Emlak Haberleri

İşte Başlıca Emlak Terimleri!

İşte Başlıca Emlak Terimleri!

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde sıkça karşımıza çıkan başlıca emlak terimleri ile olası yaşanabilecek mağduriyetin önüne geçebilirsiniz. İşte o gayrimenkul terimleri!

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde sıkça karşımıza çıkan başlıca emlak terimleri

Konut, arsa, iş yeri gibi gayrimenkul alım satım işlemlerinden önce bilmeniz gereken bazı emlak terimleri mevcut. Notere gitmeden önce başlıca gayrimenkul terimlerine göz atarak olası mağduriyet durumlarının önüne geçebilirsiniz. Sıkça karşılaşılan emlak terimlerinin bilinmemesi sonucunda ortaya çıkan durumu engellemek için en çok kullanılan gayrimenkul terimlerini öğrenmekte fayda var. “Ayrılık nizam nedir?”, “emlak vergisi nedir?”, “hisseli tapu nedir?” gibi sorularınız cevapları için işte başlıca emlak terimleri:

Ada, pafta, parsel;

Ada; bir arazinin büyük parçalarından her birini ifade eder. Genelde bir köy veya mahalle içinde kullanılır.

Parsel; ada içinde belirli bir arazi parçasını tanımlar ve mülkiyetin sınırlarını belirler. 

Pafta; harita üzerindeki bu parsellerin veya arazilerin planlarını ve yerleşimini gösteren belgelerdir.

Ada, pafta, parsel kavramları gayrimenkul tanımlamada temel terimlerdir. Zira bu kavramlar; tapu işlemleri, arazi kullanımı planlaması ve kadastro gibi alanlarda kullanılır.

Apartman Aidatı;

Bir apartmanın üyelerinin yaşadıkları veya kullandıkları toplu alanın ortak giderleri için yaptıkları ödemelere apartman aidatı denir.

Ayrık Nizam;

Hiçbir cephesinden komşu parselle bitişik olmadan inşa edilen yapı tarzı.

Emlak Vergisi;

Konusu bina ve arazi olup, bu bina veya arazi malikinin, intifa hakkı sahibinin, her ikisi de yoksa malik gibi tasarruf eden kimsenin, bina ve arazinin değeri esas alınarak kanunda belirtilen oranlara göre ödediği vergiye emlak vergisi denir.

Hisse;

Bir taşınmaz malın tam mülkiyetinin bir kısmına karşılık gelen pay. Müşterek ve iştirak halinde mülkiyette maliklerden her biri taşınmaz malın bir miktar hissesine sahiptir.

Hisseli Tapu;

Birden fazla kişinin sahip olduğu belgeye deniliyor.

Hisse Tevhidi;

Bir taşınmaz malda hissesi Olan bir kimsenin aynı taşınmaz üzerinde yeni bir hisse İktisap etmesi halinde önceki hisseyle sonra alınan hissenin birleştirilerek tapu kütüğüne tescil edilmesi anlamına geliyor.

İfraz;

Tapu kütüğünde kayıtlı bir taşınmazın birden fazla parsel haline getirilmesine deniliyor.

İmar Affı;

Yürürlükte olan kurallara uyulmayarak ruhsatsız ya da imar mevzuatına aykırı inşa edilmiş ve/veya eklentiler yapılmış kaçak yapıların belirli koşullar altında affedilme, yasallaştırma uygulamasına verilen genel isimdir. İmar Affı yerine sıklıkla İmar Barışı tanımı da kullanılmaktadır.

İmar Durumu;

İmar parselinin boyutlarını, sınırını, imar planında kullanım şeklini ve yapılacak yapının teknik şartlarını belirten belgeye deniliyor.

İmar Hakkı Aktarımı;

1/1000 ölçekli uygulama imar planının bulunduğu, arazi ve arsa düzenlemesi yapılmış ya da yapılması mümkün olmayan alanlarda, parselin tamamının ya da bir kısmının umumi ve kamu hizmet alanlarında kalması sebebiyle parsel üzerinde özel mülkiyete konu yapılaşma hakkının verilememesi durumunda, verilemeyen emsale esas inşaat hakkının başka parsel ya da parsellere imar planı kararı ile taşınması işlemidir.

Kat İrtifakı;

Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak ve yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için, o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu‘na göre kurulan irtifak hakkı.

Kat Mülkiyeti;

Tamamlanmış bir yapının kat, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerden ayrı ayn ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanların üzerinde, o taşınmazın maliki veya ortak malikleri tarafından Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kurulan özel mülkiyet hakkına deniliyor.

Kira Gelir Vergisi Nedir?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesi, mal ve hakların kiraya verilmesi sonucunda elde edilen gelirlerin “gayrimenkul sermaye iradı” olarak adlandırıldığını ve bu gelirlerin belirli koşullarda gelir vergisine tabi olduğunu belirtmektedir.

Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar (NSEB) Nedir?

Yüksek enerji performansına sahip olan ve aynı zamanda belli oranda yenilenebilir enerji kullanımına sahip olan binadır.

Ruhsat Gerektirmeyen Yapılar;

3194 Sayılı İmar Kanunu çerçevesinde geçici kullanım için inşa edilen, kalıcı temele sahip olmayan yapılar Ruhsat Gerektirmeyen Yapılar olarak tanımlanır.

Site Aidatı;

Bir site üyelerinin yaşadıkları veya kullandıkları toplu alanın ortak giderleri için yaptıkları ödemelere site aidatı denir.

Sosyal Konut;

Sosyal Konut tanımı; konutu sadece bireysel barınma ve yatırım aracı olarak ele almayan, sosyal adaleti ve toplumsal eşitliği gözeterek dezavantajlı gruplar için barınma ihtiyacını çözmeye yönelik olan üretilen konutlardır.

Sosyal konutlar, düşük ve orta gelirli aileler için ekonomik olarak erişilebilir yaşam alanları sağlayarak sosyal adalet ve eşitliği destekler.

ŞANTİYE-M;

Müteahhitlik yetki belgesi kayıtlarının elektronik ortamda tutulduğu, Bakanlık bünyesinde işletilen, Müteahhitlik ve Şantiye Şefliği Bilişim Sistemi’dir.

Tevhid;

Tapu kütüğünde kayıtlı birden fazla taşınmazın tek bir parsel haline getirilmesine deniliyor.

Tiny House;

Tiny House, diğer adıyla küçük ev, genellikle 10 metrekare ile 30 metrekare arasında, tekerlekli veya sabit olarak tasarlanan evlere verilen isimdir.

Yığma yapı;

Bir yapıda kolon, perde gibi taşıyıcı elemanlar yerine duvarların, hem yapıya etkiyen yükleri taşıdığı hem de bölme özelliği gösterdiği yapı sistemlerine Yığma Yapı denir. Yığma yapılar betonarme binalardaki gibi bir iskelet sistemine sahip değildir. Taşıyıcı nitelikte olan taş duvar, tuğla, kerpiç gibi yapı elemanlarının üst üste konulmasından ve harç ile birbirine bağlanmasından oluşur. Üst üste konulan ve harçla bağlanan elemanlar düşey yükleri birbirine aktararak iletir. Yığma yapılar, mimari açıdan estetik değerleri yüksek olmaları nedeniyle günümüzde de tercih edilirler.

Zirai İpotek;

Çiftçilerin talep ettiği kredilere karşılık teminat olarak taşınmaz malın gösterilmesi halinde tesis edilen ipotek işlemi.

İzale-i Şuyu;

Birden çok kimse adına el birliği veya paylı mülkiyet şeklinde kayıtlı bulunan taşınmaz mallar taksimi konusunda hissedarların anlaşamaması halinde, mahkeme kararı ile taşınmaz malın ihaleyle satılması demektir.

İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.

Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Kaynak; Önemli Emlak Terimleri şunlardır; (mithatguney.com)

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

Yazımız, konutpiyasasi.com internet sayfasında da tarafımızdan yayınlanmıştır.

Bu yazı, ofisprojeleri.com internet sayfasında da tarafımızdan yayınlanmıştır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ