7,7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş Depremi çevre illerde de hissedildi!
Merkezi Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş Depremi çevre illerde de hissedildi. Takibinde Gaziantep’te 6,4 ve 6,5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Geçmiş olsun Türkiye.
7,7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş Depremi çevre illerde de hissedildi
Merkezi Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş Depremi çevre illerde de hissedildi. Zira 06 Şubat 2023‘te saat 4.17’de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş Depremi’ni takiben Gaziantep’te de 6,5 ve 6,4 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Geçmiş olsun Türkiye. Maalesef can kaybı sayısı 284’e, yaralı sayısı 2 bin 323’e ve yıkılan bina sayısı 1710’a yükseldi.
AFAD, meydana gelen Kahramanmaraş Depreminin büyüklüğünü 7,7 olarak revize etti
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD), saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremin büyüklüğünü ayrıntılı sismolojik çalışmalar sonrası 7,7 olarak revize etti. Nitekim çevredeki 10 ilde de hissedilen 7,7 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu.
Gaziantep’te 6,4 ve 6,5 büyüklüğünde deprem
Öte yandan AFAD’ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre takibinde Gaziantep’te 2 deprem meydana geldi. 04.26’da Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde 6,4 büyüklüğündeki depremi takiben saat 04.36’da Gaziantep’in İslahiye ilçesinde 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ancak 6,5 büyüklüğündeki deprem, 9,77 kilometre derinlikte oldu.
Kahramanmaraş merkezli depremde 76 kişi hayatını kaybetti, 440 kişi yaralandı
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), merkezi Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremde saat 06.30 itibarıyla 7 ilde 76 kişinin yaşamını yitirdiğini, 440 kişinin yaralandığını açıkladı.
AFAD’dan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde bugün saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldiği hatırlatılarak depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 06.30 itibarıyla 42 artçı depremin meydana geldiği belirtildi.
Depremin Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedildiği ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
“SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman ve Malatya’da 76 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 440 vatandaşımız yaralanmıştır. Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin seviyesi 4. seviye olarak ilan edilmiş olup illerimizde ve Başkanlık AFAD merkezinde tüm afet grupları toplanmıştır.
Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur. Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir.
Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere 2 adet uçak görevlendirilmiştir. Tüm İl AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmiştir.”
Oktay: 912 can kaybı, 5 bin 385 yaralı var, 2 bin 818 bina yıkıldı
İlerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptığı açıklamada, “Kahramanmaraş’ta 70 vatandaşımızı kaybettik. 200 yaralı var. 300 bina bu sayının artacağını tahmin ediyorum” bilgisi verdi.
Toplamda 284 can kaybının olduğunu belirten Oktay, 2 bin 323 yaralının olduğunu ve 1710 binanın yıkıldığını kaydetti. Oktay can kayıpları ve yararlılar ile ilgili şu verileri aktardı;
- Osmaniye’de 20 can kaybı, 200 yaralı,
- Adıyaman’da 13 can kaybı, 22 yaralı,
- Diyarbakır’da 14 can kaybı, Şanlıurfa’da 18 can kaybı,
- Gaziantep’te 80 can kaybı, 600 yaralı,
- Kilis’te 8 can kaybı, 200 yaralı,
- Adana’da 10 can kaybı, 118 yaralı,
- Malatya’da 47 can kaybı ve 550 yaralı.
7,7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş Depremi birçok ülkede hissedildi
Öte yandan Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş Depremi, bölge ülkelerinde de hissedildi. İlk depremin ardından, en büyüğü 6,6 olmak üzere çok sayıda artçı sarsıntı da kayda geçti.
Deprem, Türkiye’nin birçok ilinin yanı sıra; Suriye, Irak, Lübnan, Ürdün, İsrail ve Mısır’da da hissedildi.
Suriye’de ilk belirlemelere göre en az 427 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.
Halep ve Hama şehirlerinde çöken binaların olduğu, başkent Şam’dakilerin sokaklara çıktığı bilgisi paylaşıldı.
Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta da sarsıntıyı hissedenler evlerini terk etti.
Irak’ın başkenti Bağdat ve Diyala’da da hissedilen deprem sebebiyle insanlar can güvenliği endişesiyle evlerinden çıktı.
Mısır’ın başkenti Kahire ve çevresinde hissedilen deprem yaklaşık 30 saniye kadar sürerken halk arasında büyük endişe yarattı.
Kahramanmaraş Depremi sebebiyle 4. Seviye alarm konuldu
Deprem sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu TRT Haber’e açıklama yaptı. Soylu, şunları söyledi:
“Birçok yerden ihbar geliyor. Arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edildi. İlk işimiz arama kurtarmayı yapmak. Ekipler teyakkuz halinde, 4. seviye alarm verildi. Uluslararası yardım da içermektedir.
Bazı yerlerde ciddi trafik sıkışıklıkları söz konusu. Ambulans arama kurtarma ekiplerine yol açabilmemiz için vatandaşların bulunduğu yerlerde araçları hareket ettirmemeleri önem taşımaktadır.”
“Kahramanmaraş depremi İstanbul depremini tetiklemez”
Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin İstanbul depremini tetiklemeyeceğini belirterek, “Marmara gergin değil” dedi.
Haber Global yayınında konuşan Prof. Ahmet Ercan, Kahramanmaraş Depreminin beklenen büyük Marmara depremine etkisi olup olmayacağını yorumladı.
Ercan, şu ifadeleri kullandı:
“Herkes merak ediyor çünkü 5 kişiden biri İstanbul’da yaşıyor. Bu deprem, İstanbul’da bir depremi tetiklemez. Marmara gergin değil. Marmara’nın deprem için 6 milyar gigatonluk bir güce ihtiyacı var. Bu güç Marmara’da toplanmış değil. O nedenle 24 yıldır benim dışımdaki arkadaşlar her an deprem olabilir demesine rağmen bu deprem olmadı çünkü gergin değil Marmara… Depremciklerin gergin olması o bölgenin gergin olduğunu göstermez. Depremcikler, o bölgedeki gerginliğin birikmekte olduğunu gösterir.”
4 binadan biri orta ya da ağır hasar görecek
Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği Değişikliği yayımlandı
25 Kasım 2022 tarihli ve 32024 sayılı Resmi Gazete‘de Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği Değişikliği yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı
Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.
Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP