Emlak Haberleri

Vatandaşlık almak için hülle yapanlar yüzünden konut fiyatları yükseldi!

Vatandaşlık almak için hülle yapanlar yüzünden konut fiyatları yükseldi!

Yabancılar 250 bin dolarlık ev almak suretiyle TC Vatandaşı olabiliyor. Ancak iddiaya göre, hülle ile 100 bin dolara ev alanlar, satıcı ile anlaşarak tapuda ‘250 bin dolar ödedim’ şeklinde beyan ediyor. Bu yüzden son dönemde Konut Fiyatları yükseldi.

Hülle ile TC Vatandaşlığı alanlar yüzünden Konut Fiyatları yükseldi

Türkiye’de yabancı yatırımcılar, en az 250 bin Amerikan Doları tutarında ev almak suretiyle TC Vatandaşı olabiliyor. Ancak iddiaya göre satıcı ile anlaşarak, hülle ile 100 bin dolara alınan evi tapuda ‘250 bin dolar ödedim’ şeklinde beyan ediyor. Bu durumu avantaja çeviren bazı kişiler yüzünden son dönemde Konut Fiyatları yükseldi.

“100 bin dolarlık evi 250 bin dolar gibi gösteriyorlar”

Sözcü Gazetesi’nden Özlem Ermiş Beyhan‘ın haberine göre yabancıya konut satışlarında hülle uygulanıyor. Dolar/TL kurundaki uçurumun günden güne artması, emlak piyasasını da önemli derecede etkilemekte. Değerinin yarısına satılan evlerin, 250 bin dolara alındığının belirtilmesi, Konut fiyatlarındaki fahiş artışta etkili.

Gayrimenkul Brookeri Songül Toprak Özsan konuyla alakalı yaptığı açıklamada, benzer sahte satışlara değindi. Zira Özsan, bazı kişilerin sahte satışların gerçekleşmesi için, sahte ekspertiz raporu verdiklerini belirtti. Bu yüzden bazı kişilerin lisansını kaybettiğini belirten Özsan, “Sahte satış gerçekleştirip daha düşük bedelli evleri 250 bin dolarmış gibi gösterip alanların çok olduğunu duyuyoruz. Özellikle İstanbul Esenyurt, Beylikdüzü, Esenler bölgelerinde bu durum çokça yaşanıyor. Nitekim bu satışlar, bölgesel bazda ev fiyatlarını artırıyor. Hatta sadece ortadoğu ülkeleri vatandaşlarının ev satın aldığı bazı projeler var.” dedi.

“Gayrimenkul piyasasında dengeler bozuldu”

Özsan, inşaat maliyetlerinde enflasyonun çok üzerindeki artıştan ötürü piyasanın dengesinin bozulduğuna vurgu yaptı. Zira yeni projelerin başlamamasından dolayı mevcut konut stokunun azaldığına değinen Özsan, “Piyasada yeterince konut yok. Çünkü hem inşaat maliyetlerinde büyük artış var, hem de pek çok bürokratik engel söz konusu. Bu yüzden yeni konut projeleri başlamıyor. Hal böyle olunca da konut fiyatları kaçınılmaz şekilde artıyor.” dedi.

“Konut Fiyatları yüzünden alıcı da, kiracı da, ev sahibi de zor durumda”

Piyasadaki durumun herkesi zorladığını belirten Songül Toprak Özsan, “bu yüzden alıcı da, kiracı da, ev sahibi de zor durumda” dedi. TÜİK enflasyon rakamlarının gerçekçi olmadığına vurgu yapan Özsan, “Ev sahiplerine ‘Enflasyon oranında zam yapabilirsin’ denildiğinde inandırıcı olmuyor.” dedi.

Özsan, kendilerinin ev kiralarken Findeks kredi notuna baktıklarını, ev sahiplerinin kazançlarını enflasyondan ziyade doların getirisi ile kıyasladıkları bilgisini verdi.

İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.

Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Bu yazı, insaport.com internet sayfasında da tarafımızdan paylaşılmıştır.

Bu yazı, konutpiyasasi.com internet sayfasında da tarafımızdan yayınlanmıştır.

Kaynak; Yabancıya ev satışında hülle fiyatları ateşledi (sozcu.com.tr)

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ