecinin yarattığı belirsizlik ve dış pazarlardaki yavaşlamanın etkisiyle büyüme oranı yüzde 1,4 ile sınırlı kaldı. Üçüncü çeyrekte piyasalarda normalleşme etkisi gözlemlenmesiyle büyüme oranında yüzde 13,5’lik bir artış yaşandı.

Ekim ayında yüzde 8,7, kasım ayında yüzde 8,4 ve aralık ayında yüzde 5,0 artış kaydeden inşaat malzemesi sanayi üretimi, yılın son çeyreğinde ise yüzde 7,4 büyüdü.

2023 yılında dış pazarlarda talep koşulları genel olarak zayıf kaldı. Yurt içinde ise seçimler öncesi genişletici politikalar, seçimler sonrası ise kentsel dönüşüm ve deprem bölgesi faaliyetleri üretimi şekillendirdi.
Üretim artışında zirve metal sektörünün oldu

Türkiye İMSAD’ın hazırladığı rapora göre, inşat malzemesi sanayisinde 2023 yılında 14 alt sektörde artış gözlemlenirken, 8 alt sektörde üretim bir önceki yıla göre azaldı. 2023 yılında en yüksek üretim artışı yüzde 29,7 ile metal yapı ve yapı parçalarında gerçekleşti. Metal kapı ve pencereler üretiminde ise yüzde 27,7 artış yaşandı. Ahşap inşaat malzemesi üretimi yüzde 20,2’lik bir büyüme kaydederken, hazır beton üretimi de yüzde 14,2 arttı. 2023 yılında üretimde en yüksek gerilemenin yaşandığı alt sektör ise yüzde 12,1 ile inşaat camları oldu.

Onu yüzde 12,0 ile seramik kaplama malzemesi izledi.

İMSAD Şubat 2024 Sektör Raporu – Türkiye İMSAD Hakkında

Kuruluşundan bu yana geçen 39 yılda, Türk inşaat sanayisini gerek yurt içinde gerekse yurt dışında temsil eden bir sivil toplum örgütü olan Türkiye İMSAD, 84 sanayici firma, 55 sektör derneği ve 4 üniversite üyesiyle, pazarda 32 binden fazla noktaya etkin bir şekilde ulaşmaktadır. Sürdürülebilir büyüme için yurt içinde ve yurt dışında iş birlikleri geliştiren Türkiye İMSAD, iç pazardaki gelişmeleri yakından izlemekte ve ihracatta ulaşılan başarının artarak sürdürülebilmesi için, dış pazarları yakından takip etmektedir.

Türkiye İMSAD, inşaat sektörünün çok önemli grupları olan 35 farklı alt sektörü temsil etmektedir. 2011 yılında Brüksel, 2015 yılında ise Kamerun temsilciliğini kuran, sektörel projeler yürüten, raporlar yayınlayan Türkiye İMSAD, Avrupa Komisyonu’nun fonladığı birçok projeye de liderlik etmektedir. 2018 yılından bu yana buildingSMART Türkiye şubesine ev sahipliği yapmaktadır.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Şubat 2024’te yıllık yüzde 67,07 arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Şubat 2024‘te, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 67,07 arttı. TÜFE artışı aylık bazda yüzde 4,53 oldu. Dolayısıyla açıklanan bu aylık enflasyon verileri doğrultusunda konutlarda ve işyerlerinde uygulanacak Mart 2024 kira artış oranı da netleşti.

2024 Şubat inşaat sektörü güven endeksi, yüzde 1 artarak 91,8 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 Şubat inşaat sektörü güven endeksi yükseldi. Zira bu istatistiki verilere göre, Şubat ayı İSGE, 2024 Ocak inşaat sektörü güven endeksine göre yüzde 1 artarak, 91,8 oldu.

sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü 2024 Şubat raporu

BETAM, sahibinden.com’un ilan verileriyle hazırladığı sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü 2024 Şubat ayı raporunu paylaştı. Buna göre reel fiyatlarda Türkiye’de düşüş devam ediyor.

Türkiye genelinde ve üç büyük ilde Aralık 2023’ten Ocak 2024’e cari satılık konut fiyatlarında artışın aylık enflasyondan daha düşük olması sonucu enflasyondan arındırılmış (reel) satış fiyatları hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde azalmıştır. Reel fiyatlardaki düşüş yedi aydır devam etmektedir.

sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü Şubat 2024 Raporu özeti

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), sahibinden.com verileri kullanılarak hazırlanan “sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü Şubat 2024” raporunu paylaştı.

Türkiye genelinde ve üç büyükşehirde aralıktan ocağa cari kira fiyatlarındaki artışın aylık enflasyondan daha düşük olması sonucu enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları düşmüştür. Geçtiğimiz ay İstanbul‘da beş, İzmir’de ise dört aydan sonra ilk kez yükselen reel kira fiyatları bu ay tekrar düşüşe geçmiştir. Ankara’da düşüş trendi ise altıncı ayına girmiştir.

Konut satışlarındaki düşüş sürüyor mu?

TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde son 3 ay Konut Satışları şöyle seyretti;

TÜİK konut satış grafiğine baktığımızda görüyoruz ki, konut satışları düşük seyretmekte.

Kaynak; https://imsad.org/Uploads/Files/Turkiye_IMSAD_Aylik_Sektor_Raporu_BB_Subat2024.pdf

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ