Emlak Haberleri

İstanbul’da 7 bin Yapının Depreme Dayanıklılığı incelenecek!

Tekfen Mühendislik tarafından, İstanbul’da 7 bin adet Riskli Yapının Depreme Dayanıklılığı incelenecek.

İstanbul’da 7 bin adet Yapının Depreme Dayanıklılığı incelenecek.

Tekfen Mühendislik, İstanbul’da köprü, viyadük, tünel, menfez, istinat duvarı, yaya geçidi için bir envanter oluşturacak. Öte yandan firma yaklaşık 7 bin riskli yapının depreme dayanıklılığı nı artırmak için tasarım ve mühendislik çözümleri geliştirecek.

Tekfen Mühendislik, İstanbul’da meydana gelebilecek olası bir depreme karşı önemli bir projeye başladı. Ulaşım-Altyapı Projeleri Grubu’nun Köprü ve Viyadükler Departmanı öncülüğünde yürütülen çalışma, İstanbul’daki köprüler, viyadükler, alt ve üst geçitler, menfezler, ve duvarların deprem güvenliğini sağlamayı amaçlıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve alt kuruluşu Boğaziçi Peyzaj İnşaat Müşavirlik Teknik Hizmetler (BİMTAŞ) için yapılan çalışma, acil durum senaryoları ve hazırlıklarını da içeriyor.

İlk Adım Yapıların Mevcut Durumunu Tespit Etmek

Projenin ilk aşamasında, şehirdeki yapıların envanterinin oluşturulması ve Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ortamında raporlanması hedefleniyor. Bu envanterle birlikte, kent genelindeki köprüler ve viyadükler gibi kritik altyapıların durumu daha iyi anlaşılacak. Mevcut durumun tespitinde gerek yapıların fiziki özellikleri gerekse olası bir depreme karşı yapısal özellikleri envantere girilecek ve acil olarak önlem alınması gereken yapılar belirlenecek. Tekfen Mühendislik tarafından üstlenilen bu çalışma ile toplanacak veriler sayesinde daha sağlıklı risk analizleri yapılabilecek ve acil durum senaryoları hazırlanabilecek.

Deprem Riskine Karşı Daha Dayanıklı Bir Altyapı

Projenin ilerleyen aşamalarında ise bu tür yapılarının güçlendirilmesi ve gerekirse yeniden inşasına yönelik planlamalar bulunuyor. Tekfen Mühendislik, mevcut altyapının depreme dayanıklılığını artırmak için tasarım ve mühendislik çözümleri sunmayı da hedefliyor. Bu sayede, İstanbul’da deprem riskine karşı daha dayanıklı bir altyapının oluşturulması ve kentin geleceğinin daha güvenli bir yapıya kavuşturulması mümkün olacak.

Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA)

Türk Yapısal Çelik Derneği‘nin kuruluşu üniversite ve sanayi tarafından aynı zamanlarda ortaya çıkan gereksinimden kaynaklandı. Bir taraftan çelik üreticileri ve çelik yapı yapanlar deprem ülkesi olmasına rağmen Türkiye’de çelik yapıların yeterince yaygın olmaması karşısında alınacak önlemleri tartışıyor, diğer taraftan Avrupa Yapısal Çelik Birliği (European Convention for Constructional Steelwork – ECCS) İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tevfik Seno Arda’yı toplantılarına davet ediyordu. Böylece, Derneğimizin Kurucu Başkanı Prof. Dr. Tevfik Seno Arda, 1988 yılından itibaren ECCS toplantılarına, sektörü temsilen katılmaya başladı.

Normal olarak ülkelerin, dernek, birlik veya enstitüler vasıtasıyla Avrupa Yapısal Çelik Birliği’nde temsil edilmesi nedeniyle, Türkiye’de ön görüşmelere başlamış olan akademisyenler ve sanayiciler, Türkiye’de dernek kurma faaliyetleri hızlandırıldılar ve 1989 yılında başlayan kuruluş çalışmaları 1992 yılında sona erdi ve Yapısal Çelik Derneği kuruldu. Derneğin kuruluşu; 2908 sayılı Dernekler Yasası hükümlerine uygun olarak, İstanbul’da Kadıköy Kaymakamlığı Dernekler Masası tarafından 34-57/106 kod numarası ile kaydedildi. Türk Yapısal Çelik Derneği’nin kuruluş tarihi, Dernek Kuruluş Bildirimi belgesinde belirtilen Yapısal Çelik Derneği’nin kuruluş tarihi olan 20 Temmuz 1992 olarak kabul edildi. Derneğin kuruluşu, 3 Aralık 1992 tarih ve 6035 sayılı YENİGÜN Gazetesinde ilan edildi.

Türkiye’de yapısal çelik ve çelik yapı sektörünün oluşumu sürecinde liderlik yapmış olan Yapısal Çelik Derneği’nin unvanının başına “Türk” kelimesinin gelmesi 2908 sayılı Dernekler Kanunu’nun 65 inci maddesine göre, 26.02.2001 tarih ve 2001/2122 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile onandı ve derneğimizin unvanının Türk Yapısal Çelik Derneği olması kararlaştırıldı.

Dernek isminin kısaltması ilk olarak 1992 yılında ECCS’de kullanıldı ve “Turkish Constructional Steelwork Association” kelimelerini ifade eden ve tüzüğümüzde de yer alan “TUCSA” kısaltması benimsendi. Buna paralel olarak, Derneğin halen kullanılmakta olan web sitesini açmak için 2000 yılında “www.tucsa.org.tr“, daha sonra da www.tucsa.org” adresleri alındı. Sonuç olarak, geleneklerine vefa duygusu ile bağlı Türk Yapısal Çelik Derneği; bir çocuğa doğumunda verilen isim gibi benimsemiş olduğu “TUCSA” kısaltmasını 1992 yılından beri kullanmaktadır.

İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.

Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Kaynak; https://www.tucsa.org/tr/haber_detay.aspx?haber=4493

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ