2023 Yılı Üçüncü Çeyrek Yapı İzin İstatistikleri açıklandı!
TÜİK 2023 Yılı Üçüncü Çeyrek Yapı İzin İstatistikleri verilerini yayınladı. Buna göre, Temmuz-Eylül döneminde Yapı Ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 24,9 arttı. Peki, inşaat sektörü yakın gelecekte hareketlenecek mi?
2023 Yılı Üçüncü Çeyrek Yapı İzin İstatistikleri verilerine göre son 3 ayda Yapı Ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 24,9 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 Yılı Üçüncü Çeyrek Yapı İzin İstatistikleri verilerini yayınladı. Buna göre, Temmuz-Eylül 2023 arası Yapı Ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 24,9 arttı. Diğer yandan yılın üçüncü 3 ayında yapı ruhsatı verilen daire sayısı yüzde 35 arttı ve yüzölçümü yüzde 21,6 oranında arttı.
TÜİK 2023 Temmuz-Eylül Yapı İzin İstatistikleri verilerine göre belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarının 2023 yılının üçüncü üç ayında bir önceki yıla göre;
- bina sayısı bazında yüzde 24,9 arttı,
- daire sayısı bazında yüzde 35 arttı.
- yüzölçümü olarak yüzde 21,6 arttı,
Toplam yüzölçümün yarıdan fazlası konut alanı
2023 yılının üçüncü çeyreğinde Belediyeler tarafından Yapı Ruhsatı verilen yapıların toplam yüzölçümü 39,1 milyon metrekare oldu. Bunun;
- 21 milyon metrekaresi konut,
- 10 milyon metrekaresi konut dışı ve
- 8,1 milyon metrekaresi ortak kullanım alanı.
Kullanma amacına göre en yüksek pay iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binaların
2023 yılının III. çeyreğinde Yapı Ruhsatı verilen yapıların kullanma amacına göre en yüksek paya 25,3 milyon metrekare ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 3,5 milyon metrekare ile bir daireli binalar izledi.
Yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların yüzölçümü yüzde 14 azaldı
Belediyeler tarafından verilen yapı kullanma izin belgeleri (YKİB)’nin 2023 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre;
- bina sayısı yüzde 13,7 azaldı,
- daire sayısı yüzde 14,9 azaldı,
- yüzölçümü yüzde 14 azaldı.
Toplam yüzölçümün yarıdan fazlası konut alanı
Yapı Kullanma İzin Belgesi (YKİB) verilen yapıların 2023 yılının III. çeyreğinde toplam yüzölçümü 23,7 milyon metrekare oldu. Bunun;
- 13,5 milyon metrekaresi konut,
- 5,1 milyon metrekaresi konut dışı ve
- 5,1 milyon metrekaresi ortak kullanım alanı oldu.
Kullanma amacına göre en yüksek pay iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binaların
Temmuz-Eylül 2023 arası Yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların kullanma amacına göre en yüksek paya 17,1 milyon metrekare ile iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 1,5 milyon metrekare ile bir daireli binalar takip etti.
Editörün ‘2023 Temmuz-Eylül Dönemi Yapı İzin İstatistikleri’ Değerlendirmesi
TÜİK 2023 Yılı III. Çeyrek Yapı İzin İstatistikleri verilerine göre, yılın üçüncü 3 ayında Yapı Ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 24,9 arttı. Öte yandan 2023 Yılı İkinci Çeyrek Yapı İzin İstatistikleri verilerine göre, Nisan-Haziran 2023 arası Yapı Ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 5,7 arttı. Bu durum, 2022 yılında düşük seyreden Yapı Ruhsatı rakamlarının 2023 yılı ikinci çeyreğinden itibaren yükseldiğini gösteriyor. Buradan hareketle gelecek dönemde inşaat sektöründe bir hareketlenme söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Peki ya diğer veriler bu konuda ne diyor?
Eylül 2023 inşaat maliyet endeksi artışı aylık yüzde 4,43
Konut Satışlarındaki düşüş sürüyor
TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde son 3 ay Konut Satışları şöyle seyretti;
- Temmuz konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,7 artarak 109 bin 548 oldu.
- Ağustos konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 azalarak 122 bin 91 oldu.
- Eylül konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656 oldu.
TÜİK konut satış grafiğine baktığımızda açıkça görüyoruz ki, pandemi sebebiyle 2020 ve 2021 yıllarında konut satışları düşük seyretmiş. Buna rağmen son 3 aydaki konut satışları önceki yıllara kıyasla düşmüştür.
Sonuç olarak şunu açıkça söyleyebiliriz; Bir yandan inşaat sektörü temsilcileri yapım maliyetlerindeki artış baskısı altında zorlanıyor. Diğer yandan da vatandaşlar bankaların yüksek kredi faizleri sebebiyle ipotekli kredi kullanmakta zorlanıyor. Netice olarak düşük seyreden ev satışlarından dolayı konut stoku artmaktadır. Arzın fazla olduğu durumda ise yeni başlayacak projeler hedef kitle ve mimari tasarım kriterlerine büyük önem vermesi gerekiyor.
İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı
Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.
Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP