6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik yapıldı!
Resmi Gazete’de yayımlanan 6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik yapıldı. Buna göre teminat oranı %6 ya düşürüldü.
6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik yayımlanarak yürürlüğe girdi.
13 Aralık 2024 tarihli ve 32751 sayılı Resmi Gazete‘de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, piyasada Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak da bilinen 6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanarak yürürlüğe girdi.
MADDE 1
15/12/2012 tarihli ve 28498 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrasının (c) bendinde yer alan “% 10’u” ibareleri “% 6’sı” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2
Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “ilgili idare” ibaresi “uygulama alanında Başkanlık, İdare veya TOKİ” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3 – Yürürlük
Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 – Yürütme
Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı yürütür.
21 Mayıs 2024 tarihli ve 32552 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği Değişikliği‘nde ilgili maddeye şu şekilde yer verilmişti;
Madde 1;
(9) Riskli alanlarda, rezerv yapı alanlarında ve riskli yapıların bulunduğu parsellerde yürütülecek uygulamalarda aşağıda belirtilen şartlarda teminat verilmesi mecburidir:
- c) Riskli yapının/yapıların bulunduğu parsellerde gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerince uygulamada bulunuluyor ise, yapım işini üstlenen yapı müteahhidince yapı ruhsatı alınmadan önce yapı yaklaşık maliyet bedelinin % 10’u kadar teminatın İdareye verilmesi mecburidir. Ancak, tek parselde bir bodrum katı dışında, en çok iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 metrekareyi geçmeyen yapılarda parsel maliki kendi yapısını inşa ediyor ise, inşaat tamamlanmadan üçüncü şahıslara satış yapılmaması ve bu konuda tapu kaydına belirtme konulması şartıyla, yapı ruhsatı alınması safhasında yapı yaklaşık maliyet bedelinin % 10’u kadar teminat verilmesi mecburiyeti aranmaz.