Emlak Haberleri

Kahramanmaraş Depremleri sonrasında İstanbul Bina Tespiti Projesi yoğun ilgi görüyor!

Kahramanmaraş Depremleri sonrasında İstanbul Bina Tespiti Projesi yoğun ilgi görüyor!

6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri sonrası gözler İstanbul’a çevrildi. Zira olası Marmara Depremine karşı Bina Tespiti Projesi yoğun ilgi görüyor.

İstanbul Bina Tespiti Projesi nedir?

7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri sonrası gözler İstanbul‘a çevrildi. Zira asrın felaketi niteliğindeki ikiz depremler İstanbulluların aklına olası Marmara Depremini getirdi. Bu sebeple İBB tarafından Bina Tespiti Projesi kapsamında uygulanan “Hızlı Tarama Yöntemi” yoğun ilgi görüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2019 yılında uygulamaya konulan Bina Tespiti Projesi uygulamasının amacı, İstanbul’daki mevcut yapı stokunun mümkün olan en hızlı şekilde deprem risk durumlarını tespit etmek suretiyle bölgelerin durumunu ortaya koymaktır.

Öncelikli olarak Avcılar ve Silivri ilçelerinde başlayan bu çalışma, İstanbul’un diğer 37 ilçesine yayılmıştır.

Deneyimli teknik personellerden kurulu ekiplerle ziyaret edilen binalarda, Deprem Master Planı’nda tanımlanan ikinci değerlendirme yöntemleri için kullanılacak olan değerlerin ölçümleri gerçekleştirilmektedir.

Bu değerlerin belirlenmesi için ofiste zemin ve depremsellik verilerinin tespit edilmesi, sahada ise;

  • Kolon sıvasının kaldırılarak beton yüzey sertliğini ölçmek amacıyla beton çekici okuması,
  • Kolon betonunun sıyrılarak donatı çapı ve korozyon belirlemesi,
  • Kolon-kiriş ve kat ölçüleri alınarak kat planının çıkarılması,
  • Duvar tarama cihazı ile kolon-perde donatı aralıklarının belirlenmesi,
  • Düzensizlik durumlarının ve bina dış ölçülerinin tespiti,

işlemleri yapılarak veri toplanmaktadır. Bu veriler bir algoritma ile analiz edilerek her bina için “deprem güvenlik oranı” tespit edilir. Bu oran ile binaların risk durumlarını ortaya koymak mümkün olacaktır. Binada yapılan tespitlerden sonra oluşturulan ekip, tamirat işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Deprem Bölgesinde bir adada çoğu betonarme bina yıkılmış veya ağır hasarlı . Ancak aynı alanda sağlam kalan betonarme yapı da var.

İstanbul’da 2000 yılı öncesi yapıların ‘hızlı bina taraması’ ücretsiz yapılıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2000 yılı öncesi inşa edilen binaları vatandaşların “binatespiti.ibb.istanbul” adresine başvurması halinde ücretsiz inceliyor.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, Bahçelievler’deki İBB iştiraki İstanbul Beton Elemanları ve Hazır Beton Fabrikaları Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İSTON) Yapı Laboratuvarı’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Gökce, İBB’nin, 2019 yılından bu yana ‘hızlı bina taraması’ adı altında İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenleriyle çalıştığını belirterek, evlerin taranması için yoğun başvuru aldıklarını dile getirdi.

Gökce, şu anda 2000 yılından önce yapılan binalarla ilgili taramalar yaptıklarını, 2000 yılı sonrası için ise hazırlıklara başladıklarını belirtti.

‘Vatandaşlar çoğunlukla başvuruda bulunmaktan imtina ediyor’

Hızlı bina taraması ile Türkiye’deki 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun‘un, bir önceki adımını attıklarını ifade eden Gökce, şöyle konuştu: 

“Mevzuatta tarif edilen riskli yapı analizi, riskli yapının belirlenmesinden sonra vatandaşa, 60 artı 30 günlük bir süre tanımlayarak 90 gün içinde yapının tahliyesini ve yıkımına ilişkin bir süreci tarif ediyor. Dolayısıyla yasa kapsamında başvuruda bulunan vatandaşlar, risk notasyonunu aldıktan sonra evlerini boşaltmak durumunda kalacakları için çoğunlukla başvuruda bulunmaktan imtina ediyorlar. Ancak bizim hızlı bina taraması olarak adlandırdığımız ve yaklaşık 3,5 yıldır uyguladığımız bu yöntem, bundan bir önceki adım olduğu için binayı direkt riskli yapı olarak kodlamadığından, vatandaşlarımız açısından bir fikir, öğüt veren ve bundan sonraki aşamayı hem belediyelere hem vatandaşa gösteren, bir harita olarak da önüne koyan içerik taşıyor.”

‘Vatandaş Bina Tespiti Projesi kapsamında taramaya izin vermiyor’

İBB olarak 2019 yılının temmuz ayından 2022 yılının sonuna kadar “hızlı bina taraması” kapsamında 107 bin binaya gittiklerini, bunların 29 bin 700’üne girebildiklerini anlatan Gökce, diğer binalarda bu taramaya izin verilmediğini belirtti.

‘318 bina durduğu yerde çökebilir’

Yaptıkları analiz kapsamında, 318 binanın “durduğu yerde çökebilir” durumda olduğunun tespit edildiğini dile getiren Gökce, 1525 binanın ise D ve E sınıfında, yüksek risk içeren binalar olduğunu kaydetti.

Gökce, İBB’nin binalarını da kontrol ettiklerini anlatarak, İBB’nin riskli yapılarına ilişkin, “Şu anda otogarda böyle büyük bir analizimiz yok. Büyük binalarımızda, Bakırköy, Kasımpaşa ve Saraçhane binamızda bu düzeyde bir risk yok. Bazı taşınması gereken hizmet noktalarının olduğu tespitimiz var.” diye konuştu.

İstanbul Şehircilik Atölyesi Şube Müdürlüğü (İŞAT)

İstanbul Şehircilik Atölyesi Şube Müdürlüğü (İŞAT)

22/04/2006 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan Norm ilke ve standartları çerçevesinde düzenlenen ve Belediye Meclisi’nin 14/06/2006 tarih ve 1038 sayılı Kararı ile 24.06.2006 tarihinde onaylanan organizasyon şeması ile; Belediye Meclisi’nin 13.07.2006 tarih ve 1323-1325-1326-1329-1330 sayılı Kararları doğrultusunda Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı kurulmuştur.

Daire Başkanlığımıza bağlı İstanbul Şehircilik Atölyesi Şube Müdürlüğü 26.07.2006 tarihinde “Bina İnceleme ve Güçlendirme Şube Müdürlüğü” olarak kurulmuştur. 15.05.2009 tarih 252 no.lu Meclis Kararı ile ismi değiştirilerek “İstanbul Şehircilik Atölyesi Şube Müdürlüğü (İŞAT)” adını almıştır. 2019 yılında açıklanan Deprem Seferberlik Planı doğrultusunda yapılandırılan Müdürlüğümüz bina inceleme çalışmalarına başlamıştır.

İstanbul genelinde;

  • Binaların deprem risk performanslarının değerlendirilmesine yönelik çalışmaların yapılması ve bu çalışmalar sonucu elde edilen verileri gruplandırarak dijital ortama taşıma, arşivleme için kullanılacak gerekli teknik donanım, ekipman ve yazılımları sağlamak veya sağlatmak,
  • Yapı stoklarının deprem risk performanslarının belirlenmesi, yaklaşık deprem risk hasar analizlerinin yapılması için ihale dosyası hazırlamak veya hazırlatmak,
  • Yapı sağlığının izlenmesi amacı ile yapının dinamik özelliklerindeki değişiklikleri belirlemek ve deprem gibi ani şoklar sonrasında yapılardaki hasarların varlığını, yerini ve derecesini tespit etmek veya ettirmek.

Prof. Celal Şengör İstanbul’da fay hattına yakın yerleri açıkladı

6 Şubat 2023 Pazartesi günü, saat 04.17’de, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğünde ve ardından saat 13.24’te Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi merkezli 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmiştir. Kahramanmaraş Depremi, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde yaygın bina göçmelerine ve ağır bina hasarlarına yol açmış, çok sayıda yurttaşımız hayatını kaybetmiştir.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından İstanbul’da beklenen deprem de gündeme geldi.

Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul’da fay hattına en yakın yerleri sıralayarak, “Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Samatya, Yedikule, Fenerbahçe, Kartal, Tuzla ve Adalar. Bunlar faya çok yakın” ifadesini kullandı.

Gözler İstanbul Deprem Haritası ve riskli ilçelere çevrildi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Murat Utkucu, merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri ile ilgili bir rapor hazırladı. Zira raporda SAÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Utkucu, bu iki büyük Kahramanmaraş Depremi‘nin bölgedeki 500 yıllık sismik sessizliği bozduğunu ifade etti. Dolayısıyla asrın felaketi olarak nitelendirilen merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan iki büyük deprem sonrası gözler İstanbul Deprem Haritası ve riskli ilçelere çevrildi.

İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.

Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Kaynak; https://www.patronlardunyasi.com/haber/Istanbul-da-2000-yili-oncesi-yapilarin-hizli-bina-taramasi-ucretsiz-yapiliyor/275130

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ