400 milyar dolarlık Suriye İnşaat Pazarı Türkleri bekliyor!
Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin güçleneceği ve bölgenin yeniden inşası için Türk inşaat şirketlerinin aktif rol oynaması bekleniyor.
400 milyar dolarlık Suriye İnşaat Pazarı Türkleri bekliyor.
61 yıllık Baas rejiminin yıkılmasının ardından Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin güçlenmesi bekleniyor. Nitekim bölgenin yeniden inşasında Türk inşaat şirketleri de aktif rol oynayacak. Zira 400 milyar dolarlık bir inşaat pazarından bahsedilmekte.
Dünya Gazetesinden Nurdoğan A. Ergün Hamide Hangül-Mehmet Hanifi Gülel’i haberine göre ekonomik kazanımlar uzun bir sürece işaret etse de Suriye’nin yeniden imarı konusunda Türkiye’nin önemli görevler üstleneceği belirtiliyor. Suriye ile sınır komşusu olan Türkiye’nin uluslararası deneyime sahip müteahhitleri, bölgeye yakın konumlanmış pek çok çimento ve demir çelik fabrikasının olması gibi faktörler ‘doğal avantaj’ olarak sıralanıyor. Türkiye’nin dinamik lojistik ve tedarik gücüne de işaret ediliyor. BM raporuna göre Suriye’nin yeniden inşaası için en az 400 milyar dolar gerekiyor. Uzmanlar Türkiye’nin bu pastadan 10 yıllık süreçte ciddi bir pay alabileceğini söylüyor.
Gelişmeleri izliyoruz
Ülkede, yol, köprü, bina, elektrik şebekesi, su kanalları gibi altyapı projeleri yoğun bir şekilde gündeme geleceği ifade edilirken 1972 yılından bu yana 137 farklı ülkede 522.1 milyar dolarlık projeye imza atan Türk müteahhitlik firmaları açısından ciddi bir potansiyel barındırıyor. Benzer şekilde ulaştırma ve sulama-baraj işleri açısından mühendislik ve mimarlık firmaları için iş fırsatları bulunuyor.
Suriye’de sadece alt yapı ihtiyacı değil, ciddi bir konut açığı da bulunuyor. Suriye’de yaşanan rejim değişikliklerinin Türk müteahhitleri tarafından yakından takip edildiğini söyleyen Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik, “Ancak yeni kurulacak Suriye yönetiminin ve ülke içi işleyiş ve huzur durumunun ne olacağının belli olmaması bu pazara yönelimin ne zaman ve nasıl olacağını belirleyecek. Sağlıklı bir Suriye Türk müteahhitler için pozitif bir pazar olabilir ve doğru zeminde başarıları dünyaca kabul edilmiş Türk müteahhitleri bu bölgede hizmet verecek” dedi.
50 bin daire boşa çıkarsa kira artışları yavaşlar
Öte yandan Suriyeli sığınmacıların ülkesine geri dönüş beklentisi kiralık piyasasında ‘kiralar düşecek’ beklentisine neden olsa da gayrimenkul uzmanları, kimsenin “Kiralar hemen inecek” beklentisine kapılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Suriyeliler’in en fazla Fatih, Beylikdüzü, Esenyurt, Avcılar, Başakşehir, Sultanbeyli gibi bölgelerde yaşadığına işaret eden uzmanlar, şayet geri dönüşlerin olması durumunda İstanbul’da 40- 50 bin dairenin boşalabileceğini tahmin ettiklerini açıklayarak, “Bu evlerin kiralık piyasasına etkisi de ancak 1,5 yıl sonra görülür.
Zira şu anda Suriyelilerden dönüş için yoğun bir talep almıyoruz diyen uzmanlar; ‘Elektrik yok, su yok neden gideyim’ diyenler de var. Çünkü bir çoğu burada mülk aldı, iş yerlerini kurdu” değerlendirmesinde bulundu.
Kiralanacak ev sayısı artar
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı ve Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Onursal Başkanı Hakan Akdoğan: “Suriyelilerin yoğun yaşadığı bölgelerde, son 2-3 günde ciddi dönüş olacağı sinyalleri var. Şayet Suriyelilerin yoğun yaşadığı bölgelerde gidişler hızlanırsa, kiralarda rahatlama getirebilir, kiralık ev sayısı artar. Bu da kira fiyatlarının normalleşmesine, şartların daha da kolaylaşmasını sağlar.
“Gittiler diye kiralar düşmez”
Trio Gayrimenkul Yönetimi kurulu Başkanı Sezgin Bilge, “Suriyelilerin gitmesi konut piyasasını çok etkilemez. Ancak Türkiye’ye, yabancı yatırımcının daha cazip bakmasını ve tekrar yatırım için daha çok değerlendirmesi sağlar. Yani Suriyeliler gitti diye kiralar düşmez. Kiraların düşürme etkisine çok olacağını düşünmüyorum açıkçası.
“Hemen düşecek beklentisi olmasın”
İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Danışmanı Senay Araç, “Hemen öyle kiralara düşecek diye bir beklenti olmasın, ‘kiralar düşecek evler gelecek’ diye. Suriyeli birçok kişinin satın aldığı evler de var burada. Kendi mülklerini alan, iş yerlerini açan Suriyeli sığınmacılar da var. Yani hiç kimse ‘bir hafta sonra kiralar düşer’ diye beklentiye girmesin. Durumu iyi olanlar kendi mülkünü alıyordu, ancak iyi olmayanlar da çalışıyordu ve çok kötü yerlerde oturan sığınmacılar da vardı.
“Yoğun bir geri dönüş yok”
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa: “Bu bir senaryo aslında. Bir psikoloji oluşmuş gidilecek diye ancak ne kadarı gerçeğe döner bilemiyoruz. Şayet geri dönüşler olursa İstanbul’da tahmini 40- 50 bin ev boşa çıkabilir, yani ciddi bir ev potansiyeli var. Bunun da etkisi ancak 1 yıl sonra piyasalara yansır. Kiralık ev adeti çoğalacağı için o zaman fiyatlarda bir düşüş olabilir. Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde. Bütün bunlar, döneceklerini varsayarsak olur, geri dönmezlerse olmaz.
“Arz fazlası kiraları düşürebilir”
Denge Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Arslan: “Suriyelilerin geri dönüşü, Türkiye’deki bazı bölgelerde konut piyasasını yeniden şekillendiriyor. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde, Suriyeli nüfusun azalmasıyla birlikte, kira piyasasında arz fazlası bekleniyor. Bu durum, kiralık daire fiyatlarının düşmesine ve kiralama bedellerinin reel olarak azalmasına neden olabilir.” dedi.
“Ev sahibi olanların sayısı azaldı”
Türkiye’de enflasyon krizi barınma ihtiyaçlarına da yansırken, konut alım gücü azaldı. Ekonomist ve akademisyen Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye’nin konut alım gücünde en zayıf ülkelerden biri olduğunu belirterek, endeksin üç bileşenine dikkat çekti.
Son dönemde enflasyonda ibre aşağı yönlü hareket ederken, yüksek seviyesini de korumaya devam ediyor. Enflasyondaki bu direnç konut fiyatları ve alım gücüne de yansırken, ev almak isteyen milyonlarca kiracı hayallerini ertelemek durumunda kalıyor.
TÜİK’in “Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri” verilerinde, 2010-2023 yılları arasında ev sahibi oranının azaldığı, kiracı oranın yükseldiği görülürken, ekonomist ve akademisyen Prof. Dr. Hakan Kara sosyal medya hesabından çarpıcı bir not paylaştı.
Türk müteahhitlik firmaları, Irak’ın yeniden inşasında aktif rol almak istiyor.
Yaklaşık 137 ülkede hayata geçirdikleri projelerle dünya sıralamasında ikinciliğe yükselen Türk müteahhitlik firmaları, Irak’ın yeniden inşasında aktif rol almak istiyor. Türk firmaları, özellikle proje bedeli 17 milyar doların üzerinde olan Kalkınma Yolu Projesi başta olmak üzere, tüm altyapı ve üstyapı projelerine talip.
Neom Uluslararası Havalimanı için Türk İnşaat Şirketleri yarışacak.
Türk inşaat şirketleri, Suudi Arabistan’da 500 milyar dolarlık geleceğin şehri Neom’da yapımı planlanan Neom Uluslararası Havalimanı için yarışacak. 20 milyon yolcu kapasiteli milyar dolarlık havalimanını yapmak için Türkiye’nin dev inşaat şirketleri yarışacak. Limak ve IC İçtaş İnşaat ön eleme için başvururken üçüncü bir Türk şirketinin daha rekabete dahil olduğu konuşuluyor. Nitekim üçüncü şirket olarak YDA ve TAV İnşaat’ın adı geçiyor.
Konut satışlarındaki artış devam ediyor
- Ağustos ayı konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %9,9 artarak 134 bin 155 oldu.
- Eylül ayı konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %37,3 oranında artarak 140 bin 919 oldu.
- Ekim konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %76,1 oranında artarak 165 bin 138 oldu.
Kaynak; https://www.dunya.com/gundem/400-milyar-dolarlik-insanin-oncusu-turkiye-olur-haberi-756281
Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP