Emlak Haberleri

İstanbul’da 2021 yılının ilk yarısında yeni ofis projesi yapılmadı!

İstanbul’da 2021 yılının ilk yarısında yeni ofis projesi yapılmadı!

JLL Türkiye tarafından yayınlanan rapora göre, 2021 yılının ilk yarısında İstanbul’da yeni ofis projesi yapılmadı. Kayıtlara göre Ofis arzı 5,6 milyon metrekare ile sabit kaldı.

2021 yılının ilk yarısında İstanbul’da yeni ofis projesi yapılmadı

Gayrimenkul firması JLL Türkiye, 2021’in ilk yarıyılı için sektör ile ilgili detaylara yer verdiği “Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü 2021 Yarıyıl Raporu“nu yayınladı. Bu raporunda firma, inşaat sektörü ve gayrimenkul sektörünü ilgilendiren önemli verilere yer verdi. Rapora göre, 2021 yılının ilk yarısında İstanbul‘da yeni ofis projesi yapılmadı. Nitekim kayıtlara göre Ofis arzı 5,6 milyon metrekare ile sabit kaldı.

JLL Türkiye’nin raporuna göre pandemi ile ortaya çıkan değişimler etkisini hissettirmeye devam ediyor. İlgili raporda JLL Türkiye, ülkemizdeki alışveriş merkezleri ile ilgili değerlere de şu şekilde yer verdi;

  • Türkiye’de toplam 442 AVM bulunmakta,
  • Toplam Kiralanabilir Alan (TKA) 13,6 milyon metrekare,
  • TKA’nın yüzde 37’si İstanbul’da yer alıyor.

“Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü 2021 Yarıyıl Raporu” yayınlandı!

Rapora göre ülkemizin en büyük metropolü İstanbul’da 2021 yılının ilk yarısında yeni ofis projesi yapılmadı. Böylece İstanbul’daki 5,6 milyon metrekarelik ofis arzı sabit kaldı. Ayrıca rapora göre inşaat halinde bulunan projeler ise yoğunluk olarak Anadolu yakasında yer almakta. Anadolu yakasındaki bu yoğunluğun sebebi olarak ise İstanbul Finans Merkezi gösterildi. Bahsi geçen raporda, Merkezi İş Alanı (MİA) bölgesinde A sınıfı ofis boşluk oranının ise yüzde 16,9 seviyesine gerilediğine yer verildi.

JLL Türkiye Eş CEO’su Tarkan Ander rapor ile ilgili açıklamalar yaptı. Ander, 2021 yılının ilk yarısında 55 bin 33 metrekare kiralama işleminin gerçekleştiğini belirtti. Nitekim kiralama işlemlerinde Avrupa yakasında Levent, Anadolu yakasında ise Ataşehir ilçelerinin öne çıktığına değinen Ander, kademeli normalleşme ve hibrit çalışma sistemleriyle bazı sektörlerde ofislere dönüş yaşanmasının bu hareketliliği desteklediğini ifade etti. 

Teslimat platformları, e-ticaret ve kent içi lojistiğe olan talep arttı

Raporda, teslimat platformları, e-ticaret ve kent içi lojistiğe olan talebin arttığına raporda yer verildi. JLL Türkiye Eş CEO’su Dora Şahintürk, e-ticaret, teslimat platformları ve kent içi lojistiğe olan talebin artmasının da etkisiyle yılın ilk yarısında 204 bin metrekare lojistik kiralama işlem hacmi gerçekleştiğine vurgu yaptı.

Şahintürk, depo kiralama alanında öne çıkan sektörleri şu şekilde sıraladı;

  • e-ticaret (yüzde 38),
  • perakende (yüzde 37) ve
  • lojistik hizmet sağlayan 3PL (üçüncü parti lojistik) firmaları (yüzde 18).

İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.

Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Bu yazı, insaport.com internet sayfasında da tarafımdan paylaşılmıştır.

Bu yazı, konutpiyasasi.com internet sayfasında da tarafımızdan yayınlanmıştır.

Kaynak; 2021 Yarıyıl Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü (JLL)

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ