Matrah Artırımı ile ilgili beklenen Karar Çıktı!
Milyonlarca vatandaş ve işletmeyi ilgilendiren Matrah Artırımı ile ilgili karar netleşti. Birden fazla işyerinden maaş alan ücretliler de indirimli matrah artırımına gidebilecek.
Matrah Artırımı ile ilgili beklenen karar çıktı
Milyonlarca vatandaş ve işletmeyi ilgilendiren Matrah Artırımı ile ilgili karar, Hazine ve Maliye Bakanlığı Genel Tebliği ile açıklığa kavuşturuldu. Böylelikle birden fazla işyerinden maaş alan ücretliler de indirimli matrah artırımına gidebilecek.
Vergi mükellefleri için sigorta niteliğinde olan matrah ve vergi artırımı imkanı sayesinde milyonlarca vatandaş ve işletme, yeni bir sayfa açabilecek. Esnafa Sicil Affı olarak da bilinen 14 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı Yapılandırma Tebliği ile, matrah artırımına yönelik merak edilen sorular örneklerle izah edildi.
Oran Sınırı ve Parasal Limit var
Geçen yıl üç ayrı işverenden maaş alan bir ücretli, 2020 vergi matrahını 240 bin lira artırmak istediğinde artırım oranı yüzde 15 olduğu için 36 bin liraya denk geliyor.
Yasada oransal sınırın dışında bir de 42 bin 500 lira olmak üzere parasal sınır yer alıyor. Ücretlinin verdiği beyan sınırın altında olduğu için yüzde 15’lik vergi üzerinden yaklaşık 6 bin 400 lira vergi yatırılacak. Sırf kira geliri elde etmiş olanlar da matrah artırımından yararlanabilecek.
Örnek olarak; 2016’da kira geliri elde ettiği halde bunu beyan etmeyen vatandaş, yapılandırma kapsamında o yıl için asgari matrah tutarı olan 9 bin 400 lira üzerinden yüzde 20 vergi yatıracak. Ödeyeceği vergi sadece 1.880 lira olacak.
Yüzde 10 İndirim Uygulanacak
Hazine ve Maliye Bakanlığı, yayınlamış olduğu 221 sayfalık tebliğinde, yapılandırmanın aşamalarını ve uygulama esaslarını örneklerle açıkladı.
Matrah Artırımı vergi ödemelerinin tamamı 30 Eylül 2021 mesai bitimine kadar yapılabilecek. Bu durumda vergilerden yüzde 10 indirim yapılacak ve bu vergilere katsayı uygulanmayacak. İlk taksidini Eylül 2021’de ödemek kaydıyla kalan bakiye ikişer aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte ödenebilecek.
Matrah Artırımı Durumunda Ceza Uygulanmayacak
Matrah artırımı vergi cezasına karşı sigorta olacak. Mükellefler, geriye dönük 5 yıl için gelir ve kurumlar vergisini, KDV’yi, bazı gelir stopaj ve kurumlar stopaj vergilerini artırmak suretiyle yasadan yararlanabilecek.
Matrah ve vergi artırımı düzenlemesinden yararlanarak ödeyenler hakkında artırımda bulunulan yıllar ve vergi türleri için daha geçmiş yıllara ilişkin matrah affı başvurusunda bulunan mükellefler şu durumda incelemeye tabi olmayacak;
- 2016 yılı için yüzde 35,
- 2017 için yüzde 30,
- 2018 için yüzde 25,
- 2019 için yüzde 20
- ve 2020 için yüzde 15
Bu durumda Mükellefler artırdıkları matrah için yüzde 20 oranında vergi ödeyecekler ve bunlara 6 eşit taksit uygulanacak.
Peşin Ödemeye Çifte İndirim var
Yapılandırma kapsamında hesaplanan veya artırılan gelir, kurumlar, katma değer vergilerini peşin ödeyenlere, faiz tutarı üzerinden ikinci bir indirim daha uygulanıyor.
Örneğin, 258 bin liralık borç indirimli olarak Yİ-ÜFE’ye göre 32 bin 500 lira faiz eklenen mükellefin borcu 291 bin liraya yükseliyor. Ancak borcun peşin ödenmesi durumunda, Yİ-ÜFE ile hesaplanmış faiz tutarı üzerinden yüzde 90 daha indirim yapılıyor. Böylece faiz borcu da 32 bin 500 liradan 3 bin 250 liraya iniyor.
Sahte Evraka Müsamaha Yok
“Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler” matrah artırımından yararlanamayacak.
Haklarında terör örgütlerine veya devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilenler de bu kapsam dahilinde değerlendirilecekler.
İncelemedeki Dosyaların Durumu da Netleşti
Yasanın yürürlük tarihinden önce başlayan ve bitmemiş vergi incelemelerinin tamamlanmasını takiben tebliğ edilmelerinden sonra 30 gün içinde başvurulması kaydıyla yapılandırmaya tabi olabilecek. Artırımda bulunan mükellefler hakkında başlatılan incelemeler ve takdir işlemlerinin 2 Ağustos’a kadar sonuçlandırılmaması durumunda inceleme duruyor. Bu tarihten önce inceleme biterse tarhiyat öncesi uzlaşma yapılamayacak. İnceleme raporu ile takdir komisyonu kararının vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarihten önce artırımda bulunulmuş olması şartıyla, bulunan fark matrah ve vergi artırımlarıyla beraber değerlendirilecek.
Hazal Ateş/Sabah
14 Haziran 2021 tarih 31511 sayılı Resmi Gazete’de Hazine ve Maliye Bakanlığı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7326 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No: 1) yayımlandı.
İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı
Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri ve Çevre ve Kültür ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalımda yayınlıyorum. Bunun yanında, Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili eğitim videolarımı da kanalımda bulabilirsiniz.
Gelişmelerden haberdar olmak için Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalıma abone olmayı, videolarımı beğenmeyi ve paylaşımlara yorum yapmayı ihmal etmeyin. Teşekkürler.
Kaynak; Yeni sayfa açılıyor: Matrah artırana ceza yok! (patronlardunyasi.com)
Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP
#mithatgüney / @mithatgny
www.mithatguney.com