BETAM, sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü Ağustos 2023 Raporunu paylaştı!
BETAM, sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü Ağustos 2023 Raporunu paylaştı. Buna göre Kiralık konut piyasasında canlanma devam ediyor.
sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü Ağustos 2023 Raporu özeti
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), sahibinden.com verileri kullanılarak hazırlanan “sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü Ağustos 2023” raporunu paylaştı.
Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatındaki yıllık artış oranı haziranda yüzde 121,1 olmuştur. Ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatı 124,1 TL’ye yükselmiştir.
Öte yandan, yıllık kira artış oranı;
olmuştur.
Ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları;
- İstanbul’da 161 TL,
- Ankara’da 111 TL,
- İzmir’de ise 131 TL’dir.
Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları ülke genelinde, İstanbul’da ve İzmir’de düşerken Ankara’da artmıştır.
Kiralık konut talep göstergesi hazirana kıyasla yüzde 23,4 geçen yılın temmuz ayına kıyasla yüzde 25,4 artmıştır. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullandığımız kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde artmıştır. Öte yandan, kiralık konut piyasasındaki bir diğer canlılık göstergesi olan ve kiralık ilanlarının ne kadar süre yayında kaldığını ölçen, kapatılan kiralık ilan yaşı ülke genelinde ve İzmir’de düşerken İstanbul’da ve Ankara’da yükselmiştir.
I- Kiralık Konut Piyasası Görünümü Ağustos 2023 Kira fiyatları analizi
Kira fiyatlarının artış hızı yükseldi
Türkiye genelinde kira fiyatlarının yıllık değişiminde geçtiğimiz ay olduğu gibi yükselmiştir (Şekil 1). Haziranda yüzde 110,8 olan yıllık kira fiyatlarının yıllık artış oranı temmuzda yüzde 121,1’e yükselmiştir. Geçen yılın aynı döneminde 56,1 TL olan Türkiye geneli güncel ortalama m2 kira fiyatı 124,1 TL olmuştur.
Üç büyükşehirdeki kira fiyatlarının artış oranlarında farklı seyirler
Kiralık ilan m2 fiyatlarındaki yıllık artış oranları Ankara’da artmış, İstanbul’da neredeyse sabit kalmış, İzmir’de düşmüştür (Şekil 1). Yıllık kira fiyatı artış oranı hazirandan temmuza;
- İstanbul’da yüzde 109,7’den yüzde 109,5’e,
- İzmir’de yüzde 146,6’dan yüzde 139,7’ye gerilerken,
- Ankara’da yüzde 187,5’tenyüzde 188,9’a yükselmiştir.
Ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları;
- İstanbul’da 161TL,
- Ankara’da 111TL,
- İzmir’de ise 131TL’dir.
II- Kiralık konut piyasası arz-talep analizi
Kiralık konut arzı ülke genelinde arttı
Şekil 6, ülke genelinde ve üç büyükşehirde kiralık konut arzının ölçütü olarak kullandığımız kiralık ilan sayısının seyrini göstermektedir. Kiralık konut ilan sayısında geçen aya kıyasla;
- Ülke genelinde yüzde 11,2 (225.474’ten 250.729’a),
- İstanbul’da yüzde 7 (79.130’dan 84.678’e),
- Ankara’da yüzde 27,4 (13.288’den 16.930’a),
- İzmir’de yüzde 2,2 (20.763’ten 21.222’ye) artış vardır.
Kiralık konut talebi yükseldi
Şekil 7, ülke genelindeki kiralık konut talebinin seyrini göstermektedir. Kiralık konut talebi göstergesi 6 farklı verinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Bu veriler; ilanların görüntülenme sayısı, ilanların favoriye eklenme sayısı, ilan sahiplerine gönderilen toplam mesaj sayısı, sahibinden.com uygulaması üzerinden yapılan toplam telefon araması sayısı,Google Analytics’ten edinilen sahibinden.com mobil ve web platformlarında kiralık emlak kategorisine ve ilgili aya ait kullanıcı ve sayfa görüntüleme sayılarından oluşmaktadır.
Kiralık konut talebi göstergesi oluşturulurken bu serilerin 2020 Şubat[1] ayındaki değerleri ayrı ayrı 100’e eşitlenmiş, diğer aylardaki değerleri ise buna göre oranlanarak hesaplanmıştır. Ardından bu göstergelerin ağırlıklı ortalaması alınarak yeni talep göstergesinin ilgili aydaki değeri hesaplanmıştır. Bu göstergenin yükselmesi konut talebinin arttığını, düşmesi ise konut talebinin azaldığını belirtmektedir. Talep göstergesindeki artış ya da azalış miktarı ise konut talebinin ne ölçüde değiştiği hakkında bilgi vermektedir.
Kiralık konut piyasasında talebin önemli bir özelliği de mevsimsel etkiye açık olmasıdır. Mevsimsel etki Şekil 7’de açıkça gözlemlenmektedir: Nisan ve Eylül ayları arasında artan talep, izleyen aylarda azalmakta, kış aylarında ise nispeten durağan bir seyir izlemektedir. Bahar ve yaz aylarında kiralık konut talebinde ortaya çıkan bu yükselişte tayinle il değiştirenlerin ve üniversite öğrencilerinin etkili oldukları düşünülebilir. Bu nedenle talep göstergesinde değişimler yorumlanırken mevsimsel etkiler göz önünde tutulmalıdır.
[1]Arama sayılarına ait veri 2020 Şubat ayından itibaren mevcut olduğundan talep göstergesi bu tarihten sonraki dönemde hesaplanmıştır.
Kiralık konut talep göstergesi önceki iki ayda olduğu gibi temmuzda da belirgin bir artış kaydetmiştir. Kiralık konut talep endeksi hazirandan temmuza yüzde 23,4 (237,6’dan 293,2’ye) yükselmiştir. Öte yandan, kiralık konut talebi geçen yılın temmuz ayına yüzde 25,4 yüksektir.
Kiralık Konut Piyasası Görünümü Ağustos 2023 Açıklamalar kutusu
Gösterge | Açıklama |
Kiralık m2 fiyat | Emlak Endeksinden üretilmektedir: Tabakalanmış Ortanca Fiyat yöntem uygulanmaktadır. Öncesinde uç değer temizliği de yapılmaktadır. Hatalı girilen ilan fiyatları temizlenmektedir. (Hem fiyat hem metrekare verisi üzerinden temizlik yapılmaktadır.) |
Kiralık adet | Ayın herhangi bir günü yayında olan tüm kiralık konut ilanları sayılmaktadır. İlan sayıları tekilleştirilmiştir. |
Kiralanan / Top. Kiralık | Pay:(Kiralık) Kullanıcının kendi isteği ile o ay kapatılan ilan sayısı * (1- o ayki kiralık konut kategorisindeki “ilan satmaktan vazgeçtim yüzdesi”) Not: Otomatik kapatılan ilanlar (süresi dolan) dahil edilmemiştir. Kullanıcının kapattığı ilanlarda ise kullanıcılara ilanı neden kapattıklarına ilişkin bir anket yapılmaktadır. Bu anketin cevapları “sahibinden.com aracılığı ile kiraladım”, “sahibinden.com dışında kiraladım” ve “kiralamaktan vazgeçtim”dir. Bu ankete cevaplayanların sayısından “kiralamaktan vazgeçtim” seçilmiş olanlar düşülmüştür. Burada elde edilen sayı kiralanan konut sayısının bir göstergesi olmaktadır. Payda: Ayın herhangi bir günü yayında olan tüm kiralık konut ilanları sayılmaktadır. |
Kiralık konut – Kapatılan ilan yaşı (gün) | İlgili ayda kullanıcı tarafından kapatılmış kiralık konut ilanlarının (hala kapalı olmalı) yayında kaldığı gün sayısı toplamı/ tekil ilan sayısı (kullanıcı tarafından kapatılan). Örneklem seçiminde “çeyrekler arası açıklık” yöntemi kullanılmaktadır. |
2023 Ağustos inşaat sektörü güven endeksi, yüzde 0,7 azalarak 87,4 oldu.
Ağustos 2023 kira zam oranları belli oldu
TÜİK Temmuz 2023 TÜFE verilerine göre, 12 aylık ortalama TÜFE artış oranı yüzde 57,45 olarak açıkladı. Bu artış oranı aynı zamanda, konutlarda ve işyerlerinde Ağustos 2023 kira zam oranı olarak baz alınmaktadır. Zira mevzuata göre kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanıyor. Dolayısı ile evini veya iş yerini kiraya veren gayrimenkul sahipleri, bu oranın üzerinde bir kira artışı yapamıyor.
İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı
Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.
Kaynak; https://betam.bahcesehir.edu.tr/2023/08/sahibindex-kiralik-konut-piyasasi-gorunumu-agustos-2023/
Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP