Türk Vatandaşlığı Kanununda yapılan yönetmelik değişikliği ile artık Türk Vatandaşlığı için gayrimenkul alım bedeli 400 bin dolar. Uygulama bir ay sonra başlayacak.
Türk Vatandaşlığı için gayrimenkul alım bedeli 400 bin dolar oldu!
Türk Vatandaşlığı için gerekli gayrimenkul alım bedeli Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile 400 bin dolar olarak güncellendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 13 Mayıs 2022 Cuma tarihli ve 31834 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı.
YÖNETMELİK
Karar Sayısı: 5554
Ekli “Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe konulmasına, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 46 ncı maddesi gereğince karar verilmiştir.
TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1– 11/2/2010 tarihli ve 2010/139 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20nci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “250.000” ibareleri “400.000” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2– Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin ikinci fıkrasına (e) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (f) bendi eklenmiş ve aynı maddenin onuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“f) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında katkı payını, kapsamı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen fonlarda tutma ve üç yıl sistemde kalma şartıyla bireysel emeklilik sistemine yatırdığı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen.”
“(10) İkinci fikranın (b), (ç), (d), (e) ve (f) bentlerinde belirtilen döviz tutarları işlem öncesinde Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankaya ve bu bankaca da Merkez Bankasına satılır. Satım sonucu; ikinci fıkranın (ç) bendi gereğince elde edilen Türk Lirası tutarlar Türk Lirası mevduatta, ikinci fıkranın (d) bendi gereğince elde edilen Türk Lirası tutarlar Türk Lirası cinsinden Devlet borçlanma araçlarında, ikinci fıkranın (f) bendi gereğince elde edilen Türk Lirası tutarlar bireysel emeklilik sisteminde yer alan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen fonlarda, üç yıl süre ile tutulur. Bu konuya ilişkin uygulama esasları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca belirlenir.”
MADDE 3– Bu Yönetmeliğin; a) 1 inci maddesi yayımından 1 ay sonra, b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girer.
MADDE 4– Bu Yönetmelik hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
Gayrimenkul Yatırımı Yoluyla Türk Vatandaşlığı Kazanılması
Çoğu ülke olduğu gibi, Türkiye de belirli özelliklere sahip kişilere kolay yoldan Türk Vatandaşlığı verilmesi için özel düzenlemeler yapmıştır. Bazı yabancıların ülkemizle olan yakın ilgi ve bağlantıları sebebiyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanmalarına istisnai vatandaşlığa alınma denir. Nitekim Türkiye Cumhuriyeti, 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu‘na göre belirli bir miktar Gayrimenkul Yatırımı yoluyla yabancılara istisnai Türk Vatandaşlığı ve İkametgahı sağlamaktadır.
İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı
Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMPYouTube kanalında bulabilirsiniz.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.Tamam