Emlak Haberleri

Türkiye İMSAD Şubat 2025 Sektör Raporu açıklandı

Türkiye İMSAD Şubat 2025 Sektör Raporu açıklandı. Rapora göre İnşaat malzemesi sanayi üretimi 2024 yılında yüzde 1,4 arttı

İMSAD Şubat 2025 Sektör Raporu açıklandı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği İMSAD Şubat 2025 Sektör Raporu açıklandı. Nitekim rapora göre inşaat malzemesi sanayi üretimi 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,4 arttı. Öte yandan inşaat sektörü ise 2024’te yüzde 9,3 büyüdü. Raporda, inşaat sektöründeki yüksek büyümenin malzeme sanayi üretimine yansımadığı ve talebin stoklardan karşılandığı belirtildi.

BU ALANI SİZE AYIRDIK

Firmanızın veya Projenizin Doğru Hedef Kitlesine tanıtımına katkı sağlamak isteriz.

Ayrıntılı bilgi ve işbirliği için info@emlakmedya.com ‘dan bize ulaşabilirsiniz.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi son çeyrekte yüzde 0,95 arttı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan İMSAD Şubat 2025 Sektör Raporu sonuçları açıklandı. Nitekim raporda, inşaat sektörünün 2024 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 8,7 büyüdüğü ve 2024 yılı üçüncü çeyrekteki büyümesinin ise yüzde 9,2’den yüzde 11,1 oranına güncellendiği paylaşıldı. Sıkılaştırma politikalarının inşaat sektörüne etkisinin sınırlı olduğu belirtilirken, deprem bölgesindeki yeniden imar faaliyetleri, yerel seçimler sonrası kentsel dönüşüm ve diğer inşaat faaliyetlerinin destekleyici nitelikte olduğu vurgulandı. Rapora göre, inşaat sektörü son 9 çeyrektir büyüme gösterdi.

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan rapora göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi yılın ikinci yarısında zayıf kaldı. İnşaat malzemesi sanayi üretiminin hem iç talep hem de dış talepteki gelişmelerden etkilendiği belirtildi. 2024 yılının genelinde dış talebin durağan kaldığı ve bu nedenle sanayi üretiminin olumsuz etkilendiği vurgulandı. İç talebin ise yılın ilk çeyreğine kadar hareketli kaldığı, ikinci çeyrekten itibaren ise dezenflasyon politikalarının ve sıkı para politikasının etkileri ile yavaşlamaya başladığı raporda paylaşıldı. Yılın üçüncü çeyreğinde küçülen iç talep, dördüncü çeyrekte de zayıf kaldı.

2024 yılının üçüncü çeyreğinde çalışma gün sayılarının normalleştiği, siyasetin etkilerinin en aza indiği, sıkı para ve maliye politikaları uygulamasının genişletildiğine raporda yer verildi. Bu gelişmelere bağlı olarak, üçüncü çeyrekte iç talep ve malzeme sanayi üretimi üzerinde sıkılaşma politikalarının açık etkilerinin görüldüğüne dikkat çekildi. Rapora göre, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde inşaat malzemesi sanayi üretimi yüzde 2,2 azaldı. Yılın son çeyreğinde ise inşaat malzemesi sanayi üretimi yeniden büyümeye geçti, ancak büyüme yüzde 0,95 ile sınırlı kaldı. Geçen yılın son üç ayında ihracat artışı üretimi destekledi ve iç talepte de sınırlı bir toparlanma yaşandı.

İnşaat sektörü genel ekonominin üzerinde büyüdü

Rapora göre, inşaat sektörü 2024 yılındaki yüzde 9,3 büyümesiyle, 2023 yılındaki yüzde 7,2’lik büyüme oranının üzerine çıktı. 5 yıllık daralmanın ardından inşaat sektöründe 2 yıl üst üste yüksek büyüme oranlarının görülmesinde, özellikle deprem bölgesi inşaat faaliyetlerinin etkili olduğu belirtildi.

Türkiye İMSAD raporunda, inşaat sektörünün 2024 yılının tüm çeyreklerinde ve yılın tamamında genel ekonominin üzerinde büyüdüğüne de yer verildi. 2024 yılının dördüncü çeyrek döneminde genel ekonomi yüzde 3,0, inşaat sektörü ise yüzde 8,7 büyüme elde etti. Sıkılaştırma politikaları birçok sektörde yavaşlamaya neden olurken inşaat sektörünün daha sınırlı etkilendiğinin altı çizildi. Gayrimenkul sektöründe ise büyümenin yüzde 2,4 ile zayıfladığı raporda belirtildi.

İnşaat sektöründeki büyüme üretime yansımadı

Rapora göre, 2024 yılında inşaat sektörünün yüzde 9,3 büyümesine rağmen, inşaat malzemesi sanayisinde üretim artışı yıllık yüzde 1,4 olarak gerçekleşti. İnşaat sektöründeki büyümenin malzeme sanayinin üretimine yansımadığı belirtildi. İnşaat sektöründeki yüksek büyümenin yarattığı iç talebin büyük ölçüde stoklardan karşılandığına mercek tutuldu. Satış kanalları, bayiler ve üretici firmaların stoklarını kullandığı bilgisi paylaşıldı.

2025 Şubat inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,7 azalarak 89,3 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2025 Şubat inşaat sektörü güven endeksi düştü. Zira bu istatistiki verilere göre, Şubat ayı İSGE, 2024 Ocak inşaat sektörü güven endeksine göre yüzde 2,7 azalarak, 89,3 oldu.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Şubat 2025’te yıllık yüzde 39,05 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Şubat 2025’te, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 39,05 arttı. TÜFE artışı aylık bazda yüzde 2,27 oldu. Dolayısıyla açıklanan bu aylık enflasyon verileri doğrultusunda konutlarda ve işyerlerinde uygulanacak Mart 2025 kira artış oranı da netleşti.

Konut satışlarındaki artış devam ediyor

TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde son 3 ay Konut Satışları şöyle seyretti;

TÜİK konut satış grafiğine baktığımızda görüyoruz ki, konut satışlarındaki artış eğilimi, 2025 yılında da devam ediyor. Gayrimenkul yatırım uzmanlarına göre konut kredisi faiz oranlarının düşmeye devam etmesiyle birlikte özellikle ipotekli konut satışları artmaya devam edecek.

Kaynak; Turkiye_IMSAD_Aylik_Sektor_Raporu_BB_Subat2025.pdf

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ