Emlak Haberleri

Müteahhitler inşaat malzemesi stoğu yapıyor!

Müteahhitler inşaat malzemesi stoğu yapıyor!

Artan malzeme fiyatları ve piyasada ürün bulunmaması sebebiyle Müteahhitler proje yapmaktan ziyade inşaat malzemesi stoğu yapıyor.

Malzeme endeksindeki artış yüzde 113 oldu!

Artan maliyetler karşısında müteahhitler çözümü inşaat malzemesi stoğu yapmakta buldu. TÜİK tarafından açıklanan, İnşaat Maliyet Endeksi yıllık yüzde 90,27 artış gösterirken, malzeme endeksindeki artış yüzde 113 seviyelerine ulaştı. Sektörün yetkili isimleri piyasada bu artışların çok daha yüzdelerde olduğunu belirtirken, şirketler proje yapmaktan ziyade malzeme depolamaya yöneldi.

Dünya Gazetesi’nden Leyla İLHAN’ın haberinde yer alan bilgilere göre inşaat malzeme fiyatları 2021 Kasım ayından beri sert yükselişini sürdürüyor. TÜİK Şubat 2022 İnşaat Malzeme Endeksi yüzde 90,27 artış gösterirken, malzeme endeksindeki artış ilk defa yüzde 100 barajını aştı. İnşaat demiri, çimento, beton gibi temel maliyet kalemlerindeki artış şirketleri endişelendiriyor.

2022 Şubat inşaat maliyet endeksi yıllık değişim oranı (Kaynak: TÜİK)

“Bugün aldığımız fiyata yarın aynı ürünü bulamıyoruz”

Anadolu Yakası İnşaat Mühendisleri (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, inşaat malzemelerinde yaşanan enflasyonun çok yüksek olduğunu belirterek, “Bugün aldığımız fiyata yarın aynı ürünü bulamıyoruz. Bugün olan ürün yarın piyasada bulunamayabiliyor. Dolayısı ile artık bu endişe ile de yaşıyoruz. Bir ürün pahalıdır ama yarın da piyasada vardır, pahalıda olsa alırsınız. Fakat olmayınca varken alayım, bir kenara koyayım, çünkü inşaata başladığımda bunu bulamam psikolojisi başladı. Bu nedenle müteahhitler parasını verip 1000 metrekare seramik alıyor, deposunda tutmaya çalışıyor.” ifadelerine yer verdi.

Artışlarla ilgili Keten Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Keten ise, “En basit malzemede bile fiyat artışı yüzde 200. Alçıpan 6 katına çıktı. Beton 2,5- 3 kat arttı. Eğer yapabiliyorsak önceden ödemeyi yaparak malzemeyi bağlıyoruz ya da iş almıyoruz.” açıklamalarında bulundu.

“Uzun vadede fiyatların nereye varacağını kimse kestiremiyor”

Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu ise malzeme fiyat atışlarının son aylarda hızlandığına dikkat çekerken, “Şu anda uzun vadeli bağlantılarla malzemeye pek yanaşılmıyor. Çünkü bu uzun vade de fiyatların nereye varacağını kimse kestiremiyor. Kısa vadeli kontratlarla malzeme satın alarak çözüyoruz.” dedi.

Temelden satıştan vazgeçtiklerini anlatan Kuzu, “Böylece olası fiyat artışlarını yansıtma imkanımız oluyor. Fiyat artışlarının normale gelmesini ve kabul edilebilir enflasyon oranları bekliyoruz. Bir taraftan proje yapmak zorundayız, talep çok ancak bir taraftan da bu kadar yüksek fiyatlarla kim ev alabilir endişesi yaşıyoruz.” dedi.

“Demirin tonu 17 bin liraya çıktı. Çimentonun tonu 1000 liraya geldi”

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise konu ile ilgili şöyle konuştu:

“Demirin tonu 17 bin liraya çıktı. Çimentonun tonu 1000 liraya geldi. Konut fiyatları yükselince arsa sahipleri de arsa karşılığı oranlarını yükseltiyor. Arsası olan paha biçemiyor. Bu iki alanda fiyat yükselince proje çıkmıyor. Proje çıkmayınca arz azalıyor. Bu paradokstan dolayı yeni proje yok gibi.”

Enerji girdilerindeki artışların durmasıyla fiyatların düzelebileceğini belirten Durbakayım, “Taşeronla bir anlaşma yapıyorsunuz adam ertesi gün ya fiyat farkı istiyor ya da vazgeçtim diyor. Böyle bir ortamda bırakın ucuzlatmayı yeni fiyat vermeniz mümkün olmuyor. Bu da kira artışlarını tetikliyor.” dedi.

“Eğer inşaat için aldığımız demiri ya da çimentoyu kullanmayıp satsaydık, çok daha karlıydı”

Satışı yapılmamış konutlar değerlendirilerek, stok var denildiğini ve bu şekilde sektörün üretim gazının kesildiğini söyleyen Durbakayım, “Bir sanayici gibi biz inşaatçılar da istihdam yaratan, barınma ihtiyacı karşılayan sektör olarak göz önünde tutulmamız lazım Ancak çıkan her yönetmelik işimizi zor yapacak noktaya getiriyor. Eğer inşaat için aldığımız demiri ya da çimentoyu kullanmayıp satsaydık, çok daha karlıydı. Kullandığımız zaman değeri düşüyor.” açıklamalarına yer verdi.

İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.

İnşaat Mühendisliği | Betonarme Bağ Kirişi | Briket Duvar Örme – YouTube

Kaynak; İnşaat maliyetlerindeki yüksek artış müteahhitleri ‘depo’lamaya yöneltiyor (dunya.com)

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

Yazımız, konutpiyasasi.com internet sayfasında da tarafımızdan yayınlanmıştır.

Bu yazı, ofisprojeleri.com internet sayfasında da tarafımızdan yayınlanmıştır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ