Sazlıdere Barajı yerine Trakya’ya baraj yapılması planlanıyor!
Kanal İstanbul Projesi ile birlikte iptal edilecek olan Sazlıdere Barajı yerine Trakya’ya baraj yapılması planlanıyor. Böylelikle Kırklareli’nin su varlıkları İstanbul’a yönlenmiş olacak.
Sazlıdere Barajı yerine Kırklareli’ne baraj yapılacak
Kanal İstanbul Projesi ile birlikte iptal edilecek olan Sazlıdere Barajı yerine Trakya’ya 2 yeni baraj yapılması planlanıyor. Böylelikle Kırklareli’nin su varlıkları İstanbul’a yönlenmiş olacak. Son askıya çıkan ilgili imar planlarında Kanal İstanbul kapsamında iptal edilecek olan Sazlıdere Barajı yerine, Kırklareli’ne Balaban Barajı ve Demirköy Barajı yapılmasının planlandığı belirtildi. Bu sayede İstanbul Avrupa Yakası’nın su ihtiyacı sağlanmış olacak.
Konu ile ilgili Trakya Platformu Kırklareli Dönem Sözcüsü Göksal Çidem şu ifadelere yer verdi; “Kanal İstanbul projesi ile kaybedilecek olan su kaynaklarının yerine Istrancalar’ın suları İstanbul’a yönlenecek.”
Geçtiğimiz ay, Kanal İstanbul Projesine ilişkin 3. Etap Revizyon imar planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından askıya çıkarıldı. Cumhuriyet’ten Hazal Ocak, sözkonusu İmar Planı raporunun “Hidrolojik Yapı” bölümündeki bir ayrıntıya dikkat çekti. Raporda; İstanbul’da büyük nehir ve ırmaklar olmamasına karşılık, mevcut su havzalarından beslenen, çok sayıda akarsu ve dere bulunduğundan bahsediyor. İlgili bölümde bu kaynaklardan içme suyu amaçlı olarak istifade edildiği ve bu kaynakların kente yakın belli başlı 7 adet su toplama rezervuarını beslediği belirtildi. Bu rezervuarlar arasında Sazlıdere Barajı da var.
4 Haziran 2015 tarihli İSKİ Genel Müdürlüğü yazısına dikkat çekilen raporda şunlara yer verildi; Planlanan suyolu güzergâhının Sazlıdere Barajı üzerinden geçmesi ile bu baraj devre dışı kalacaktır. Bu durumda İstanbul Avrupa yakası su kaynakları potansiyelinin muhafaza edilebilmesi için Sazlıdere Barajı’na alternatif olarak Kırklareli’nde içme suyu amaçlı şu iki barajın inşası planlanmaktadır;
- Balaban Barajı
- Demirköy Barajı
“Kırklareli tüm su varlıklarını İstanbul’a teslim etmiş olacak!”
Konu ile ilgili değerlendirme yapan Çidem, bu proje ile sadece İstanbul’da değil, Trakya’ya kadar olan tarım alanlarının zarar göreceğine vurgu yaptı. Çidem sözlerine şöyle devam etti;
Planlarda, yok olacak su kaynakları yerine Demirköy ve Balaban barajlarından su temin edilecek deniyor. Ancak şu anda buralarda henüz baraj yok. Balaban Deresi üzerine yapılması planlanan baraj sadece ulusal değil, uluslararası biyocoğrafyayı da etkileyecektir. Balaban Deresi, Bulgaristan ile olan sınırımızı belirleyen Rezve (Mutlu) Deresi’ne akar. Rezve Deresi ve çevresi Bulgaristan Istranca Doğa Parkı içinde kalan koruma alanı içindedir.”
Planlanan Demirköy Barajı ile ilgili de Çidem şunları söyledi; “Demirköy derelerinin toplam su miktarı yıllık 129 milyon metreküptür. Öte yandan bölgenin toplam su ihtiyacı ise yılda 86 milyon metreküptür. Geriye yalnızca yılda 43 milyon metreküp su kaynağı kalmaktadır. Bu miktar İstanbul’un su ihtiyacını karşılama bakımından son derece yetersizdir. Ayrıca bu miktar, yapılacak yatırımı karşılamaktan uzaktır. Su kaynaklarının İstanbul’a yönlenmesi ile bölgede tarım ve hayvancılık yapılamaz hale gelecek.”
İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı
Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri ve Çevre ve Kültür ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalımda yayınlıyorum. Bunun yanında, Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili eğitim videolarımı da kanalımda bulabilirsiniz.
Gelişmelerden haberdar olmak için Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalıma abone olmayı, videolarımı beğenmeyi ve paylaşımlara yorum yapmayı ihmal etmeyin. Teşekkürler.
Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP
#mithatgüney / @mithatgny
www.mithatguney.com