Emlak Haberleri

Devlet Destekli Kentsel Dönüşüm Kredisi

Devlet Destekli Kentsel Dönüşüm Kredisi

Devlet destekli düşük faizli konut kredisi imkanıyla, konutlarını yeniden inşa etmek isteyen ev sahiplerine, riskli yapılar içerisinde en az 1 yıl süreyle ikamet etmiş kiracı veya ayni hak sahiplerine kentsel dönüşüm ile yenileme imkanı sağlanıyor.

Evlerini yenilemek veya yeni ev sahibi olmak isteyen kişiler faizlerin yükselmesinden sonra konut kredisi çekmekte çekinir oldular ve konut sahibi olmak daha zorlu bir hale geldi. Kredi faizlerinde yaşanan yükselişin hemen ardından ev satış sayılarında da büyük miktarlarda düşüş yaşanmıştı.

Haberde söz edilen kredi ise afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesini öngören “6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun” kapsamındaki krediler olarak geçmektedir.

Konutlarını yenilemek isteyen ev sahipleri ve riskli binalarda 1 yıldır kiracı veya sınırlı ayni hak sahipleri bu devlet destekli kentsel dönüşüm kredisinden yararlanabilecektir.

Kentsel Dönüşüm Kredisinden Yararlanabilenler Kimler?

Riskli yapılarda en az 1 yıl oturan kiracı veya sınırlı ayni hak sahiplerine,

Konutu riskli yapı olarak tespit edilen ve farklı bir konut almak isteyen maliklere.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Alma Yöntemleri Nelerdir?

Kanun kapsamında krediden yararlanacak hak sahipleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca faiz desteği sağlanacak ve söz konusu krediden yararlanabilmek için ilgili gayrimenkulün “Riskli Alan” içerisinde bulunması ve riskli alan içerisinde bulunmasada bile gayrimenkulün “Riskli Yapı” olduğu teknik raporlarda tespit edilmiş şekilde olması gerekmektedir.

Riskli Alan nedir?

Belirli bir alanın zemin yapısının özellikleri veya üzerinde bulunan yapı sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya İdare tarafından AFAD’ın görüşünün de alınarak belirlenen ve bakanlığın teklifiyle Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alanı ifade etmektedir.

Riskli Yapı nedir?

Riskli alanda içinde bulunan veya dışında da olsa ekonomik olarak ömrünü tamamlamış, yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı konusunda ilmi ve teknik verilerle tespit edilen yapılara verilen addır.

İlgili kanuna göre yardım ve desteklerden faydalanabilme şartı riskli yapı olarak belirtilmiş binanın anlaşma ile tahliye edilmesidir.

Hak sahiplerinin kullanabileceği maksimum kredi miktarı: 200 bin TL

Tek bir bağımsız bölüm için hak sahiplerinin maksimum kullanabileceği kredi 200 bin lirayı aşmamak kaydıyla toplamda 1 milyon liraya kadar ulaşabiliyor.

Banka tarafından kullandırılacak Kentsel Dönüşüm Konut Kredilerinde standart konutlar için aylık yüzde 0,33 (yıllık yüzde 4), B sınıfı enerji verimliliği sertifikalı konutlar için aylık 0,37 (yıllık yüzde 4,5), A sınıfı enerji verimliği sertifikalı konutlar için ise ayda yüzde 0,41 (yıllık yüzde 5) oranında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Faiz Desteği verilecektir. Konut kredileri için kullanılabilecek azami vade süresi ise 120 ay yani 10 yıldır.

İşyeri kredilerinde ise bakanlık tarafından verilecek Faiz Desteği oranları standar bireysel iş yerleri için aylık yüzde 0,25 (yıllık yüzde 3), B sınıfı enerji verimliliği sertifikalı iş yeri için aylık yüzde 0,29 (yıllık yüzde 3,5), A sınıfı verimlilik sertifikalı işyeri için ise aylık yüzde 0,33 (yıllık yüzde 4) oranındadır. İşyeri kredilerinde azami vade süresi 7 yıldır.

Kentsel dönüşüm kredisi kullanacak müşterilerimiz ödemelerini eşit taksitli veya bitmiş konut(edindirme) kredilerinde 12 ay, yapım kredilerinde ise 24 ay sadece faiz ödemeli olarak gerçekleştirebilir.

Kaynak; Kredi limiti 200 bin TL oldu (milliyet.com.tr)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ