Emlak Haberleri

THBB, Hazır Beton Endeksi 2025 Şubat raporunu açıkladı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), Hazır Beton Endeksi 2025 Şubat raporunu açıkladı. Buna göre İnşaat sektörü potansiyelinden uzakta seyrediyor

THBB, Hazır Beton Endeksi 2025 Şubat Raporunu açıkladı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren Hazır Beton Endeksi 2025 Şubat Ayı Raporu’nu açıkladı. Nitekim inşaat sektörü potansiyelinden uzakta seyrediyor

Zira Ocak ayında oldukça gerileyen Faaliyet Endeksi şubat ayında yükselmiş görünse de tüm endeksler içinde en düşük seviyedeki endeks olmuştur. Beklenti Endeksi hariç tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalırken en çok düşüş Faaliyet Endeksi’nde görülmüştür.

BU ALANI SİZE AYIRDIK

Firmanızın veya Projenizin Doğru Hedef Kitlesine tanıtımına katkı sağlamak isteriz.

Ayrıntılı bilgi ve işbirliği için info@emlakmedya.com‘dan bize ulaşabilirsiniz.

2025 Şubat ayı Hazır Beton Endeksi Sonuçları

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir göstergedir.

Hazır Beton Endeksi 2025 Şubat Ayı Raporu’na göre, Tüm endeksler geride bıraktığımız şubat ayında yukarı yönlü hareket etmiş görünmektedir. Ocak ayında oldukça gerileyen Faaliyet Endeksi yükselmiş görünse de tüm endeksler içinde en düşük seviyedeki endekstir. Geçen yılın aralık ayından itibaren bir değişim trendi gösteren Beklenti Endeksi, diğer tüm endekslerin üstünde bir yerde konumlanmasına rağmen henüz inşaat sektörünün potansiyelini harekete geçirebileceği noktadan uzak durumdadır. Güven Endeksi şubat ayında yükselmiş olmasına rağmen henüz pozitif tarafa geçememiştir. Beklenti hariç diğer endekslerin negatif bölgede kaldığının altı çizilmedir.  

Geride bıraktığımız şubat ayında Beklenti Endeksi hariç tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalmış durumdadır. En çok düşüş Faaliyet Endeksi’nde görülmektedir. Güven ve Hazır Beton Endeksleri benzer oranda düşüş göstermiştir. Endekslerin şubat ayındaki hareketi, ocak ayındaki yıllık değişim ile paralellik arz etmektedir. Bu yönüyle yılın ilk iki ayında inşaat sektörünün geçen yıla kıyasla daha yavaş bir ilerleme kaydettiği görülmektedir.

Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Şubat ayında tüm endeksler yukarı yönlü hareket etmiştir. Ocak ayında oldukça gerileyen Faaliyet Endeksi şubat ayında yükselmiş görünse de tüm endeksler içinde en düşük seviyedeki endekstir. Beklenti hariç diğer endeksler eşik değerin altında kalmıştır. Geçen yılın aynı ayına göre Beklenti Endeksi hariç tüm endeksler azalmış, en çok düşüş ise Faaliyet Endeksi’nde görülmüştür.” dedi.

Ekonomik gelişmelerle ilgili görüşlerini paylaşan THBB Başkanı Yavuz Işık, “2025 yılında enflasyon üzerinde etkili olan döviz kuru volatiliteden uzak, beklenen patikada yoluna devam edecek ve bu da enflasyonla mücadelede Türkiye’ye destek olacaktır. Geçen yıllarda yaşadığımız döviz kuru ataklarından bu yıl uzakta bulunuyoruz. Merkez Bankasının yeterli döviz stoku var ve mevcut durumda dövize koşmayı gerektirecek bir durum söz konusu değildir ancak faiz düzeyinin enflasyonun altına inmesi durumunda bu risk yeniden gündeme gelebilir. Yani elinde parası olan vatandaşın faizden reel anlamda kazanamayınca, her zamanki alışkanlığına geri dönmesi ülkemizde yeniden bir dolarizasyon sürecini tetikleyebilir. Bunun çözümü ise yine inşaat sektöründedir. Nasıl ki son dönemde konuta bir yöneliş varsa, insanlar konutu bir yatırım aracı olarak görüyorlarsa, dolara yatırımın alternatifi konut olmaya devam etmelidir.

Ekonomi yönetimi, konut ve inşaat sektörünü ‘alternatif yatırım aracı’ olarak politikalarına dâhil ederse, bundan yalnızca inşaat sektörü değil tüm ülke ekonomisi kazançlı çıkacaktır. Dolara yönelecek likidite konuta gidecek, bu bir yandan döviz kurunu dengeli tutarken aynı zamanda ekonominin çarklarını da döndürecektir.” dedi.

Grafik 1: Endeks Değerleri
Grafik 2: Endeks Değerlerindeki Değişim (Önceki Yılın Aynı Ayına Göre, %)

Hazır Beton Endeksi hakkında

Hazır beton, inşaat sektörünün en temel girdilerinden biridir. Aynı zamanda beton üretiminden kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanıldığı için hazırladığımız Hazır Beton Endeksi, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir göstergedir. Böylece her ay Türkiye genelinde beton üreticisi firmalar ile gerçekleştirilen anket çalışması neticesinde 4 farklı endeks türetilmektedir.

Söz konusu endekslerin oluşturulmasına esas teşkil eden anket ile firmalara 8 soru soruluyor. Her bir endeksin değeri 100’ün altında ya da üstünde olmasına bağlı olarak yorumlanıyor. 100’ün üzerinde olması durumunda önceki aya ait faaliyetin ya da gelecek döneme ilişkin beklentinin olumlu yönde geliştiği yorumu yapılıyor. Türkiye genelinde her ay hazır beton üreticileri ile gerçekleştirilen çalışmada 3 farklı endeks oluşturuluyor.

  • Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları,
  • Hazır Beton Güven Endeksi ile hazır beton sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesi,
  • Hazır Beton Beklenti Endeksi ile hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağına ilişkin beklentiler hakkında bilgi ediniliyor.
  • Hazır Beton Endeksi ile endekslerin tümünü içeren bileşik endeks elde ediliyor.

İMSAD Şubat 2025 Sektör Raporu açıklandı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği İMSAD Şubat 2025 Sektör Raporu açıklandı. Nitekim rapora göre inşaat malzemesi sanayi üretimi 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,4 arttı. Öte yandan inşaat sektörü ise 2024’te yüzde 9,3 büyüdü. Raporda, inşaat sektöründeki yüksek büyümenin malzeme sanayi üretimine yansımadığı ve talebin stoklardan karşılandığı belirtildi.

Mart 2025 kira zam oranları belli oldu

TÜİK Şubat 2025 TÜFE verilerine göre, 12 aylık ortalama TÜFE artış oranı yüzde 53,83 olarak açıkladı. Bu artış oranı aynı zamanda, konutlarda ve işyerlerinde Mart 2025 kira zam oranı olarak baz alınmaktadır. Zira mevzuata göre kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanıyor. Dolayısı ile evini veya iş yerini kiraya veren gayrimenkul sahipleri, bu oranın üzerinde bir kira artışı yapamıyor.

Kaynak; “Hazır Beton Endeksi” 2025 Şubat Ayı Raporu | Türkiye Hazır Beton Birliği

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ