BETAM, sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü Nisan 2025 Raporunu paylaştı!

BETAM, sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü Nisan 2025 Raporunu paylaştı. Buna göre Reel kira fiyatlarında yıllık bazda minimal değişim söz konusu.
sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü Nisan 2025 Raporu özeti
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), sahibinden.com verileri kullanılarak hazırlanan “sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü Nisan 2025” raporunu paylaştı.
Nitekim Türkiye genelinde ve üç büyükşehirde şubattan marta cari kira fiyatlarındaki artışın aylık enflasyondan daha yüksek olması sonucu enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları yükselmiştir.
BU ALANI SİZE AYIRDIK
Firmanızın veya Projenizin Doğru Hedef Kitlesine tanıtımına katkı sağlamak isteriz.
Ayrıntılı bilgi ve işbirliği için info@emlakmedya.com‘dan bize ulaşabilirsiniz.
Mart ayı itibarıyla reel fiyatlarla kira ortalaması bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında;
- ülke genelinde yüzde 0,5,
- İstanbul’da yüzde 4,3,
- Ankara’da yüzde 3,9,
- İzmir’de ise yüzde 7 artmıştır.
Mart ayında da cari kira fiyatı yıllık artış oranlarındaki düşüş devam etmektedir. Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatındaki yıllık artış oranı mart ayında yüzde 38,8’e düşmüştür. Nitekim Mart ayında ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatı 208,8 TL’dir. Yıllık kira artış oranı;
- İstanbul’da yüzde 44,
- Ankara’da yüzde 43,5 ve
- İzmir’de yüzde 47,8’dir.
Ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları;
- İstanbul’da 277 TL,
- Ankara’da 200 TL ve
- İzmir’de ise 248,3 TL’dir.
Kiralık konut talep göstergesi şubat ayına kıyasla yüzde 5,2 daha yüksek, geçen yılın mart ayına kıyasla yüzde 11,3 daha düşüktür. Kiralık konut piyasasında bir diğer canlılık ölçütü olarak kullandığımız kiralık konut ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren kapatılan ilan yaşı geçen aya kıyasla ülke genelinde ve üç büyükşehirde kısalmıştır.
I- Kiralık Konut Piyasası Görünümü Nisan 2025 Kira fiyatları analizi
Reel kirada yükseliş
Türkiye genelindeki reel kira endeksi (2017 Eylül=100) Haziran 2023’te 216,2 ile zirve yaptıktan sonra düşüşe geçmişti. Ancak bu düşüşün ardından eğilim tersine dönerek reel kira endeksi 2024’te Mart’tan Haziran’a artmıştı. Temmuz ve ağustosta hemen hemen yatay seyreden reel kira endeksi eylülden itibaren azalışa geçmişti. Bu azalış, aralık ayındaki yükselişin ardından ocak ayında da kendini gösterse de şubat ayında reel kira endeksinde hafif bir yükseliş gerçekleşmişti. Mart ayında da yükseliş devam etmektedir. Bu gelişmeler, reel kiralarda son aylarda gözlemlenen düşüş eğiliminin yerini yükselişe bıraktığı şeklinde yorumlanabilir. Şubat ayından mart ayına ortalama m2 cari kira yüzde 3,8 artmıştır. TÜFE’nin aynı dönemde yüzde 2,5 artması sonucu reel kira fiyat endeksi1 bir önceki aya kıyasla yüzde 1,3 artarak 173,3 olmuştur (Şekil 1).

[1]Reel fiyatlar 2017 Eylül ayı referans alınarak hesaplanmıştır. Bu değerin 100’den büyük (küçük) olması reel kira fiyatlarının referans döneme kıyasla yükseldiğini (düştüğünü) göstermektedir.
Reel kira üç büyükşehirde de arttı
Reel kira fiyat endeksi mart ayında üç büyükşehirde de artmıştır. Reel kira fiyatı şubat ayından mart ayına İstanbul’da yüzde 1,4, Ankara’da yüzde 0,5, İzmir’de ise yüzde 1,8 artmıştır. Reel kira endeksi İstanbul’da 178,6, Ankara’da 246,5, İzmir’de ise 207,2 olmuştur. Buna göre reel ortalama kiralar referans dönemimiz olan 2017 Eylül’e kıyasla İstanbul’da yüzde 78,6, Ankara’da yüzde 146,5, İzmir’de yüzde 107,2 oranında yüksektir (Şekil 2).

II- Kiralık konut piyasası arz-talep analizi
Kiralık konut talebinde artış
Şekil 6, ülke genelindeki kiralık konut talebinin seyrini göstermektedir. Kiralık konut talebi göstergesi 6 farklı verinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Bu veriler; ilanların görüntülenme sayısı, ilanların favoriye eklenme sayısı, ilan sahiplerine gönderilen toplam mesaj sayısı, sahibinden.com uygulaması üzerinden yapılan toplam telefon araması sayısı, Google Analytics’ten edinilen sahibinden.com mobil ve web platformlarında kiralık emlak kategorisine ve ilgili aya ait kullanıcı ve sayfa görüntüleme sayılarından oluşmaktadır.
Kiralık konut talebi göstergesi oluşturulurken bu serilerin 2020 Şubat2 ayındaki değerleri ayrı ayrı 100’e eşitlenmiş, diğer aylardaki değerleri ise buna göre oranlanarak hesaplanmıştır. Ardından bu göstergelerin ağırlıklı ortalaması alınarak yeni talep göstergesinin ilgili aydaki değeri hesaplanmıştır. Bu göstergenin yükselmesi konut talebinin arttığını, düşmesi ise konut talebinin azaldığını belirtmektedir. Talep göstergesindeki artış ya da azalış miktarı ise konut talebinin ne ölçüde değiştiği hakkında bilgi vermektedir.
Kiralık konut piyasasında talebin önemli bir özelliği de mevsimsel etkiye açık olmasıdır. Mevsimsel etki Şekil 6’da açıkça gözlemlenmektedir: Nisan ve Temmuz arasında artan talep, izleyen aylarda Kasım’a kadar azalmakta ardından yükselişe geçmektedir. Kiralık konut talebinde ortaya çıkan bu dalgalanmaların tayinle il değiştiren kamu görevlilerinin ve üniversite öğrencilerinin etkili oldukları düşünülebilir. Bu nedenle talep göstergesinde değişimler yorumlanırken mevsimsel etkiler göz önünde tutulmalıdır.

Kiralık konut talep göstergesi geçen yılın ağustos kasım ayları arasında düşerken aralık ayından sonra hafif tempoda artış eğilimine girmiştir. Konut talep endeksi;
- mayıs ayından itibaren ise konut talep endeksi belirgin oranda artış gösterirken,
- ağustos ve kasım ayları arasında sert bir düşüş yaşamıştı.
- aralık ayında artışa geçen kiralık konut talep endeksi Mart 2025’te bir önceki aya kıyasla yüzde 5,2 artmıştır (152,6’dan 160,5’e).
Ancak kiralık konut talebi geçen yılın mart ayına kıyasla yüzde 11,3 daha düşüktür. Kiralık konut talebinde bir ayda görülen kısmi düşüşün mevsimsel etkiye ağır bastığını söyleyebiliriz. Nitekim yukarıda belirttiğimiz gibi kiralık konut talebi nisan ve eylül ayları arasında yükselirken takip eden aylarda azalmakta, aralık ayında ise bu azalış son bulmaktadır.
Kiralık Konut Piyasası Görünümü Nisan 2025 Açıklamalar kutusu
Gösterge | Açıklama |
Kiralık m2 fiyat | Emlak Endeksinden üretilmektedir: Tabakalanmış Ortanca Fiyat yöntem uygulanmaktadır. Öncesinde uç değer temizliği de yapılmaktadır. Hatalı girilen ilan fiyatları temizlenmektedir. (Hem fiyat hem metrekare verisi üzerinden temizlik yapılmaktadır.) |
Kiralık adet | Ayın herhangi bir günü yayında olan tüm kiralık konut ilanları sayılmaktadır. İlan sayıları tekilleştirilmiştir. |
Kiralanan / Top. Kiralık | Pay: (Kiralık) Kullanıcının kendi isteği ile o ay kapatılan ilan sayısı * (1- o ayki kiralık konut kategorisindeki “ilan satmaktan vazgeçtim yüzdesi”) Not: Otomatik kapatılan ilanlar (süresi dolan) dahil edilmemiştir. Kullanıcının kapattığı ilanlarda ise kullanıcılara ilanı neden kapattıklarına ilişkin bir anket yapılmaktadır. Bu anketin cevapları “sahibinden.com aracılığı ile kiraladım”, “sahibinden.com dışında kiraladım” ve “kiralamaktan vazgeçtim”dir. Bu ankete cevaplayanların sayısından “kiralamaktan vazgeçtim” seçilmiş olanlar düşülmüştür. Burada elde edilen sayı kiralanan konut sayısının bir göstergesi olmaktadır. Payda: Ayın herhangi bir günü yayında olan tüm kiralık konut ilanları sayılmaktadır. |
Kiralık konut – Kapatılan ilan yaşı (gün) | İlgili ayda kullanıcı tarafından kapatılmış kiralık konut ilanlarının (hala kapalı olmalı) yayında kaldığı gün sayısı toplamı/ tekil ilan sayısı (kullanıcı tarafından kapatılan). Örneklem seçiminde “çeyrekler arası açıklık” yöntemi kullanılmaktadır. |
2025 Nisan inşaat sektörü güven endeksi yüzde 4,2 azalarak 85,1 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2025 Nisan inşaat sektörü güven endeksi düştü. Zira bu istatistiki verilere göre, Nisan ayı İSGE, 2024 Mart inşaat sektörü güven endeksine göre yüzde 4,2 azalarak, 85,1 oldu.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Nisan 2025’te yıllık yüzde 37,86 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Nisan 2025’te, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 37,86 arttı. TÜFE artışı aylık bazda yüzde 3 oldu. Dolayısıyla açıklanan bu aylık enflasyon verileri doğrultusunda konutlarda ve işyerlerinde uygulanacak Mayıs 2025 kira artış oranı da netleşti.
Kaynak; BETAM » sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü: Nisan 2025
Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP