Emlak Haberleri

Türkiye İMSAD Temmuz 2024 Sektör Raporu açıklandı!

Türkiye İMSAD Temmuz 2024 Sektör Raporu açıklandı!

Türkiye İMSAD Temmuz 2024 Sektör Raporu açıklandı. Rapora göre inşaat malzemesi sanayi üretimi bu yılın mayıs ayında yüzde 2,5 arttı.

İMSAD Temmuz 2024 Sektör Raporu açıklandı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği İMSAD Temmuz 2024 Sektör Raporu açıklandı. Yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen Türkiye İnşaat ve Yapı Sektörü Raporu sonuçlarına göre inşaat malzemesi sanayi üretimi bu yılın mayıs ayında 2023 yılının aynı ayına göre yüzde 2,5 arttı.

Türkiye İnşaat ve Yapı Sektörü

Avrupa’da İnşaat Harcamaları 2024 Yılında Daralıyor

Türkiye’nin inşaat malzemesi ihracatında çok sayıda pazar yer almaktadır. Malzeme sanayi önemli bir pazar çeşitliliğine sahip bulunmaktadır. Avrupa ülkeleri de en önemli pazarlar içinde yer almaktadır. Avrupa pazarında inşaat sektörü gelişmeleri Türkiye’nin inşaat malzemesi ihracatında belirleyici olmaktadır.

Avrupa’da inşaat sektörü 2023 yılında yavaşlamaya başlamış, 2024 yılında ise daralma sürecine girmiştir. Uygulanan sıkı para politikası ile Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı baskılar inşaat sektöründe daralmaya neden olmaktadır. AB’nin 2022 başından itibaren yeşil dönüşüm için ülkelere aktardığı kaynaklar inşaat sektörlerinde destekleyici bir unsur olmaktadır. Ancak özellikle 2024 yılında konut ve konut dışı bina inşaatlarındaki daralma inşaat harcamalarının azalmasına neden olmaktadır.

Avrupa’nın en büyük inşaat pazarı olan Almanya’da inşaat harcamaları 2023 yılında daraldıktan sonra 2024 yılında da daralmaya devam etmektedir. Almanya genel ekonomik olarak bir küçülme yaşamaktadır. Fransa inşaat sektörü de 2024 yılında daralmaya başlamıştır. İspanya ve İtalya inşaat harcamaları 2023 yılını büyüme ile kapatmıştır. Ancak her iki ülke de inşaat harcamaları 2024 yılında küçülmektedir. Hollanda inşaat harcamaları da 2023 yılı son çeyreğinden itibaren daralma yaşamaktadır.

Polonya inşaat harcamaları 2023 yılında önemli bir büyüme göstermiştir. 2024 yılında ise Polonya inşaat harcamalarında sert bir daralma yaşanmaktadır. Çek Cumhuriyeti’nde ise inşaat harcamaları son bir yıldır azalmaktadır. Danimarka’da inşaat harcamaları yavaşlarken, İsveç ve Finlandiya’da inşaat harcamaları azalmaktadır. Belçika ve Romanya’da ise inşaat harcamaları dalgalanma göstermektedir. Avrupa’da inşaat harcamaları zayıf kalmaya devam edecektir.

Yılın İlk Yarısında Alınan Yurt Dışı Müteahhitlik Projeleri Toplamı 7,57 Milyar Dolar

2020 yılından itibaren yurt dışı müteahhitlik işlerinde dalgalanmalar yaşanmaktadır. 2020 yılında salgın nedeniyle işlerde önemli bir gerileme olmuştu. 2021 yılında salgın sonrası toparlanma yaşanmıştı. 2022 yılı başında Rusya-Ukrayna savaşının etkileri ile işler yeniden yavaşlamıştır. 2023 yılı ilk yarısında jeopolitik gerginliklere rağmen 8,12 milyar dolar tutarında 112 proje üstlenilmişti. 2024 yılının ilk yarısında ise yurt dışında 7,57 milyar dolar tutarında 82 proje alınmıştır.

Şekil.1 Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri

İnşaat Sektörü Güven Endeksi Temmuz Ayında 1,4 Puan Geriledi

Haziran ayında 1,9 puan düşen inşaat sektörü Güven Endeksi temmuz ayında 1,4 puan daha gerilemiştir. Güven Endeksi 88,1 puana inmiştir. Yerel seçimler sonrası inşaat sektörü Güven Endeksinde aşağı yönlü bir eğilim oluşmuştur. Ekonomide uygulanan sıkı para politikaları ile inşaat sektörü üzerindeki sıkılaşma baskısı artmaktadır. İnşaat sektörü ekonomi programı ve uygulamalarını izlenmektedir. İlave sıkılaşma önlemlerinin inşaat sektörüne olası etkileri de değerlendirilmektedir. İnşaat sektörü yaz aylarında sıkılaşma etkilerinin devam edeceğini tahmin etmektedir. Bu nedenle Güven Endeksi zayıflamaktadır.

Şekil.2– İnşaat Sektörü Güven Endeksi (2010=100)

2024 Haziran Ayında Konut Satışları Yüzde 5,2 Azaldı

2024 yılı haziran ayı konut satışları 79.313 adet olarak gerçekleşmiştir. 2024 haziran ayında konut satışları bir önceki yılın haziran ayına göre yüzde 5,2 azalmıştır. Haziran ayında yılın en düşük aylık konut satışı gerçekleşmiştir. Çalışma gün sayısının azalması olumsuz olmuştur. 2024 Ocak-Haziran döneminde konut satışları geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 3,7 azalarak 545.074 adet olmuştur.

Konut satışları yüksek faizlerden etkilenmektedir. Konut ve gayrimenkul sektörüne dönük yeni vergi düzenlemeleri de beklenmektedir. 2024 yılının üçüncü çeyreğinde yüksek faiz oranları ve yeni olası vergiler konut satışlarını sınırlamaya devam edecektir.

Tablo.2- Aylık Konut Satışları

Konut Fiyat Artışları İnşaat Maliyetleri Artışlarının Altına Düştü

2022 ve 2023 yıllarında ortaya çıkan yüksek enflasyon nedeniyle konut fiyatlarında uzun yıllar sonra yüksek artışlar gerçekleşmiştir. Konut fiyat artışları konut inşaat maliyetleri artışının çok üzerine çıkmıştır. 2024 yılında ise konut fiyat artışları önemli ölçüde yavaşlamaktadır. Yıllık konut fiyatları artışı yüzde 48,4 iken inşaat maliyetleri yıllık artışı yüzde 72,8 olmuştur. Maliyet artışları yeniden fiyat artışlarının üzerine çıkmıştır.

Şekil.8 Konut Fiyatları ile Konut İnşaat Maliyetleri Yıllık Değişimi Yüzde

İnşaat Malzemesi Sanayi Üretimi 2024 Mayıs Ayında Yüzde 2,5 Arttı

İnşaat malzemesi sanayi üretimi mayıs ayında 2023 yılı mayıs ayına göre yüzde 2,5 artmıştır. Yılın ilk çeyrek döneminde üretim geçen yılın ilk çeyrek dönemine göre yüzde 10,9 yükselmişti. Nisan ayında üretim yüzde 0,4 azalmıştı. Çalışma gün sayısının normale döndüğü mayıs ayında ise üretim geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,5 ile sınırlı artış göstermiştir.

2024 yılının mayıs ayında da alt sektörler itibariyle farklı üretim gelişmeleri yaşanmaya devam etmiştir. 2024 ocak-mayıs döneminde 13 alt sektörde üretim geçen yılın ocak-mayıs dönemine göre artarken, 9 alt sektörde üretim azalmıştır.

Bazı alt sektörlerde yüksek üretim artışları olmuştur. İlk beş ayda hazır beton üretimi yüzde 22,0 ve inşaat camları üretimi yüzde 20,5 artmıştır. Çimento üretimi yüzde 18,3 ve demir çelik çubuk ve profil üretimi yüzde 16,2 büyümüştür. Demir çelikten inşaat ürünleri üretimi de yüzde 17,7 yükselmiştir.

2024 yılı ilk beş ayında bazı alt sektörlerde ise üretim yüksek düşüş göstermiştir. Seramik ürünlerinde yüksek üretim düşüşü yeni yılda da sürmektedir. İlk beş ayda seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 20,1 ve seramik sağlık gereçleri üretimi yüzde 22,8 azalmıştır.

Metal yapı ve yapı parçaları üretimi yüzde 23,7, demir çelik radyatör üretimi yüzde 13,4 ve birleştirilmiş parke ve yer döşemeleri üretimi yüzde 16,7 azalmıştır.

2023 yılında alt sektörlerde farklı üretim eğilimleri ortaya çıkmıştı. 2024 yılının ilk beş ayında da benzer eğilimin devam ettiği görülmektedir.

Tablo.4– Sanayi Üretimi Büyüme

Türkiye Ekonomisi

Ekonomide Rasyonel Politikalar Makro Dengeleri İyileştiriyor, Reel Sektörü Zorluyor

2023 yılı haziran ayında uygulanmaya başlanan, 2024 yerel seçimleri öncesi kesintiye uğrayan ekonomide rasyonel politikalar 2024 nisan ayından itibaren daha kararlılıkla uygulanmaktadır. Buna bağlı olarak ekonomide dezenflasyon sürecine girilmiş olup makro göstergelerde de kademeli iyileşmeler başlamıştır.

Eylül Ayı yıllık Enflasyonu Yüzde 40’lara İnebilir

Haziran ayında enflasyonda yaşan düşüş ile dezenflasyon süreci fiilen başlamıştır. Haziran ayında aylık TÜFE yüzde 1,64 olmuş ve yıllık TÜFE yüzde 71,6’ya gerilemiştir. Temmuz ve ağustos aylarında fiyat ve vergi ayarlamaları nedeniyle aylık TÜFE yüzde 3’ün üzerinde olacaktır. Eylül ayında da düşük bir aylık TÜFE beklenmektedir. Aylık enflasyonlardaki bu tahminlere bağlı olarak eylülde yıllık enflasyon yüzde 40’lara inebilecektir ve Merkez Bankasının yıl sonu yüzde 38 hedefine yaklaşılacaktır.

Cari Açık ve Dış Ticaret Açığı Azalıyor, Turizm Gelirleri Artıyor

Uygulanan sıkılaşma politikalarının bir diğer hedefi ödemeler dengesinde sürdürülebilir bir açığa ulaşılmasıdır. Sıkılaşma politikaları ile altın ve enerji ithalatlarındaki gerilemeler sonucu mayıs sonu itibariyle yıllık cari açık 25,2 milyar dolara inmiştir. Ocak-haziran döneminde dış ticaret açığı yüzde 30,5 azalışla 61 milyar 325 milyon dolardan 42 milyar 591 milyon dolara gerilemiştir. 2024 yılının ilk yarısında turizm gelirleri ise yüzde 9,3 artarak 23,7 milyar dolara yükselmiştir.

Ağustos 2024 kira zam oranları belli oldu

TÜİK Temmuz 2024 TÜFE verilerine göre, 12 aylık ortalama TÜFE artış oranı yüzde 65,93 olarak açıkladı. Bu artış oranı aynı zamanda, konutlarda ve işyerlerinde Ağustos 2024 kira zam oranı olarak baz alınmaktadır. Zira mevzuata göre kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanıyor. Dolayısı ile evini veya iş yerini kiraya veren gayrimenkul sahipleri, bu oranın üzerinde bir kira artışı yapamıyor.

sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü 2024 Temmuz raporu

BETAM, sahibinden.com’un ilan verileriyle hazırladığı sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü 2024 Temmuz ayı raporunu paylaştı. Buna göre ülke genelinde reel fiyatlar değişmezken Ankara ve İstanbul’da düşüş devam etti.

Mayıstan hazirana Türkiye genelindeki cari konut fiyatı artış oranı ve enflasyon oranı aynı seviyede olduğu için ülke genelindeki reel (enflasyondan arındırılmış) satış fiyatı neredeyse değişmemiştir. Öte yandan, Ankara’daki ve İstanbul’daki cari konut fiyat artış oranı enflasyondan yüksek olduğu için bu illerimizde reel satış fiyatı düşmüş, İzmir’de ise cari konut fiyat artış oranının daha yüksek olması sebebiyle bu ilimizdeki reel satış fiyatı yükselmiştir. Ülke genelinde ve üç büyükşehirdeki farklı seyirlere rağmen reel fiyatlar geçen aynı ayına göre daha düşüktür.

Konut satışlarındaki düşüş sürüyor mu?

TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde son 3 ay Konut Satışları şöyle seyretti;

TÜİK konut satış grafiğine baktığımızda görüyoruz ki, Mart ayından beri düşüşte olan konut satışları, Temmuz ayında tekrar yükselişe geçti. 2024 yılının kalan aylarında konut satışlarının seyrini beraber takip edeceğiz.

Kaynak; https://imsad.org/Uploads/Files/Turkiye_IMSAD_Aylik_Sektor_Raporu_Temmuz2024.pdf

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ