Elektronik İlan Doğrulama Sistemi, 1 Ocakta kiralık taşınmazlar için başlıyor

Emlak sektöründe kiralık taşınmazlar için Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren başlıyor.
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 1 Ocakta kiralık taşınmazlar için başlıyor
Ticaret Bakanlığı, emlak sektöründe “doğrulanmış ilan düzenlemesini” 15 Eylül’de başlatmıştı. Artık konut satacak veya kiralayacak kişilerin e-Devlet üzerinden yetkilendirdiği emlakçılar satışa veya kiralamaya aracılık edecek. Nitekim Bakanlıktan yapılan açıklamada, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS)’nin, emlak sektöründe 1 Ocak 2025 itibarıyla kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu şekilde devreye alınmasına karar verildiği ifade edildi.
Bunun yanında satılık taşınmaz ilanlarında ise verilecek ikinci talimata kadar uygulamanın mevcut haliyle devam etmesine karar verildiği bildirildi. Böylece tüketiciyi yanıltan sahte emlak ilanlarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
BU ALANI SİZE AYIRDIK
Firmanızın veya Projenizin Doğru Hedef Kitlesine tanıtımına katkı sağlamak isteriz.
Ayrıntılı bilgi ve işbirliği için info@emlakmedya.com ‘dan bize ulaşabilirsiniz.
Bakanlık, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) yetki doğrulama uygulaması sürecine ilişkin açıklama yaptı
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik‘te 31 Ağustos 2023’te yapılan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Değişikliğiyle, ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulama yükümlülüklerinin getirildiği hatırlatıldı. an açıklamada, bu doğrultuda ilk aşamada taşınmaz ilanı vermek isteyen gerçek veya tüzel kişilerin kimlik doğrulamalarının, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden 1 Kasım 2023’ten itibaren yapılmaya başlandığı anımsatıldı.
Kimlik bilgilerini doğrulamayan kişilerin ilan platformlarına ilan giremediğine işaret edilen açıklamada, “EİDS‘nin ikinci aşaması olan yetki doğrulama uygulaması ise 15 Eylül 2024 tarihinde hayata geçirilmiştir. EİDS yetki doğrulama uygulamasında 15 Eylül ile 31 Aralık 2024 arasında bir geçiş süreci planlanmış, planlandığı şekilde bu süreçte ilan platformunca sistemden yapılan sorgulama sonucunda yetki doğrulaması yapılamasa da ilanın verilebilmesi yönünde bir uygulama yürütülmüştür.” ifadeleri kullanıldı.
“Uygulama, satılık taşınmaz ilanları için de zorunlu hale getirilecek”
Gelinen aşamada EİDS yetki doğrulama uygulamasında bir adım daha ileri gidildiğinin altı çizilerek, şunlar kaydedildi:
“EİDS yetki doğrulama uygulamasının 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu şekilde devreye alınmasına, satılık taşınmaz ilanlarında ise Bakanlığımızca verilecek ikinci bir talimata kadar, uygulamanın mevcut hali ile devam etmesine karar verilmiştir. Zorunlu uygulamaya geçişin hem vatandaşlarımız hem de sektör paydaşları için kademeli şekilde gerçekleşmesine, sistem farkındalığının ve kullanımının artırılmasına yönelik bu karar, EİDS’nin kapsamını daraltmamakta, halihazırda tüm ilanlar için ihtiyari olan uygulamayı kiralık taşınmazlar için zaruri hale getirmektedir. Önümüzdeki dönemde uygulama, satılık taşınmaz ilanları için de zorunlu hale getirilecektir.”
Öte yandan, sosyal medyada paylaşılan taşınmaz ilanlarının da Bakanlıkça yakından takip edildiği belirtilerek, Yönetmeliğe aykırı şekilde taşınmaz ilanlarının paylaşıldığı sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirildiği vurgulandı.
Açıklamada gelecek süreçte de EİDS ile getirilen düzenlemelere aykırı şekilde ilanların yer aldığı platformlara gerekli idari yaptırımların uygulanmaya devam edileceği bildirildi.
Zira bu sistem ile birlikte ilan platformlarında yer alan sahte ilanların, ilan kirliliğinin, tüketici mağduriyetlerinin, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesi amaçlanmaktadır.
EİDS yetki doğrulama uygulamasında 15 Eylül – 31 Aralık 2024 arasında bir geçiş süreci yaşanacaktır. Bu süreçte doğrulama olmaksızın da ilan verilebilmesi mümkün olacak ancak yetki doğrulaması yapılmış ilanlarda EİDS Logosu yer alacaktır. Ancak 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla ise yetki doğrulaması yapılmaksızın ilan verilemeyecek şekilde uygulama tamamen devreye alınacaktır.

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi Yetki Doğrulama Uygulaması Süreci nasıl işleyecek?
Taşınmaz sahibinin emlak işletmesini ilan verme konusunda yetkilendirmesi E-Devlet Kapısında oluşturulan bir yetkilendirme ekranından yapılacak olup vatandaşlarımız bu ekrandan ilana konu taşınmazı, yetki vermek istediği emlak işletmesini ve yetki süresini belirleyerek yetkilendirme işlemini kolayca tamamlayabilecektir.
Bu yetki sadece emlak işletmesince ilan platformunda ilanın verilmesine ilişkin bir yetki olup emlak işletmesince taşınmaz hakkında tapu işlemi yapılmasını veya başka bir tasarrufta bulunulmasını kapsamayacaktır.
EİDS üzerinden verilecek ilan verme yetkisi emlak işletmelerinin Yönetmelik gereği düzenlemesi gereken sözleşme ve diğer belgelerin yerine geçmeyecek olup emlak işletmelerinin Yönetmelik çerçevesinde yetkilendirme sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi, alım satıma ve kiralamaya aracılık sözleşmesi gibi belgeleri düzenleme zorunluluğu devam etmektedir. Peki EİDS üzerinden ilanlar nasıl verilecek;
Bireysel İlanların Verilmesi
- Bireysel ilanlar sadece taşınmazın sahibi, taşınmaz sahibinin eşi veya birinci ve ikinci derece kan hısımları (annesi, babası, çocuğu, büyükannesi, büyükbabası, torunu ve kardeşi) tarafından verilebilecektir. Sistem, bu kişiler dışında ilan girişine izin vermeyecektir.
- Bireysel ilanın verilme aşamasında ilan platformunun sayfasındaki ilgili alana taşınmaz numarasının girilmesi zorunlu olacaktır. Sistem malik ve hısımlık kontrolünü otomatik olarak yapacak ve ilanı veren yukarıda sayılan kişilerden biri ise normal ilan verme prosedürü tamamlanarak ilan girişi yapılacaktır.
Vatandaşlarımız sahibi oldukları taşınmazların taşınmaz numarasına e-Devlette yer alan “Tapu Bilgileri Sorgulama” hizmetini kullanarak ulaşabilirler. Bu hizmette taşınmaz listesinden ilgili taşınmaz için “Taşınmaz Bilgileri” butonuna tıklanarak taşınmaz numarası bilgisine ulaşılabilir. Ayrıca yeni tip tapu senetlerinde de taşınmaz numarası bilgisi yer almaktadır.
Kurumsal İlanların Verilmesi (Emlak İşletmesi İlanları)
Taşınmaz Sahibince Emlak İşletmesinin Yetkilendirilmesi
- Taşınmaz sahibi emlak işletmesini ilan verme konusunda yetkilendirmek için e-Devletten “EİDS Taşınmaz İlanı Yetkilendirme İşlemleri” hizmetine giriş yapmalıdır.
- Açılan sayfada sağ üst köşede yer alan “Yetkilendirme İşlemleri” butonuna tıklanmalıdır. Bu aşamada kişinin maliki olduğu taşınmazlar listelenecektir. Buradan ilan konusunda yetki verilmek istenen taşınmaz seçilmeli ve “Devam Et” butonuna tıklanmalıdır.
- Açılacak sayfada “yetki belgesi numarası” bölümüne yetkilendirilmek istenen emlak işletmesinin yetki belgesi numarası girilmelidir. Yetki belgesi numarası emlak işletmesinden öğrenilebileceği gibi https://ttbs.gtb.gov.tr/Home/BelgeSorgula linkinden de emlak işletmesi bilgileriyle sorgulama yapılarak öğrenilebilir.
- Son olarak “Yetki Bitiş Tarihi” seçilmeli (Yetki süresi 3 aydan kısa olamayacaktır.) ve “Kaydet” butonuna tıklanarak işlem tamamlanmalıdır.
- Emlakçılık yapılabilmesi için Bakanlığımızdan alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesi bulunmayan işletmeler ilan verilmesi konusunda yetkilendirilemeyecek ve bu işletmelerce ilan girişi yapılamayacaktır.
Emlak İşletmesince İlanın Girilmesi
- Emlak işletmeleri sadece taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirildikleri taşınmazlara ilişkin ilan girişi yapabilecektir.
- İlan girişinde ilan platformunun sayfasındaki ilgili alana taşınmaz numarasının girilmesi zorunlu olacaktır. Sistem yetki kontrolünü otomatik olarak yapacak ve yetki var ise normal ilan verme prosedürü tamamlanarak ilan girişi yapılacaktır.
- Emlak işletmelerinin taşınmaz numarasını taşınmaz sahibinden temin etmeleri gerekmektedir.
Tapu müdürlüklerinde 1 Ocak 2025 itibarıyla eski tip nüfus cüzdanlarıyla işlem yapılamayacak.
Türkiye genelinde çipli kimlik kartlarına 2016 yılında geçildi. Geçişin yapıldığı yıldan bu yana, bankacılık, sağlık hizmetleri, vergilendirme işlemleri gibi pek çok alanda çipli kimlikler kullanılıyor. Zira çipli kimlik kartları, e-İmza ve kimlik doğrulama işlemleri gibi dijital hizmetlerde güvenli rol oynuyor, işlemlerde kolaylık sağlıyor.
Bu kapsamda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, tapu sicilinin güvenliği için hak sahipliğinin ve kişi kimlik bilgilerinin tespitinde de Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarıyla (çipli kimlik kartı), Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) kullanılıyor. Yani yeni tip kimliğe geçmeyenler, 1 Ocak 2025’ten itibaren eski tip kimlikleriyle tapu müdürlüklerinde herhangi bir işlem gerçekleştiremeyecek. Onun için tapu işlemlerinde mağduriyet yaşanmaması için kimliklerin 31 Aralık’a kadar değiştirilmesi gerekiyor.
Nitekim çipli kimlik kartları;
- gayrimenkul alım-satımı,
- mirasa dayalı tapu işlemleri,
- mirasçı belirleme
gibi önemli tapu işlemlerinin yapılmasında kullanılacak. Uygulama, hem işlem hızını artıracak hem de sahteciliğin önüne geçilmesine yardımcı olacak.

Tapu ve kadastroda “3 boyutlu dönem” başlıyor
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen, “3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlığı Oluşturma Projesi” yeni yılla birlikte hayata geçiyor. Nitekim 1 Ocak 2025 tarihinde 3 boyutlu yapı modellerinin oluşturulması projesi Türkiye geneline yayılarak, yapılacak kat irtifakı ve kat mülkiyetinde 3B yapı modelinin oluşturulması zorunlu hale gelecek. Böylece 3 boyutlu kadastro taşınmazlarının hem yatay, hem dikey olarak kayıt altına alınmasını sağlayarak, kat mülkiyetinin doğru yönetilmesinde kritik bir rol oynayacak.

Emlakta doğrulanmış ilan uygulaması 15 Eylül’de hayata geçti
Emlak sektöründe 15 Eylül’den itibaren “doğrulanmış ilan” düzenlemesi başlattı. Ticaret Bakanlığı uygulamasıyla hayata geçirilen düzenlemeyle tüketiciyi yanıltan sahte emlak ilanlarının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Artık konut satacak veya kiralayacak kişilerin e-Devlet üzerinden yetkilendirdiği emlakçılar satışa veya kiralamaya aracılık edecek.
Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği yayımlandı
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 5 Aralık 2008 tarihli Resmî Gazete’de Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği yayımlandı. Böylece Yüksek enerji performansına sahip olan ve aynı zamanda belli oranda yenilenebilir enerji kullanımına sahip olan binalara NSEB’e yani (neredeyse Sıfır Enerjili Binalar)’a adım atılmış oldu.
Takibinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 19 Şubat 2022 tarihinde Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik yayımlandı. Zira ilgili yönetmeliğin 23. maddesi gereği 1 Ocak 2025 yılından itibaren 2 bin metrekare ve üzeri binalarda yaygınlaştırılması hedeflenen yönetmelik ile kullanılan enerjinin en az yüzde 10’unun yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması zorunlu oluyor. Bu doğrultuda 2025 yılından itibaren yıllık 7.5 milyar liralık düşüş hedefleniyor.
2024 Kasım konut satışları 153 bin 14 oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 yılı Kasım ayı Konut Satışı İstatistiklerine göre, 2024 Kasım konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 63,6 artarak 153 bin 14 oldu. Aynı şekilde Türkiye genelinde 2024 Ekim ayında 165 bin 138 adet konut, 2023 yılı Kasım ayında ise 93 bin 514 konut satılmıştı. Dolayısıyla TÜİK verilerine göre, Kasım ayında konut satışları bir önceki aya göre yüzde 7 oranında azaldı.
sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü 2024 Kasım raporu
BETAM, sahibinden.com’un ilan verileriyle hazırladığı sahibindex Satılık Konut Piyasası Görünümü 2024 Kasım ayı raporunu paylaştı. Buna göre Reel konut fiyatlarında düşüş devam ediyor.
Eylülden ekime ülke genelindeki ve üç büyükşehirdeki cari konut fiyatı artış oranları enflasyon oranından daha düşük olduğu için hem ülke genelindeki hem de üç büyükşehirdeki reel (enflasyondan arındırılmış) satış fiyatı düşmüştür.
https://www.aa.com.tr/tr/gundem/tapu-ve-kadastroda-3-boyutlu-donem-basliyor/3427715
Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP