THBB, Hazır Beton Endeksi 2024 Temmuz raporunu açıkladı!
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), Hazır Beton Endeksi 2024 Temmuz raporunu açıkladı. Buna göre İnşaat negatif tarafta devam ediyor.
THBB, Hazır Beton Endeksi 2024 Temmuz Raporunu açıkladı
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. Nitekim Türkiye Hazır Beton Birliği, Hazır Beton Endeksi 2024 Temmuz raporunu yayınladı.
Faaliyet Endeksi’nin haziran ayında 2019 yılındaki tarihi dip seviyesine geriledikten sonra temmuzda kısmi yükseliş gösterdiğini ancak negatif tarafta kalmaya devam ettiğini gösteren Rapor, Beklenti ve Güven endekslerinin geçen yıla kıyasla gerilediğini ve en fazla daralmanın Faaliyet Endeksi’nde yaşandığını ortaya koydu.
2024 Temmuz ayı Hazır Beton Endeksi Sonuçları
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir göstergedir.
Hazır Beton Endeksi 2024 Temmuz Ayı Raporu’na göre, Faaliyet Endeksi haziran ayında 2019 yılındaki tarihi dip seviyesine geriledikten sonra temmuzda kısmi yükseliş göstermiş ancak negatif tarafta kalmaya devam etmiştir. Buna karşılık hem Güven hem de Beklenti Endeksleri hazirandaki seviyenin altına inmiştir. Özellikle Beklenti’deki bozulma dikkat çekici boyuttadır. Beklenti ve Güven’deki gerileme, Faaliyet’teki sınırlı yükselişin etkisini ortadan kaldırmış ve sonuç olarak Hazır Beton Endeksi de düşüş göstermiştir.
Geride bıraktığımız temmuz ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalmış durumdadır. En fazla daralma Faaliyet Endeksi’nde görülmektedir. Beklenti ve Güven endeksleri de geçen yıla kıyasla gerilemiş durumdadır. Bu gerileme, Faaliyetteki kadar olmasa da yine de yüksek seviyelerdedir. Tüm endekslerdeki düşüş birleşik Beton Endeksi’ni de aşağı çekmiş durumdadır.
Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Haziran ayında 2019 yılındaki tarihi dip seviyesine gerileyen Faaliyet Endeksi, temmuzda kısmi yükseliş gösterse de negatif tarafta kalmaya devam etmiştir. Temmuz ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalırken en fazla daralma Faaliyet Endeksi’nde görülmüştür.” dedi.
İnşaat sektörüne yönelik değerlendirmelerini paylaşan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Temmuz ayına ilişkin diğer ekonomik göstergelerde olduğu gibi inşaat sektörü de yavaşlamaya işaret etmektedir. İSO Satınalma Yöneticileri Endeksi-PMI temmuzda 47,2’ye inerken, kapasite kullanım oranı aynı dönemde yüzde 75,9’a gerilemiştir. Yeni alınan siparişlerde, kasım 2023 ile aynı oranda olmak üzere son 20 aylık dönemin en sert düşüşü kaydedilmiştir. Her ne kadar temmuz ayı konut satış rakamları, özellikle konut sektörüne yönelik müteahhit firmaların indirim ve kampanyalarının etkisi ile 120 binin üzerine çıksa da ipotekli satışlardaki kan kaybı devam etmektedir. Tüm bu gelişmelere rağmen Merkez Bankası en son açıkladığı üçüncü enflasyon raporunda, enflasyonda temel belirleyici faktörlerin başında gelen iç talebin henüz isteni¬len oranda daralmadığını değerlendirmiştir. Bu kapsamda iç talebin yavaşlatılmasına yönelik atılacak ilave adımlar ile birlikte inşaat sektöründe de yavaşlamanın derinleşmesi beklenmektedir.” dedi.
Hazır Beton Endeksi hakkında
Hazır beton, inşaat sektörünün en temel girdilerinden biridir. Aynı zamanda beton üretiminden kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanıldığı için hazırladığımız Hazır Beton Endeksi, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir göstergedir. Böylece her ay Türkiye genelinde beton üreticisi firmalar ile gerçekleştirilen anket çalışması neticesinde 4 farklı endeks türetilmektedir.
Söz konusu endekslerin oluşturulmasına esas teşkil eden anket ile firmalara 8 soru soruluyor. Her bir endeksin değeri 100’ün altında ya da üstünde olmasına bağlı olarak yorumlanıyor. 100’ün üzerinde olması durumunda önceki aya ait faaliyetin ya da gelecek döneme ilişkin beklentinin olumlu yönde geliştiği yorumu yapılıyor. Türkiye genelinde her ay hazır beton üreticileri ile gerçekleştirilen çalışmada 3 farklı endeks oluşturuluyor.
- Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları,
- Hazır Beton Güven Endeksi ile hazır beton sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesi,
- Hazır Beton Beklenti Endeksi ile hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağına ilişkin beklentiler hakkında bilgi ediniliyor.
- Hazır Beton Endeksi ile endekslerin tümünü içeren bileşik endeks elde ediliyor.
Endeksa; “Türkiye Genelinde 2024 Temmuz Konut Satış Fiyatları Yıllık Değer Artışı yüzde 36 oldu.”
Büyük veri analizi ve yapay zeka yöntemlerini kullanarak gayrimenkul değer hesabı sunan ve bu sayede kullanıcıların güvenle gayrimenkul satışı yapmalarına imkan sağlayan Endeksa, TÜİK tarafından açıklanan konut satış verilerini değerlendirdi. Endeksa verilerine göre, Türkiye’de 2024 Temmuz konut satış fiyatları bir yılda yüzde 36 değer kazandı. Bununla birlikte temmuz ayında Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 442 bin 920 TL oldu.
İMSAD Temmuz 2024 Sektör Raporu açıklandı
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği İMSAD Temmuz 2024 Sektör Raporu açıklandı. Yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen Türkiye İnşaat ve Yapı Sektörü Raporu sonuçlarına göre inşaat malzemesi sanayi üretimi bu yılın mayıs ayında 2023 yılının aynı ayına göre yüzde 2,5 arttı.
Ağustos 2024 kira zam oranları belli oldu
TÜİK Temmuz 2024 TÜFE verilerine göre, 12 aylık ortalama TÜFE artış oranı yüzde 65,93 olarak açıkladı. Bu artış oranı aynı zamanda, konutlarda ve işyerlerinde Ağustos 2024 kira zam oranı olarak baz alınmaktadır. Zira mevzuata göre kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanıyor. Dolayısı ile evini veya iş yerini kiraya veren gayrimenkul sahipleri, bu oranın üzerinde bir kira artışı yapamıyor.
2024 Temmuz inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,9 azalarak 87,1 oldu.
sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü 2024 Temmuz raporu
Mayıstan hazirana Türkiye genelindeki cari konut fiyatı artış oranı ve enflasyon oranı aynı seviyede olduğu için ülke genelindeki reel (enflasyondan arındırılmış) satış fiyatı neredeyse değişmemiştir. Öte yandan, Ankara’daki ve İstanbul’daki cari konut fiyat artış oranı enflasyondan yüksek olduğu için bu illerimizde reel satış fiyatı düşmüş, İzmir’de ise cari konut fiyat artış oranının daha yüksek olması sebebiyle bu ilimizdeki reel satış fiyatı yükselmiştir. Ülke genelinde ve üç büyükşehirdeki farklı seyirlere rağmen reel fiyatlar geçen aynı ayına göre daha düşüktür.
Kaynak; https://www.thbb.org/sektor/hazir-beton-endeksi/hazir-beton-endeksi-2024-temmuz-ayi-raporu/
Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP