Mimarlar Odası, 6 Şubat 2023 Depremleri Tespit ve Değerlendirme Raporunu yayımladı!

TMMOB Mimarlar Odası, 6 Şubat 2023 Depremleri Tespit ve Değerlendirme Raporunu kamuoyu ile paylaştı.
6 Şubat 2023 Depremleri Tespit ve Değerlendirme Raporu yayımlandı
TMMOB Mimarlar Odası 23 Şubat 2023 tarihinde hazırladığı 6 Şubat 2023 Depremleri Tespit ve Değerlendirme Raporunu kamuoyuyla paylaştı.
6 Şubat 2023 tarihinde Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre Sofalaca-Şehitkamil-Gaziantep’te 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Ardından Ekinözü- Kahramanmaraş merkezli 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha yaşanmıştır. Nitekim depremler Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerini kapsayan geniş bir alanı etkilemiştir.
Devamında 20 Şubat 2023 tarihinde ise Büyükçat-Samandağ-Hatay’da 6.4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmiştir. Sığ odaklı olan deprem Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde hissedilmiş; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde yaşayan yaklaşık 14 milyon yurttaş depremden etkilenmiştir.
Resmi verilere göre bugüne kadar toplam 42.310 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.
Afetlerde kaybettiğimiz yurttaşlarımızı saygıyla anıyor; yaralıların iyileşmesini ve yaraların bir an önce sarılmasını diliyoruz.
Depremlerin olduğu ilk günden itibaren bölgede afet sonrası müdahale ve tespit, iyileştirme süreçleriyle ilgili çalışmalar başlatılmıştır. Bu çalışmaların yanı sıra 11-16 Şubat 2023 tarihleri arasında, Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu tarafından oluşturulan heyet tarafından bölgede yerinde yapılan inceleme ve tespitler ışığında “Mimarlar Odası 6 Şubat 2023 Depremleri Tespit ve Değerlendirme Raporu” hazırlanmıştır.
Mimarlar Odası olarak, sahip olduğumuz mesleki uzmanlık ve toplumsal sorumluluklarımız kapsamında; sağlıklı ve güvenli kentleşme ve yaşam çevrelerinin oluşturulması amacıyla kamu ve toplum yararı doğrultusunda hazırlanan raporu değerli kamuoyumuzla paylaşıyoruz.
TMMOB Mimarlar Odası taziye mesajı
Afetlerde kaybettiğimiz yurttaşlarımızı saygıyla anıyor; yaralıların iyileşmesini ve yaraların bir an önce sarılmasını diliyoruz. Sahip olduğumuz mesleki uzmanlık ve toplumsal sorumluluklarımız kapsamında, afet sonrası müdahale ve tespit çalışmalarına katkı ve yardımlarımızı sunmak amacıyla başlattığımız çalışmalarımıza devam edeceğimizi belirtiriz.
Bunun yanı sıra sağlıklı ve güvenli kentleşme ve yaşam çevrelerinin oluşturulması için “Mimarlar Odası Toplum Hizmetinde” şiarı ile kamu ve toplum yararı doğrultusunda çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğimizi değerli kamuoyumuzla paylaşıyoruz.
TMMOB MİMARLAR ODASI olarak değerli kamuoyumuza saygıyla duyururuz.
İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Depremleri Ön Değerlendirme Raporu yayımladı
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Pazarcık ve Elbistan merkezli 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri Ön Değerlendirme Raporu yayımladı.
İTÜ, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri Ön İnceleme Raporu yayımladı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), asrın felaketi olarak nitelendirilen, merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri Ön İnceleme Raporu yayımladı.
MTA tarafından Türkiye Yenilenmiş Diri Fay Haritaları yayımlandı
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından Türkiye Yenilenmiş Diri Fay Haritaları yayımlandı. Nitekim yenilenmiş fay haritası üzerinde deprem riski taşıyan 485 diri fay belirlendi. Zira yayımlanan diri fay haritasıyla birlikte, Türkiye’de diri fay hattı üzerinde yer alan 45 ilde 110 ilçeyi kapsıyor. Peki, evimin altından fay hattı geçiyor mu? İşte yenilenmiş MTA diri fay haritası.
Gözler İstanbul Deprem Haritası ve riskli ilçelere çevrildi
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Murat Utkucu, merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri ile ilgili bir rapor hazırladı. Zira raporda SAÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Utkucu, bu iki büyük Kahramanmaraş Depremi‘nin bölgedeki 500 yıllık sismik sessizliği bozduğunu ifade etti. Dolayısıyla asrın felaketi olarak nitelendirilen merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan iki büyük deprem sonrası gözler İstanbul Deprem Haritası ve riskli ilçelere çevrildi.
6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri ile ilgili ilk izlenimlerim
Bu makalede asrın felaketi olarak nitelendirilen, merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri ile ilgili ilk izlenimlerimi ele aldım. Saygılarımla, İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP
İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı
Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.
Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP