Küçükçekmece’de Yeni Kentsel Dönüşüm Planı
İstanbul Küçükçekmece Gölü’nün kıyısında yer alan Fatih Mahallesi’nin yeni kentsel dönüşüm planı hazırlanmış durumda. 3. derece arkeolojik sit ve riskli alanda bulunan mahalle, daha önce iptal edilmiş olan plandaki inşaat alanının düşürülmesiyle yeni plan hazırlandı. Mahallede daha önce arkeolojik kazılar için kullanılan alanın, günümüzde otoparka kısmı için arkeolojik park yapılması hedefleniyor.
2013 yılında “riskli alan” olarak ilan edilen, 3. derece arkeolojik sit alanında kalan Fatih Mahallesi için mahkeme tarafından 2016 yılında iptal edilmiş imar planları yeniden hazırlandı. Küçükçekmece Belediyesi tarafından hazırlanmış olan kentsel dönüşüm planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya alınmıştı. Planda yer alan 8 hektarlık riskli alan olan Fatih Mahallesi, kent meydanı sınırlarının içerisinde bulunan yaklaşık 6 hektarlık alan 3. derece sit alanını kapsamakta.
Yüksek Deprem Riski Bulunuyor
Planın açıklamalarını içeren raporda Fatih Mahallesi için, “Küçükçekmece’de deprem riskinin en yüksek ve yaşam kalitesinin düşük olduğu alan” tanımı kullanılmış. İstanbul’un tarihi en eski mahallerinden biri olan Fatih Mahallesinin zaman içerisinde çöküntü alanı haline geldiği raporda belirtilirken, çevreye ve içerisindeki nüfusa zamanla riskler oluşturduğu da vurgulandı.
İnşaat Yapılabilecek Alanlar Azaltıldı
İptal edilen plan içerisinde emsal 2.25 belirlenmiş toplam 68 bin 840 metrekarelik inşaat alanı öngörülmüştü. Yeni hazırlanan plana göre ise inşaat alanı için emsal 2.20 ile 47 bin 154 metrekare olarak belirlenmiştir. Buna göre yaklaşık 20 bin metrekarelik bir alan inşaat alanı için azaltılmıştır. Plan açıklama raporunda yer alan bir diğer bilgi ise tarihi dokunun korunması kapsamında yapılaşma oranının düşürüldüğü bilgisidir. Kat yükseklikleri de değişiklik gösterirken, en yüksek kat zemin + 6 kat şeklinde belirlenmiştir. Yeni plana göre maksimum konut inşaat alanı ise 16 bin 504 metrekare olarak belirlenmiş, burada yaşaması hedeflenen nüfus da 660 kişi olarak hesaplanmıştır.
Han Artık Otel Olacak
Fatih Mahallesi içerisine yeni proje kapsamında ticaret-konut alanları, turizm, sağlık, resmi kurum alanları, cami, meydan, park ve yol gibi seçeneklere yer verildi. Yeni kentsel dönüşüm planında alanın yüzde 38’i ticaret-konut alanı olarak kullanılacak. Park için ayrılan yüzde ise yüzde 25 civarında, yol için yüzde 21, meydan için ise yüzde 11 olarak ayrıldı. Turizm için düşünülen alan ise, tarihi yapısıyla dikkat çeken “Ahşap Han” oldu. Han otel yapılarak kullanılmaya başlanacak.
Arkeolojik Park ile Eski Mezarlık Değerlendirilecek
Geçmişte mezarlık olarak kullanılan, kalıntıların olduğu kazı olarak da kullanılan parsel artık yeni kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak olan bilimsel kazıdan sonra arkeolojik park olarak değerlendirilecek. Şu anda otopark olarak kullanılan alan, arkeolojik park olarak değerlendirilmiş olacak. Resmi kurum alanında ise tescilli karakol binası yine aynı şekilde görevini yapmaya devam edecek.
Planlamada Çeşmeler, Anıt Ağaç Gibi Kalıntılar Dikkat Çekiyor
Yeni kentsel dönüşüm ile Fatih Mahallesi’ndeki tarihi doku daha çok dikkat çekiyor. Tescilli Çınaraltı Çeşmesi, Hamidiye Çekmesi ve Kervansaray çeşmesi plan ile geçerliliğini koruyacak. Bizans dönemine ait mezar kalıntılarının yanı sıra geç antik döneme ait yapı kalıntıları ile Osmanlı döneminden karakol, Ahşap Han, Fatih Camii ile anıt özelliğine sahip bir adet çınar ağacı dikkat çekmekte.
Kaynak; Deprem riski altındaki Küçükçekmece’ye yeni kentsel dönüşüm planı (sozcu.com.tr)