Emlak Haberleri

Yurt dışında gayrimenkul pazarlayan emlakçılara devlet desteği!

Yurt dışında gayrimenkul pazarlayan emlakçılara devlet desteği!

Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda yurt dışında gayrimenkul pazarlayan emlakçılara devlet desteği geldi. Gayrimenkul sektörü ilk defa hizmet ihracatı kapsamına alındı.

Gayrimenkul sektörü hizmet ihracatı destekleri kapsamına alındı

Yurt dışında gayrimenkul satışı yapan emlakçılar için devlet desteği geldi. Türkiye’de yer alan gayrimenkullerin yabancılara satışını yapanlar için Resmî Gazete‘de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararları ile devlet desteği sağlanacağı belirtildi. Yeni kararlar kapsamında gayrimenkul sektörü hizmet ihracatı destekleri kapsamına alındı. Artık konut, ticari ve diğer taşınmaz alanlarında gayrimenkul hizmeti veren Türkiye’deki yerleşik şirketler desteklenecek.

20 Nisan tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 5448 sayılı “Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar” uyarınca, konut, ticari ve diğer taşınmaz alanlarında her türlü gayrimenkul hizmeti veren Türkiye’de yerleşik şirketler diğer kurum ve kuruluşlar desteklenecek.

1.8 milyon liraya kadar reklam desteği

Ticaret Bakanlığı tarafından verilecek destek ile yurt dışında gayrimenkul satışı yapanlar teşvik edilecek. Yurtdışında gayrimenkul satan kurum ve kuruluşlara 1.8 milyon liraya kadar reklam desteği, fuar ve etkinliklere katılım için etkinlik başı 300 bin TL destek sağlanacak. Verilecek destekler ise şu şekilde:

  • Tescil ve koruma,
  • Pazara giriş belgeleri,
  • Reklam, tanıtım ve pazarlama
  • Bireysel katılım
  • Milli katılım,
  • Ürün yerleştirme,
  • Sektörel alım ve ticaret heyeti programları,
  • Sanal fuar organizasyon ve
  • Yarışma ve etkinlik.
YILYabancılara konut satışı (Adet)Konut satışında yabancı payı
201312.1811,10%
201418.9591,60%
201522.8301,80%
201618.1891,40%
201722.2341,60%
201839.6632,90%
201945.4833,40%
202040.8122,70%
202158.5763,90%
2022 (3 ay)14.3444,50%
Yıllara göre yabancılara konut satış adeti ve payı (Kaynak: TÜİK)

Gayrimenkul Hizmet Destekleri Katılım Türleri

Ticaret Bakanlığı’nca verilecek gayrimenkul hizmet destekleri şu şekilde açıklandı:

Bireysel Katılım: Sanal ve/veya yurt dışında fiziki olarak düzenlenen bakanlık tarafından belirlenen, fuar kongre, konferans, seminer, festival ve benzeri etkinliklere münferit katılımları ifade eder.

Milli Katılım: Sanal ve/veya yurt dışında fiziki olarak milli katılım organizatörü veya işbirliği kuruluşu organizasyonunda düzenlenen ve bakanlık tarafından belirlenen fuar, kongre, konferans, seminer, festival ve benzeri etkinliklere toplu katılımları ifade eder.

Milli Katılım Organizatörü: Bakanlık tarafından milli katılım etkinliği gerçekleştirme yetkisi verilen şirket ya da kuruluşları ifade eder.

Yararlanıcı: Yabancıya yönelik olmak üzere: konut, ticari ve diğer taşınmaz alanlarında her türlü gayrimenkul hizmeti veren Türkiye’de yerleşik şirketler diğer kurum ve kuruluşları ifade eder.

Gayrimenkul Hizmet Destek Türleri ve İçerikleri

1. Tescil ve Koruma Desteği

Yararlanıcıların yurt içinde tescil edilmiş markalarının yurt dışında tesciline ve korunmasına ilişkin giderleri yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 600.000 TL tutarında desteklenir.

2. Pazara Giriş Belgeleri Desteği

Yararlanıcıların en fazla 5 birimin vergi, resim ve harç dahil brüt ve kira komisyon giderleri ile birimlerin açılması ve/veya işletilmesine ilişkin belgelendirme giderleri en fazla 5 yıl boyunca yüzde 50 oranında ve birim başına yıllık en fazla 720.000 TL tutarında desteklenir.

3. Reklam Tanıtım ve Pazarlama Desteği

Yurt dışına yönelik reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin giderler en fazla 5 yıl boyunca, yararlanıcılar ve işbirliği kuruluşları için yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 1.800.000 TL tutarında desteklenir.

4. Bireysel Katılım Desteği

Yararlanıcıların ve işbirliği kuruluşlarının bireysel katılım sağladığı, bakanlık tarafından belirlenen ve yurt dışı etkinliklere ilişkin giderleri yüzde 50 oranında ve etkinlik başına en fazla 300.000 TL tutarında desteklenir.

5. Milli Katılım Desteği

Yararlanıcıların ve işbirliği kuruluşlarının bakanlık tarafından belirlenen milli katılıma ilişkin giderleri yüzde 60 oranında ve etkinlik başına en fazla 300.000 TL tutarında desteklenir. Bakanlık tarafından uygun görülen milli katılım etkinliğinin organizasyonuna ilişkin olarak işbirliği kuruluşlarının ve milli katılım organizatörlerinin giderleri yüzde 60 oranında ve organizasyon başına en fazla 2.200.000 TL tutarında desteklenir.

6. Ürün Yerleştirme Desteği

Yurt dışında gösterimi yapılan sinema filmi, belgesel, dizi, animasyon filmi ve program formatı ile dijital oyunlardaki ürün yerleştirme giderleri en fazla 5 yıl boyunca yararlanıcılar ve işbirliği kuruluşları için yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 600.000 TL tutarında desteklenir.

7. Sektörel Alım Heyeti ve Sektörel Ticaret Heyeti Programları Desteği

İşbirliği kuruluşlarının bakanlık tarafından uygun görülen bir takvim yılı içinde gerçekleştirecekleri en fazla 5’er adet; sektörel alım heyeti programlarına ilişkin giderleri yüzde 50 oranında ve program başına en fazla 600.000 TL tutarında desteklenir.

8. Sanal Fuar Organizasyon Desteği

İşbirliği kuruluşlarının bakanlık tarafından uygun görülen sanal fuara ilişkin organizasyon giderleri yüzde 50 oranında ve faaliyet başına en fazla 600.000 TL tutarında desteklenir.

9. Yarışma ve Etkinlik Desteği

İşbirliği kuruluşlarının gayrimenkul hizmet sektörüne yönelik olarak düzenledikleri ve bakanlık tarafından uygun görülen bir takvim yılı içinde en fazla 1 adet yarışma veya etkinliğe ilişkin giderleri yüzde 50 oranında ve etkinlik başına en fazla 1.200.000 TL tutarında desteklenir.

İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.

Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Kaynak; Son dakika: Yabancıya ev satana devlet desteği (haberturk.com)

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

Bu yazı, konutpiyasasi.com internet sayfasında da tarafımızdan yayınlanmıştır.

Yazımız, ofisprojeleri.com internet sayfasında da tarafımızdan yayınlanmıştır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ