Emlak Haberleri

Ekstrem Artışlar Karşısında İstanbul’da Kiracıların Yüzde 40’ı Kirasını Ödeyemedi

Ekstrem Artışlar Karşısında İstanbul’da Kiracıların Yüzde 40’ı Kirasını Ödeyemedi

Konut kiralarından artan artışa ve kiracıların yaşadığı zorluklara değinen İPA Başkanı Emrah Şahan, İstanbul’da son bir yıl içerisinde kiraların yüzde 65 oranında artış gösterdiğini söyledi. Yaşanan durum karşısında kiracıların yüzde 40’ının ise kiralarını ödemekte zorlandığını belirtti.

Konut Politikalarında Daha Kalıcı Çözümler Üretilmeli!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) ve İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı iş birliğinde “İstanbul Konut Zirvesi” düzenlendi. 3-7 Aralık 2021 tarihleri arasında düzenlenen zirvede İstanbul’da yaşanan sıkıntılara ve çözüm yollarına değinildi.

İstanbul Konut Zirvesi açılış konuşmasında konuşan İPA Başkanı Emrah Şahan, pandemi dönemiyle meydana çıkan koşulların oluşturduğu güvensiz zemine değindi. Başkan Şahan, “Küresel ve yerel ölçekte konut sorununun boyutlarının anlaşılması, konut meselesinin barınma hakkı çerçevesinde değerlendirilmesi, konut politikalarına ilişkin kapsayıcı stratejilerin belirlenmesi ve kalıcı çözümlerin üretilmesi önemli gereklilikler olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

İPA’nın yaptığı saha çalışmaları hakkında da konuşan Emrah Şahan, kiracıların kiralarını ödemekte zorlandığını ve kirasını ödeyemeyen kiracı oranının yüzde 40’a ulaştığını belirtti. Konuşmasına devam eden Şahan, “İstanbul’a ilişkin veriler incelendiğinde kent içindeki nüfus hareketliliğinin boyutlarını da görüyoruz. İlçeler ve kentler arası nüfus hareketliliği yaklaşık 600 bin kişi. Söz konusu yoğun hareketlilik kent mekânına dair pek çok sorunu beraberinde getiriyor. Nüfusun belli yerlerde yoğunlaşması, ulaşımda da yoğunluklara sebep oluyor. İstanbul’un trafik, ulaşım, konut gibi pek çok sorunu birbiri ile ilişkilidir ve bu sorunlar kentin makro bir gelecek yol haritasının olmamasından kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Konutlar Gerçek İhtiyaç Sahipleri İçin Üretilmiyor”

İstanbul Konut Zirvesi kapsamında konuşan İBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Gürkan Akgün, konut sorunlarının uzun yıllardır yaşandığına dikkat çekti. Çözüm bulmaya yönelik çalışmaların yapılmasını ve birlikte yol haritası çizilmesi gerektiğini belirten Başkan Akgün, konuşmasına konut stokunun olduğuna ama “kimin için konut üretimi” yapıldığına değinerek devam etti:

“O zaman şu sorular karşımıza çıkıyor, bir konut üretimi var, gayrimenkul üretimi var ancak kim için konut üretiliyor? Gerçek ihtiyaç sahipleri için bir temel insan hakkı olarak barınma sorununu çözebiliyor mu, çözemiyor mu? Gördüğümüz noktada meseleye sadece bir gayrimenkul üzerinden bakıldığında dünyada ve Türkiye’de konut meselesinin finansallaşması olarak bakılmasıyla konutun gerçek ihtiyaç sahibine ulaşmadığını görüyoruz. Bu aynı zamanda bir şehircilik krizine yol açtığını görüyoruz. Ayrıca üretim açısından incelersek konutun özel sektör tarafından üretilmekte olduğu, kooperatifçiliğin artık bittiği (yüzde 1), kamunun ise yüzde 4-5 oranında konut üretimine dahil olduğu, İstanbul’a baktığımızda özellikle kamunun en çok konut yatırımı yapan TOKİ’nin, 135 projesinden sadece ikisinin alt gelir grubuna yönelik olduğu, 25’inin ise kentsel dönüşüm projelerine yönelik olduğu diğerlerinin ise gelir paylaşımı projesi olduğu aktarılmıştır. Bu konunun şehircilik anlamında konut ve barınma sorunlarında kamunun rolü açısından değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir.”

İstanbul Planlama Ajansı (İPA)

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbul’un bilimsel çalışmalar ışığında, farklı disiplinlerden uzman, akademisyenlerin katkıları ve İstanbulluların katılımıyla planlanması için İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak 2020 yılında kuruldu. İPA, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum, üniversiteler, uzmanlar, özel sektör, uluslararası kurumlar ve İstanbullular ile birlikte çalışan bir ortak akıl mekanizmasıdır.

İPA, İstanbul’un güncel sorunlarını tespit eder, bu sorunların çözümüne yönelik veriye dayalı kısa, orta ve uzun vadeli strateji ve politika önerileri geliştirir. İstanbul hakkında güncel nitel ve nicel verilerin üretilmesi, ikincil verilerin derlenmesi, kamusal alan tasarımına ilişkin süreç tasarımı, kentin dezavantajlı gruplarına yönelik sosyal politikaların geliştirilmesi ve İstanbul Vizyon 2050 çalışmasının koordinasyonu İPA’nın temel sorumluluk ve uzmanlık alanları arasındadır.

İPA, şehir ve bölge planlama, sosyoloji, mimarlık, endüstriyel tasarım ve istatistik gibi disiplinlerin bir araya geldiği birimlerden oluşur. Yenilikçi bir planlama anlayışı ve dünyadaki benzerleri arasında örnek olabilecek “İstanbul Vizyon 2050 Strateji Belgesi” iki yıllık bir çalışmanın ardından tamamlanarak kamuoyu ile paylaşılmıştır. İstanbul Vizyon 2050 çalışmaları devam ederken, afetler ve deprem, iklim krizi ve diğer birçok konuda bilim insanları ile koordineli olarak çalışmalar yürütülmektedir.

İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.

Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Kaynak; İstanbul’da kiralar yüzde 65 arttı, kiracıların yüzde 40’ı ödemede zorlandı (Haber Global)

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

Bu yazı, insaport.com internet sayfasında da tarafımdan paylaşılmıştır.

Yazımız, konutpiyasasi.com internet sayfasında da tarafımızdan yayınlanmıştır.

Bu yazı, ofisprojeleri.com internet sayfasında da tarafımızdan yayınlanmıştır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ