“Konut fiyatlarında sert düşüş yaşanacak.”

Atilla Yeşilada, finans piyasalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu; “Nitekim konut fiyatlarında reel getiri bakımından sert düşüş yaşanacak.”
Yeşilada; “Konut fiyatlarında reel getiri bakımından sert düşüş yaşanacak.”
Ekonomist Atilla Yeşilada, finans piyasalarına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Nitekim Yeşilada’ya göre altının hikayesi bitti. Öte yandan konut fiyatlarında reel getiri bakımından sert düşüş yaşanacak.
BU ALANI SİZE AYIRDIK
Firmanızın veya Projenizin Doğru Hedef Kitlesine tanıtımına katkı sağlamak isteriz.
Ayrıntılı bilgi ve işbirliği için info@emlakmedya.com‘dan bize ulaşabilirsiniz.
Ekonomi piyasalarının gözü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 19 Haziran’da açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Nitekim Sözcü’nün haberine göre ekonomist Atilla Yeşilada finans piyasalarında yaşananlara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Mayıs ayında en yüksek reel getirinin mevduat faizinden elde edilmesinin ardından yatırım araçlarının yakın geleceğe ilişkin performansını yorumlayan Yeşilada, altın sahiplerine yüksek fiyat uyarısında bulundu. Zira Integral Forextv kanalına konuşan Yeşilada, mevcut fiyatlar üzerinden altın satın almanın mantıklı olmadığını belirtti. Öte yandan uzman isme göre dövizden elimizden geldiği kadar uzak durmalıyız.
Konut Fiyatlarında reel getiri anlamında çok sert düşüş yaşanacak
Konut hakkındaki fikri sorulduğunda Yeşilada şunları söyledi; “İlana çıkarılan konutların bekleme süreleri artıyor. Çünkü konut, faize karşı oldukça hassas bir meta. Kimse TCMB’nin faiz artırımını beklemiyordu. Ancak piyasada şu beklenti hakim; politika faizinin artması kalıcı olmaz, müdahale gelir ve faizler düşer. Bu yüzden de konuta bir miktar talep var. Ancak ben 19 Haziran’daki toplantıdan sonra bu umutların söneceğini ve özellikle lüks konut tarafında reel anlamda değer kayıplarının başlayacağını düşünüyorum.”
Yeşilada’ya göre 15 milyon TL’lik daire 14 milyona düşmez elbette. Ancak altın ya da TL mevduat tarafında kazanacağınız parayı artık konutta kazanamazsınız.
2025 yılı Konut Satışları yükselişte

Nitekim TÜİK verilerine göre; 2025 yılında Türkiye genelinde aylık konut satışları artmakta. TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde son 3 ay Konut Satışları şöyle seyretti;
- 2025 Şubat konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,1 artarak 112 bin 818 oldu.
- 2025 Mart konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 artarak 110 bin 795 oldu.
- 2025 Nisan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 56,6 artarak 118 bin 359 oldu.
Çekebileceğiniz Aylık Taksit Tutarını ve Kredi Miktarını hesaplayabilirsiniz;
Ekteki tablodan kendiniz aylık taksit tutarını yaklaşık olarak hesap edebilirsiniz;
- kullanılacak kredi miktarını girin,
- aylık faiz oranını girin ve
- kredi süresini (ay olarak) girin.
Yine aynı şekilde ekteki tablodan kullanabileceğiniz kredi miktarını yaklaşık olarak bulabilirsiniz;
- ödeyebileceğiniz aylık taksit miktarını girin,
- bankanın aylık faiz oranını girin ve
- kredi süresini (ay olarak) girin.
Dolayısı ile tablo size bankaya yapacağınız toplam geri ödemeyi de yaklaşık olarak verecektir.
Devam eden konuta erişilebilirlik sorunu ve çözüm yolları

Türkiye’de hane halkının konuta erişilebilirlik sorunu, ekonomik dinamiklerden ziyade yapısal ve politik tercihlerle şekillenmiş kronik bir mesele haline gelmiştir.
Kaynak; Atilla Yeşilada uyardı: Çok sert düşecek – Sözcü
Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP