Emlak Haberleri

“Deprem Dirençli Yapılaşma Zirvesi” tarihi belli oldu!

“Deprem Dirençli Yapılaşma Zirvesi” tarihi belli oldu!

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri sonrası alınması gereken önlemler kapsamında Ankara’da gerçekleştirilecek “Deprem Dirençli Yapılaşma Zirvesi” tarihi belli oldu.

Ankara’da gerçekleştirilecek “Deprem Dirençli Yapılaşma Zirvesi” tarihi belli oldu.

6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerinden sonra yaraların sarılması ve bundan sonraki depremlerde benzer üzücü olayların yaşanmaması için alınması gereken önlemler konusunda OSTİM Başkanı Orhan Aydın Bey’in daveti üzerine, Türk Yapısal Çelik Derneği’nin, stratejik ortakları OSTİM Teknik Üniversitesi, OSTİM OSB ve Türkiye Çelik Üreticileri Derneği ile koordineli olarak yürüttüğü ortak çalışma sonucunda Ankara’da gerçekleştirilecek “Deprem Dirençli Yapılaşma Zirvesi” tarihi belli oldu.

6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerinde TUCSA

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ve aynı gün Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) tarafından dernek bünyesinde afet ile ilgili çalışmaları koordine etmek üzere TUCSA Afet Koordinasyon Masası (afet@tucsa.org) oluşturuldu ve afet bölgesindeki üyelerimize telefon ve e-posta ile ulaşılmaya başlandı.

11 Şubat 2023. Sonradan Deprem-STK Platformu olarak çalışmalarını sürdüren Deprem Koordinasyon Arama Konferansı 25 STK’nın katılımıyla gerçekleştirildi. İkinci toplantının 26 Şubat 2023’te yapılması planlandı.

14 Şubat 2023. Dernek üyelerimiz ve paydaşlarımıza açık “Deprem Dirençli Yapılaşma” toplantısı yapıldı. 33 uzman mühendisin ve yöneticinin katıldığı toplantıda çeliğin önemini ve gerekliliğini anlatmak için doğrudan son kullanıcıya yönelik bir yol izlenmesi prensip olarak benimsendi.

29 Mart 2023. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü (YİGM) tarafından verilen talimat üzerine Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) tarafından gerçekleştirilen “Çelik Yapıların Hasar Tespit Çalışmaları” kapsamında resmi rakamlara göre 200 bin civarında binanın göçtüğü Kahramanmaraş depreminde bir tek çelik yapının göçmediği görüldü.

OSTİM OSB Girişimi

11 ve 31 Mart 2023. OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın Bey’in daveti üzerine OSTİM OSB’de gerçekleştirilen geniş katılımlı toplantılar sonucunda, depreme karşı en etkin çözüm olacağı bilinen ancak ülkemizde yeterince kullanılmadığı görülen çelik yapılar hakkındaki bilgilerin yaygınlaşması ve geliştirilmesi amacıyla Ankara’da kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve yerel yönetimler ile tüm ilgili mimar ve mühendislerin katılımıyla Deprem Dirençli Yapılaşma (DDY) Zirvesi düzenlenmesine karar verildi.

OSTİM inisiyatifi ile başlatılan ve sürdürülen toplantılarda OSTİM Başkanı Orhan Aydın Bey’in de önerisiyle DDY Zirvesinin; ihtisas alanı olması nedeniyle Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) tarafından, OSTİM Teknik Üniversitesi, OSTİM OSB ve Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) ile koordineli olarak 30 Eylül 2024 tarihinde Ankara’da OSTİM Teknik Üniversitesi yerleşkesinde yapılması planlandı.

Deprem Dirençli Yapılaşma Zirvesi

Zirvede; önceki depremlerde deneyimlenen ve alınan derslere istinaden bundan sonraki depremlerde (beklenen İstanbul depremi dahil); gerek deprem sonrası depremzedelere yardım ve olanaklar ölçüsünde yaralarını sarmaya yönelik “Düzeltici Faaliyetler” gerek insanları ölmemesi ve ülke olarak bu denli ekonomik kayıplara uğranmaması için “Önleyici Faaliyetler” kapsamında çelik yapıların sağlayacağı fakat yeterince bilinmeyen avantajların paylaşılması ve olası soruların yanıtlanması amaçlanmaktadır.

Organizasyonu düzenleyen TUCSA ve stratejik ortakları OSTİM Teknik Üniversitesi, OSTİM OSB ve TÇÜD; tüm ilgili yöneticiler, akademisyenler, mimar ve mühendisleri alışılagelmiş yöntemlerin dışında “İnsanların ölmemesi için çelik” temasının işleneceği Zirve’ye davet ederler.

Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA)

Türk Yapısal Çelik Derneği‘nin kuruluşu üniversite ve sanayi tarafından aynı zamanlarda ortaya çıkan gereksinimden kaynaklandı. Bir taraftan çelik üreticileri ve çelik yapı yapanlar deprem ülkesi olmasına rağmen Türkiye’de çelik yapıların yeterince yaygın olmaması karşısında alınacak önlemleri tartışıyor, diğer taraftan Avrupa Yapısal Çelik Birliği (European Convention for Constructional Steelwork – ECCS) İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tevfik Seno Arda’yı toplantılarına davet ediyordu. Böylece, Derneğimizin Kurucu Başkanı Prof. Dr. Tevfik Seno Arda, 1988 yılından itibaren ECCS toplantılarına, sektörü temsilen katılmaya başladı.

Normal olarak ülkelerin, dernek, birlik veya enstitüler vasıtasıyla Avrupa Yapısal Çelik Birliği’nde temsil edilmesi nedeniyle, Türkiye’de ön görüşmelere başlamış olan akademisyenler ve sanayiciler, Türkiye’de dernek kurma faaliyetleri hızlandırıldılar ve 1989 yılında başlayan kuruluş çalışmaları 1992 yılında sona erdi ve Yapısal Çelik Derneği kuruldu. Derneğin kuruluşu; 2908 sayılı Dernekler Yasası hükümlerine uygun olarak, İstanbul’da Kadıköy Kaymakamlığı Dernekler Masası tarafından 34-57/106 kod numarası ile kaydedildi. Türk Yapısal Çelik Derneği’nin kuruluş tarihi, Dernek Kuruluş Bildirimi belgesinde belirtilen Yapısal Çelik Derneği’nin kuruluş tarihi olan 20 Temmuz 1992 olarak kabul edildi. Derneğin kuruluşu, 3 Aralık 1992 tarih ve 6035 sayılı YENİGÜN Gazetesinde ilan edildi.

Türkiye’de yapısal çelik ve çelik yapı sektörünün oluşumu sürecinde liderlik yapmış olan Yapısal Çelik Derneği’nin unvanının başına “Türk” kelimesinin gelmesi 2908 sayılı Dernekler Kanunu’nun 65 inci maddesine göre, 26.02.2001 tarih ve 2001/2122 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile onandı ve derneğimizin unvanının Türk Yapısal Çelik Derneği olması kararlaştırıldı.

Dernek isminin kısaltması ilk olarak 1992 yılında ECCS’de kullanıldı ve “Turkish Constructional Steelwork Association” kelimelerini ifade eden ve tüzüğümüzde de yer alan “TUCSA” kısaltması benimsendi. Buna paralel olarak, Derneğin halen kullanılmakta olan web sitesini açmak için 2000 yılında “www.tucsa.org.tr“, daha sonra da www.tucsa.org” adresleri alındı. Sonuç olarak, geleneklerine vefa duygusu ile bağlı Türk Yapısal Çelik Derneği; bir çocuğa doğumunda verilen isim gibi benimsemiş olduğu “TUCSA” kısaltmasını 1992 yılından beri kullanmaktadır.

İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.

Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Kaynak; https://www.tucsa.org/tr/haber_detay.aspx?haber=4546

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ